Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά: Η σκληρή μάχη με τον καρκίνο, οι δύο γάμοι, τα τρία παιδιά που μετά από πολλές δυσκολίες ήρθαν στη ζωή και η αξιοθαύμαστη πολιτική καριέρα!

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά. Η ίδια πάλεψε για δεύτερη φορά με το ανελέητο πρόσωπο του καρκίνου, αφού το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Η είδηση του χαμού της συγκλόνισε όλο το πανελλήνιο, καθώς όλοι πίστευαν πως θα το ξεπεράσει, όπως τότε πριν από 13 χρόνια, όπου διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού και μετάσταση στα οστά. Δυστυχώς όμως παρά τις σκληρές προσπάθειες τόσο της ίδιας, όσο και των γιατρών, το τελευταίο νήμα της ζωή της κόπηκε στις 12:04 το μεσημέρι, αφού υπέστη ηπατικό κώμα.

Όπως έλεγε η ίδια, ο καρκίνος είναι οικογενειακή υπόθεση, μιας και τόσο η μητέρα της (Κάκια Βέργου), όσο και ο πατέρας της (Γεώργιος Γεννηματάς), έφυγαν από την ίδια ασθένεια. Όμως η ίδια φάνηκε να τον έχει κοιτάξει κατάματα και να έχει νικήσει το φόβο, αφού σε παλαιότερες συνεντεύξεις της είχε δηλώσει πως: «Το θέμα είναι να μπορείς να ζεις. Να μη ζεις συνέχεια κάτω από τη σκιά, την αγωνία και τον φόβο. Αν ζεις με τον φόβο, αυτή δεν είναι ζωή, έχει νικηθεί στην πραγματικότητα, στην καθημερινότητά σου. Εγώ δεν έζησα ποτέ έτσι». Ενώ σε μια άλλη συνέντευξη της είχε δηλώσει πως: «Η μάχη με τον καρκίνο είναι ένας διαρκής αγώνας αισιοδοξίας. Έμαθα να βλέπω το ποτήρι πάντα μισογεμάτο».

Θερμά όμως ήταν και τα συλλυπητήρια πολλών ανθρώπων της πολιτικής σκηνής, που με το δικό τους τρόπο είπαν το τελευταίο αντίο στη Φώφη Γεννηματά.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Με θλίψη και συντριβή πληροφορήθηκα την απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Την αποχαιρετώ με σεβασμό. Αλλά και πλημμυρισμένος από τις σκέψεις που προκαλεί ο τόσο άδικος και πρόωρος χαμός της. Γιατί η πολιτική υπάρχει για να είναι, πριν απ’ όλα, ανθρώπινη.

Η Φώφη υπήρξε ένας μαχητής της ζωής, πολεμώντας με αξιοπρέπεια τις δυσκολίες της υγείας της και τον εχθρό που χτύπησε την οικογένειά της. Και έμεινε όρθια ως το τέλος, υπηρετώντας το καθήκον της. Έγινε, έτσι, σύμβολο θάρρους για όλες τις γυναίκες, αλλά και τους άνδρες που δοκιμάζονται από σοβαρές ασθένειες.

«Κι έναν πόντο πιο ψηλά να πάτε άνθρωποι, ευχαριστώ θα σας πει ο Θεός», έγραψε ο αγαπημένος της ποιητής Οδυσσέας Ελύτης. Και η Φώφη ήταν ένας άνθρωπος που, πράγματι, ανέβηκε πολύ ψηλά.

Στα θερμά συλλυπητήρια όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων προς τα παιδιά, τον σύζυγο και τους δικούς της ανθρώπους, προσθέτω και τα δικά μου.

Ευάγγελος Βενιζέλος

Η Φώφη Γεννηματά έδινε επί χρόνια, με αξιοπρέπεια, μια σκληρή προσωπική μάχη που δυστυχώς έχασε πρόωρα. Ο ελληνικός λαός ήταν δίπλα της στη μάχη αυτή. Τώρα θα αναπαυθεί στην αγκαλιά των γονιών της και στην καρδιά των παιδιών της και όλης της οικογένειάς της στην οποία εκφράζω τα συλλυπητήρια μου. Καλό της ταξίδι.

Αντώνης Σαμαράς

Πόσο κρίμα! Μερικές φορές δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσεις αυτό που νοιώθεις. Το να αποχαιρετήσω την Φώφη Γεννηματά, μια νέα γυναίκα, μητέρα, σύζυγο, συμπατριώτισσα κι άξια πολιτικό, μου είναι εξαιρετικά δύσκολο. Η Φώφη έφυγε από τη ζωή όπως έζησε τη ζωή: έντιμη κι αγωνίστρια! Ο πολιτικός κόσμος είναι πιο φτωχός. Στους οικείους της εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια. Ήταν τιμή μου που γνώρισα και συνεργάστηκα με τον άνθρωπο και πολιτικό Φώφη Γεννηματά. Αιωνία της η μνήμη!

Ποια ήταν όμως η ζωή της Φώφης Γεννηματά;

Η ίδια γεννήθηκε στους Αμπελοκήπους στις 17 Νοεμβρίου του 1964, ενώ σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1986 έπιασε τη πρώτη της δουλειά στην Εθνική Τράπεζα, ενώ το 1987 αποφοίτησε από τη σχολή της.

Είχε δύο γάμους και τρία παιδιά, (ένα από τον πρώτο και δύο από το δεύτερο). Ο πρώτος σε ηλικία 22 ετών, ήταν με τον Αλέξανδρο Ντέκα. Ενώ ο δεύτερος τ0 2003 με τον Οδοντίατρο Ανδρέας Τσούνης. Μαζί απέκτησαν μια κόρη και έναν γιό.

Για την ίδια όμως τα παιδιά αυτά ήταν ευλογία, αφού όπως είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξη της, δυσκολεύτηκε 10 χρόνια χρόνια για να φέρει στη ζωή το πρώτο της παιδί. Πιο συγκεκριμένα είχε δηλώσει:«Δεν μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς παιδιά. Υπάρχουν γυναίκες που δεν θέλουν και το σέβομαι. Εγώ δεν είμαι έτσι. Ήμουν μόλις 22 ετών όταν μου το είπαν. Δεν έγινε εύκολα. Προσπαθούσα δέκα χρόνια να μείνω έγκυος. Με πολλές αποτυχίες και αναποδιές. Αλλά πάντα στη ζωή αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Σήμερα έχω τρία παιδιά και χαίρομαι που ήρθαν έτσι τα πράγματα. Δυστυχώς οι γονείς μου δεν πρόλαβαν να τα γνωρίσουν. Έφυγαν και με αυτόν τον καημό»

Τα λόγια της αυτά συγκλονίζουν. Μπορεί τα παιδιά της να μην είναι πλέον μικρά σε ηλικία, όμως ο μεγαλύτερος της φόβος δυστυχώς έγινε πραγματικότητα:

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα, να σκέφτεσαι ότι μπορεί η μικρή σου να μην σε θυμάται καν πώς είσαι, να μην θυμάται τη φωνή σου, να μην θυμάται τη μορφή σου, να μη γνωρίσει το χάδι σου. Εμείς ήμασταν πολύ μεγαλύτερες όταν χάσαμε τους γονείς μας, είχαμε προλάβει να ζήσουμε μαζί τους κι έχουμε έντονες αναμνήσεις από εκείνους. Με έπιανε τρόμος όταν σκεφτόμουν ότι τα παιδιά μου, που με τόσο κόπο και προσπάθεια απέκτησα, θα τα άφηνα ξαφνικά μόνα τους. Είναι πολύ οδυνηρό».

Η μεγαλύτερη της κόρη η Αιμιλία, είναι 24 ετών με σπουδές στην Αρχιτεκτονική της Γλασκώβης. Ο γιός της ο Γιώργος με το όνομα του μπαμπά της, είναι 17 ετών. Ενώ η μικρή της κόρη η Κατερίνα είναι 15 ετών.

Πολιτική Σταδιοδρομία

  • Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ στην Β’ Αθηνών (2015)
  • Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας (Ιούνιος 2013 – Ιανουάριος 2015)
  • Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας (2011-2012)
  • Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης (2010-2011)
  • Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2009-2010)
  • Πρόεδρος της ‘Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (2003-2007)
  • Υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς (2003 – 2007)
  • Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ στην Α’ Αθηνών (2000 – 2002)

Πηγές

https://el.wikipedia.org/wiki/Φώφη_Γεννηματά

Σχετικά άρθρα