Είμαι 55 ετών και έχω μπει στην εμμηνόπαυση. Πως μπορώ να μην παίρνω βάρος;

Καλησπέρα σας, είμαι 55 ετών και έχω μπει στην εμμηνόπαυση. Μπορείτε να μου δώσετε μερικές διατροφικές συμβουλές προκειμένου να μην πάρω βάρος, αλλά να φτιάξω και το θέμα με τις ορμόνες που συνεχώς θέλω κάτι να τρώω; Ευχαριστώ!

Γράφει η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Αδαμαντία Παπαϊωάννου

Κατά την εμμηνόπαυση συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές στο σώμα της γυναίκας και είναι φυσιολογικό να υπάρχει μία ανησυχία γύρω από το τι είναι καλό να τρώμε. Στην πραγματικότητα χρειάζεται ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής, συνολικά. Αυτό σημαίνει τακτική άσκηση, ξεκούραση, μείωση του στρες αλλά και πρόσληψη των σωστών θρεπτικών συστατικών από τη διατροφή μας.

  • Η πρωτεΐνη είναι σημαντική για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Προτιμήστε άπαχες πηγές ζωικής πρωτεΐνης, όπως κοτόπουλο, άπαχο κιμά, κουνέλι και μικρά ψάρια. Η φυτική πρωτεΐνη, επίσης, συστήνεται όταν συνδυάζεται σωστά. Τα όσπρια και τα δημητριακά είναι πηγές φυτικής πρωτεΐνης και αν σας αρέσουν οι νέες γεύσεις μπορείτε να δοκιμάσετε την κινόα, το φαγόπυρο και το κεχρί. Τέλος, βάλτε στη ζωή σας τους ωμούς ξηρούς καρπούς ή τα βούτυρα αυτών, με προσοχή πάντα στην ποσότητα, καθώς
    είναι εύκολο οι θερμίδες να εκτοξευτούν στα ύψη.
  • Οι φυτικές ίνες θα σας κρατήσουν χορτάτη για περισσότερη ώρα και θα σας αποτρέψουν από το να αναζητάτε διαρκώς κάτι να φάτε. Καταναλώστε όσπρια, ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης, βρώμη, αλλά και πολλά φρούτα και λαχανικά.
  • Ασκηθείτε 3-4 φορές την εβδομάδα και επιλέξτε έναν τύπο γυμναστικής με αντιστάσεις που ενδυναμώνει του μύες και τα κόκκαλα.
  • Φροντίστε να παίρνεται αρκετά ω-3 λιπαρά οξέα, μέσω ψαριών αλλά και καρπών (λιναρόσπορος, σπόροι τσία κ.ά.)
  • Φροντίστε για την ενυδάτωσή σας. Να έχετε ένα μπουκάλι για νερό με το οποίο μπορείτε να υπολογίζετε πόσο έχετε πιει στο τέλος της μέρας. Έχετε πάντα στο νου σας ότι πολλές φορές συγχέουμε το αίσθημα της πείνας με αυτό της δίψας.
  • Τα μικρά και συχνά γεύματα θα βοηθήσουν επίσης στον περιορισμό της «λιγούρας». Επισκεφθείτε έναν διαιτολόγο που θα σας βοηθήσει να χτίσετε εάν διατροφικό πλάνο με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες σας.

Καλή συνέχεια!

 

Αδαμαντία Παπαϊωάννου, MSc

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Mindfoodness,

Κέντρο Εξατομικευμένης Διατροφής & Διατροφικής Εκπαίδευσης

https://mfn.gr/sxetika-me-emas/

Ρούμελης 2, Αλσούπολη, Ν. Ιωνία

Τηλ : 2102777922, e mail: [email protected]

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα

6 απολαυστικές ιδέες για ένα ελαφρύ βραδινό!

Σχετικά άρθρα