Είμαι έγκυος στο πρώτο μου παιδί. Υπάρχει κάποια σωστή διατροφή προκειμένου να μην πάρω πολλά κιλά και να ελέγξω τις λιγούρες μου;

Καλησπέρα σας, είμαι 35 ετών έμαθα πως είμαι έγκυος στο πρώτο μου παιδάκι. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διατροφή για εγκύους και εάν ναι θα ήθελα πολύ να μου δώσετε μερικά tips και συμβουλές προκειμένου να δώσω στο παιδί μου τα απαραίτητα θρεπτικα συστατικά και να μην πάρω και πολλά κιλά. Πως μπορώ επίσης να ελέγξω τις λιγούρες που θα έρθουν αργότερα και πως μπορώ σε εισαγωγικά να “κοροϊδέψω” τον οργανισμό μου και να φάω κάτι σωστό και όχι παχυντικό ή ανθυγιεινό; Θα χαρώ να μου απαντήσετε.

Στο ερώτημα σας απάντησε η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Έλενα Διάφα

Συγχαρητήρια για το όμορφο ταξίδι που ξεκινά για εσάς. Πρόκειται για μια όμορφη (με τα εύκολα αλλά και δύσκολα) περίοδο και σίγουρα υπάρχουν κάποια tips που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή το διάστημα αυτό.

Ας ξεκινήσουμε με το κεφάλαιο ΒΑΡΟΣ! Ένας από τους πιο συχνούς προβληματισμούς στην αρχή μιας εγκυμοσύνης είναι το πόσα κιλά πρέπει να πάρει η μέλλουσα μαμά. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν υπάρχει απόλυτος αριθμός και όλα εξαρτώνται από το βάρος κατά την έναρξη της εγκυμοσύνης.

Όπως πολύ σωστά επισημάνατε, την περίοδο αυτή υπάρχει ανάγκη για κάλυψη θρεπτικών συστατικών προκειμένου εσείς και το μωράκι σας να είστε υγιείς. Εκεί θα πρέπει να εστιάσετε, ακούγοντας το σώμα σας και τις ανάγκες του. Μερικά απο αυτά είναι:

•       Ω3 λιπαρά οξέα
•       Σίδηρος
•       Φολλικό οξύ
•       Βιταμίνη c
•       Bιταμίνη D
•       Bιταμίνες του συμπέγματος Β

Περισσότερα για τα θρεπτικά συστατικά στην εγκυμοσύνη και τις πηγές που θα πρέπει να τα αναζητήσετε θα βρείτε εδώ:
https://mfn.gr/ygeia/diatrofi/διατροφή-στην-εγκυμοσύνη/

Tέλος δεν υπάρχει κανένας λόγος να “κοροϊδέψετε” τον εαυτό σας. Μια χρήσιμη πρακτική είναι να είστε παρούσα την κάθε στιγμή και να έχετε ενεργό ρόλο σε ότι αφορά τη διατροφή σας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να μάθετε ν΄αναγνωρίζετε τα σημάδια που σας δίνει το σώμα σας. Προσθέστε στην καθημερινότητά σας το μέτρο, την ισορροπία και την ποικιλία και δε θα έχετε κανένα πρόβλημα. Τα “παχυντικά” έχουν και αυτά τη θέση τους στη ζωή μας, αρκεί να μην ξεπερνάμε τα όρια.

Καλή συνέχεια!

 

Έλενα Διάφα, BSc

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Mindfoodness,

Κέντρο Εξατομικευμένης Διατροφής & Διατροφικής Εκπαίδευσης

https://mfn.gr/sxetika-me-emas/

Ρούμελης 2, Αλσούπολη, Ν. Ιωνία

Τηλ : 2102777922, e mail: [email protected]

Σχετικά άρθρα