Απολαυστικό Κέικ μπανάνας, με γιαούρτι, καρύδα και καραμέλα βουτύρου

Υλικά

Για την καραμέλα βουτύρου

  • ¾ φλιτζάνι ή 150 γραμμάρια ζάχαρη
  • 100 γραμμάρια μαλακό βούτυρο (συν επιπλέον για να λαδώσουμε τη φόρμα του κέικ)
  • 2 κσ νερό

Για την τούρτα

  • 1 φλιτζάνι ή 250 γραμμάρια απλό γιαούρτι
  • 3 ολόκληρα αυγά
  • 6 μπανάνες
  • ½ φλιτζάνι ή 100 γραμμάρια λευκή ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 ολόκληρο ξύσμα λεμονιού (μόνο η φλούδα)
  • 1 ½ φλιτζάνι ή 200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (απλό)
  • ½ φλιτζάνι ή 60 γρ. αποξηραμένη καρύδα
  • 2 κσ μπέικιν πάουντερ
  • Αλάτι
  • ¾ φλιτζάνι ή 130 γραμμάρια φυτικό λάδι

Παρασκευή

Βήμα 1 Αλείφουμε τον πάτο και τις πλευρές μιας φόρμας για κέικ με βούτυρο. Προτιμήστε μια αντικολλητική φόρμα.

Βήμα 2 Για την καραμέλα, προσθέστε τη ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλα με αρκετό νερό για να μουλιάσει. Στη συνέχεια σε μέτρια φωτιά τοποθετήστε τη κατσαρόλα στο μάτι μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη. Κόψτε το βούτυρο να έτοιμο σε κομμάτια. Μόλις η καραμέλα πάρει ένα ωραίο καφέ χρώμα, προσθέστε το βούτυρο στην καραμέλα ένα κομμάτι τη φορά καθώς ανακατεύετε την κατσαρόλα. Μόλις λιώσει, χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα και ανακατέψτε μέχρι να γαλακτωματοποιηθούν μαζί η καραμέλα και το βούτυρο. Ρίξτε κατευθείαν στη φόρμα του κέικ σας και περιστρέψτε το ταψί για να κατανεμηθεί ομοιόμορφα η καραμέλα βουτύρου.

Βήμα 3 Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε το γιαούρτι, τα αυγά, τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα λεμονιού και ανακατέψτε καλά με ένα σύρμα.

Βήμα 4 Προσθέστε το αλεύρι, την καρύδα, το μπέικιν πάουντερ, μια πρέζα αλάτι και το φυτικό λάδι. Ανακατέψτε καλά.

Βήμα 5 Ξεφλουδίστε και κόψτε τις μπανάνες σε μήκος περίπου μίας ίντσας (2,5 cm). Τακτοποιούμε στη φόρμα του κέικ τοποθετώντας απευθείας πάνω στην καραμέλα βουτύρου. Συνεχίστε μέχρι να καλυφθεί πλήρως.

Βήμα 6 Ρίξτε τη ζύμη για κέικ πάνω από τις μπανάνες. Ισιώνετε με μια σπάτουλα. Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 – 45 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το κέικ. Τρυπήστε το κέικ στο κέντρο χρησιμοποιώντας ένα σουβλάκι για να βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί καθώς τα διαφορετικά ταψιά και φούρνοι δίνουν πολύ διαφορετικούς χρόνους.

Βήμα 7 Μόλις ψηθεί, αφήνουμε να κρυώσει 30 λεπτά πριν ξεφορμάρουμε.

Δείτε ολόκληρη τη συνταγή εδώ

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Εύκολο και αφράτο κέικ γιαουρτιού μόνο σε 10 λεπτά!

Σχετικά άρθρα