Είμαι 42 ετών και φοβάμαι πως δεν θα μπορέσω να κάνω παιδί. Να μείνω στη σχέση που έχω ή να βρω κάποιον που θα θέλει να μου χαρίσει οικογένεια;

Είμαι 7 χρόνια σε μια σχέση, μένουμε μαζί υπάρχει αγάπη μετά από τόσα χρόνια όμως σε πολλά πράγματα δεν ταιριάζουμε αλλά θέλω εγώ αλλά εκείνος! Είναι καλό παιδί και φοβάμαι αν χωρίσω θα βρω χειρότερο γιατί είμαι από μια ξένη χώρα και δεν έχω κανένα άνθρωπο δικό μου στην Ελλάδα! Το πρόβλημα μου είναι που εγώ θέλω οικογένεια και ένα παιδί, εκείνος δεν θέλει γιατί συνέχεια λέει ότι δεν είμαστε καλά οικονομικά να τα καταφέρουμε… νομίζω ότι φοβάται την ευθύνη που χρειάζεται ένα παιδί… είμαι σε μεγάλο δίλημμα δεν ξέρω τι να κάνω; Ο γυναικολόγος μου έχει πει να βιαστώ γιατί δεν έχω χρόνο αν θέλω να γίνω μαμά, τέλος του μήνα θα κλείσω τα 42 και φοβάμαι μετά θα είναι αργά.. Θέλω πολύ να κάνω ένα μωρό αλλά εξίσου φοβάμαι αν θα καταφέρω; Θέλω απλά μια συμβουλή τι να κάνω να μείνω σε σχέση αυτή ή να κάνω προσπάθεια να βρω κάποιον που θέλει οικογένεια όπως εγώ;

Στο ερώτημα σας απάντησε ο Ιωάννης Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής

Αγαπητή Αναγνώστρια,

Σε πρώτο χρόνο και μετά από προσεκτική ανάγνωση της περιγραφής σου οφείλω να ομολογήσω ότι φαίνεται να βρίσκεσαι σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Από την μια μεριά έχεις την επταετή συμβίωση με τον σύντροφο σου και των αμφότερων αισθημάτων αγάπης, και από την άλλη την έλλειψη επιθυμίας του στο να δημιουργήσετε οικογένεια και παιδί/ά. Επίσης όπως αναφέρεις, ίσως τα οικονομικά να μην είναι ο πραγματικός λόγος που προβάλλει ο σύντροφος σου την άρνηση του στην δημιουργία οικογένειας αλλά ο φόβος της ευθύνης που συνεπάγεται ότι χρειάζεται να αναλάβει μελλοντικά ως πατέρας. Έτσι δεν μπορείς να έχεις ή να λάβεις μια απόλυτα ξεκάθαρη απάντηση στο εάν και για ποιους λόγους εκείνος θέλει ή όχι να κάνει παιδί. 

Σύμφωνα με τα παραπάνω θα πρότεινα αρχικά να ελέγξεις εάν υπάρχει μεταξύ σας μια στέρεη σχέση. Ίσως η άρνησή του να προκύπτει από το γεγονός πως η σχέση σας δεν του εμπνέει σιγουριά και ασφάλεια. Θα χρειαστεί πρώτα να βελτιώσετε το επίπεδο της μεταξύ σας επικοινωνίας και να θέσετε πιο γερές βάσεις πριν να δημιουργήσετε οικογένεια. Προκειμένου να το επιτύχεις συζήτησε μαζί του για τους φόβους του, τι είναι αυτό που τον αποθαρρύνει γύρω από την ιδέα της πατρότητας. Μέσα από την κουβέντα και με την δική σου ήπια συνδρομή, είναι πολύ πιθανό να δει πιο καθαρά τα ζητήματα που τον απασχολούν και να διαπιστώσει ότι τελικά τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα όσο τα φαντάζεται. Ιδιαίτερα σημαντικό φυσικά είναι  στη συζήτηση να κρατάμε χαμηλούς τόνους.

Στην περίπτωση που τελικά ανακαλύψεις ότι τα οικονομικά είναι ο λόγος, που είναι και ο πιο συνηθισμένος λόγος που οι άνδρες δηλώνουν πως «δεν θέλουν να κάνουν μωρό» ή ένα ακόμα μωρό, τότε συζητήστε ξανά και ανοιχτά το θέμα αυτό που τον προβληματίζει. Βάλτε κοινούς στόχους στη βελτίωση των οικονομικών σας. Είναι σημαντικό να καταλάβει εκείνος πως δεν χρειάζεται να έχει τακτοποιήσει τα οικονομικά της επόμενης 20ετίας για να κάνετε μωρό αλλά και να τον καθησυχάσεις πως δεν θα τρέξει μόνος του σε αυτόν τον αγώνα.

Ακόμη, αν αισθάνεται ότι θέλει τον χρόνο του, ας τον έχει. Είναι προτιμότερο να περιμένεις μέχρι η ιδέα να ωριμάσει μέσα του ώστε όταν έρθει το μωρό να είναι αποφασισμένος και όσο το δυνατόν πιο έτοιμος. Αν πιέσεις να γίνει οπωσδήποτε τώρα, η σχέση σας είναι πιθανό να κλονιστεί στο μέλλον. Παρόλα αυτά, οφείλεις κι εσύ από την μεριά σου να είσαι ειλικρινής σχετικά με τις επιθυμίες σου και τα αισθήματα που νιώθεις αναφορικά με την ηλικία σου και τις δυνατότητες τεκνοποίησης.

Τέλος, αν αντιληφθείτε ότι η συζήτηση σας δεν προχωράει σε κατανόηση του ενός από τον άλλο η επικοινωνία με έναν ψυχολόγο ίσως βοηθήσει την κατάσταση. Η συζήτηση μαζί του θα τον κάνει να δει τους φόβους του στις πραγματικές τους διαστάσεις καθώς και είναι πολύ πιθανό να ξεκαθαρίσει και τις δικούς σου φόβους και διλλήματα.

 

Ιωάννης Νίκου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής

Μέλος BACP

Ευρυδάμαντος 33, 11745 Αθήνα

Τηλ : 2130 456530

 

Σχετικά άρθρα