Ο σύντροφος μου δεν με βλέπει πλέον ερωτικά, λόγω των παραπάνω κιλών που πήρα. Πως μπορώ να τον κάνω να καταλάβει πως νιώθω καλά με τον εαυτό μου;

Είμαι 30 ετών και έχω το εξής πρόβλημα με το σύντροφο μου. Νιώθω πως επειδή έχω βάλει μερικά κιλά δεν με βλέπει πλέον όπως παλιά και αυτό φαίνεται και από τον αριθμό των σεξουαλικών μας επαφών. Εγώ από την άλλη νιώθω πολύ καλά με το σώμα μου και με τα λίγα παραπάνω κιλά που πήρα. Ωστόσο πως μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς τον απασχολεί και πως μπορώ να του εξηγήσω πως εάν είναι αυτό, δεν είναι λόγος για να νιώθει παράξενα αφού εγώ νιώθω καλά με τον εαυτό μου;

Στο ερώτημα σας απάντησε η Ζωή Ζέρβα, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Life and Relationship Coach και η Ομάδα του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου

Αγαπητή φίλη,

Είναι πολύ σημαντικό το να μπορείς να αισθάνεσαι άνετα με το σώμα σου και να απενοχοποιείς, χωρίς ταμπέλες, τυχόν αλλαγές σε αυτό. Είτε μικρές είτε μεγάλες. Ο σύντροφος σου και εσύ έχετε μοιραστεί μια καθημερινότητα, στιγμές, συναισθήματα, σκέψεις, όνειρα και αυτά δεν διαγράφονται από μια αλλαγή στα κιλά. Μια ερωτική σχέση βασίζεται στους ανθρώπους, την εμπιστοσύνη, το σεβασμό, την επικοινωνία και βέβαια και το σεξ που την ξεχωρίζει από άλλες σημαντικές σχέσεις όπως πχ φιλικές.

Στο ερώτημα σου διαγράφεται η δική σου ανησυχία και οπτική. Νιώθεις πως επειδή έχεις βάλει κιλά δεν σε βλέπει όπως παλιά και αυτό το τεκμηριώνεις, με το γεγονός ότι έχουν μειωθεί οι επαφές σας. Αναρωτιέμαι γιατί έγινε αυτή η σύνδεση μέσα σου. Στη σκέψη σου διακρίνεται μια υπεργενίκευση. Αύξηση κιλών – μειωμένη επιθυμία συντρόφου. Αυτό είναι σαν να θεωρείς ότι πια δεν είσαι σεξουαλική ή θελκτική. Επίσης κάνεις εικασίες για το τι σκέφτεται ο σύντροφος σου. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι γίνεται μέσα σε κάποιον αν δεν συζητήσουμε μαζί του.

Από την άλλη αναρωτιέσαι τι τον απασχολεί αλλά και πως μπορείς να του επιβάλεις να εναρμονιστεί με το δικό σου συναίσθημα. Δεν μπορείς να επιβάλεις σε κάποιον να νιώσει καλά με κάτι επειδή εσύ νιώθεις άνετα με αυτό.

Σε απασχολεί πως θα νιώσει άνετα ο σύντροφος σου, με το σώμα σου, επειδή έχεις βάλει κάποια κιλά και έχουν μειωθεί οι επαφές σας. Τα στοιχεία από το ερώτημα σου είναι ελλιπή.

Για παράδειγμα θα μπορούσε όλο αυτό να σε κάνει να ανησυχείς για το μέλλον της σχέσης σας.

Επίσης θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλα προβλήματα στη σχέση σας τα οποία δεν έχετε συζητήσει και για αυτό αισθάνεσαι ότι έχετε απομακρυνθεί. Δεν αναφέρεται τίποτα για την ποιότητα της σχέσης ή πως αισθάνεσαι μέσα σε αυτή.

Μετά τους πρώτους μήνες της σχέσης, συνήθως οι σεξουαλικές επαφές ελαττώνονται. Κάθε ζευγάρι βρίσκει τους δικούς του ρυθμούς. Αν εσένα δεν σε ικανοποιεί αυτό μπορείτε να το συζητήσετε.

Μπορεί να υπάρχουν πολλές αιτίες που ο σύντροφος σου έχει μειωμένη ερωτική επιθυμία και αισθάνεσαι ότι έχει απομακρυνθεί σεξουαλικά. Κάποιες από αυτές: αυξημένο στρες, κακή ποιότητα ύπνου, λήψη φαρμάκων, διατροφικές αλλαγές όπως αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ ή ποσότητας φαγητού, κατάθλιψη, μειωμένη τεστοστερόνη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, προβλήματα στη σχέση.

Πολλά ζευγάρια βιώνουν δυσαρέσκεια η οποία απορρέει από το γεγονός ότι ο ένας από τους δύο συντρόφους έχει πιο συχνά διάθεση για σεξ. Αρκετοί ατομικοί παράγοντες συμβάλουν στη μείωση σεξουαλικής επιθυμίας όμως ένας παράγοντας εξίσου σημαντικός είναι η δυναμική της σχέσης που καθορίζει το επίπεδο της διαφορετικής επιθυμίας. 

Μια ανοιχτή συζήτηση για το τι μπορεί να τον απασχολεί και πως εσύ αισθάνεσαι αυτή την αλλαγή του, θα ήταν βοηθητική για τη σχέση σας. Το “διάβασμα της σκέψης” του και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτό μπορεί να δημιουργήσουν εντάσεις και παρεξηγήσεις που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Φιλικά 

Ζωή Ζέρβα 

Σύμβουλος ψυχικής υγείας 

Life and Relationship Coach    

και η ομάδα του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου

Μιχαλακοπούλου 58,                                                                                                                                                

Τ.Κ. 115 28, Αθήνα                                                                                                                                          

Τηλέφωνο 2107233102, 2107294065,                                                                                                        

Ιστότοπος http://www.sexmedic.gr/

https://www.facebook.com/ellsinstitouto/

https://www.youtube.com/channel/UCU51UY1CT3QL0o1IH5C4aaA

https://www.instagram.com/ellsinstitute/

 

Σχετικά άρθρα