Ο ώμος μου πονάει πάρα πολύ με αποτέλεσμα να μην μπορώ να κάνω τις δουλειές του σπιτιού μου. Τι μπορεί να συμβαίνει;

Καλησπέρα σας, είμαι 55 χρονών και το τελευταίο διάστημα έχω έναν φρικτό πόνο. Ο ώμος μου πονάει πάρα πολύ με αποτέλεσμα να μην μπορώ να κάνω τις δουλειές του σπιτιού μου, καθώς και την προσωπική μου ετοιμασία, βούρτσισμα, πλύσιμο, ντύσιμο κλπ. Τι μπορεί να συμβαίνει; Ευχαριστώ!

Γράφει ο Αντώνης Παπασωτηρίου, Ορθοπεδικός – Χειρουργός

Αγαπητή αναγνώστρια,

Διαβάζω πολύ προσεκτικά τα συμπτώματα σχετικά με τον ώμο σας. Η άρθρωση του ώμου είναι μία ευκίνητη άρθρωση που αποτελέιται κυρίως από οστά και τένοντες αλλά και από συνδέσμους καθώς και από τον επιχείλιο χόνδρο. Το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε πολύ συχνά την άρθρωση του ώμου για τις καθημερινές εργασίες μας αλλά και για τις αθλητικές δραστηριότητες μας είναι μία από τις αιτίες των συχνών παθήσεων του ώμου όπως στην δικιά σας περίπτωση. Άλλη μία αιτία που συντελεί στην εμφάνιση του συνόλου των παθήσεων του ώμου είναι το γεγονός ότι η σταθερότητα του ώμου εξαρτάται ως  επί το πλείστον από τα μαλακά μόρια που τον περιβάλλουν ‘οπως είναι οι τένοντες και οι σύνδεσμοι.

Σύμφωνα με τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι οι πιο συχνές παθήσεις του ώμου που προκαλούν πόνο άρα και δυσκολίες στις καθημερινές δραστηριότητες μας προέρχονται από τους τένοντες αλλά και από τα οστά. Από το ιστορικό σας φαίνεται ότι από τις πιο πιθανές αιτίες του πόνου σας είναι η τενοντίτιδα του υπερακανθίου. Ο υπερακάνθιος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τένοντες του ώμου που συμβάλει στην δημιουργία του στροφικού πετάλου.

Η θεραπεία στα πρώτα στάδια είναι η ανάπαυση του μέλους δηλαδή αποφυγή δραστηριοτήτων και ανάρτηση του ώμου. Στην φάση αυτή μπορεί να χρειαστεί και αναλγητική αγωγή. Μετά από περίοδο 2 εβδομάδων περίπου όταν ο πόνος εμμένει χρειάζεται επίσκεψη σε ορθοπαιδικό. Μετά από την κλινική εξέταση είναι πιθανόν να ζητήσει ακτινογραφίες στην περιοχή του ώμου και ανάλογα της βαρύτητας αλλά και της χρονιότητας της πάθησης μαγνητική τομογραφία στην ίδια περιοχή. Όλες αυτές οι εξετάσεις θα μας φέρουν πιο κοντά στην αιτία του πόνου που θα μπορούσε να είναι ακόμα και άλατα στην περιοχή του ώμου όπως είναι η ασβεστοποιός τενοντίτιδα.

 

Αντώνης Παπασωτηρίου

Χειρουργός Ορθοπαιδικός

www.papasotiriou-ortho.gr

τηλ. 6936817623

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Είμαι 45 χρονών κομμώτρια και από την ορθοστασία πονάει η μέση και τα πόδια μου. Τι μπορώ να κάνω για να ανακουφιστώ;

Σχετικά άρθρα