Αρχική / Πολιτισμός / City life / Συζήτηση και προβολή ντοκιμαντέρ για τον ρατσισμό και το φόβο
Συζήτηση και προβολή ντοκιμαντέρ για τον ρατσισμό και το φόβο thumbnail

Συζήτηση και προβολή ντοκιμαντέρ για τον ρατσισμό και το φόβο

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΟΒΟΣ


Ομιλίες, συζητήσεις, προβολή ντοκιμαντέρ


Διημερίδα με τίτλο «Ρατσισμός και Φόβος» διοργανώνει την Παρασκευή και το Σάββατο η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16). Η διημερίδα, εξαιρετικά επίκαιρη μετά τα πρόσφατα γεγονότα, θα περιλαμβάνει ομιλίες, συζητήσεις και προβολή ντοκιμαντέρ.Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 5:30 το απόγευμα της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί συνεδρία με τίτλο «Ρατσισμός και Αντισημιτισμός: Ψυχικός και Κοινωνικός Εκφοβισμός», με ομιλίες των Νικήτα Κανάκη, Γενικού Γραμματέα των Γιατρών του Κόσμου, Ηλία Κατσούλη, πολιτικού επιστήμονα και Νικόλαου Τζαβάρα, ψυχιάτρου. Πρόεδρος της συνεδρίας θα είναι ο ψυχίατρος Στέλιος Κρασανάκης. 

Στις 8 μμ. θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ «Η σιωπή της Γκέρντα» (Γερμανία 2008) της Britta Wauer, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Knut Elstermann. Βιβλίο και ταινία αναφέρονται στην ιστορία της νεαρής Εβραίας Γκέρντα, που ύστερα από 40 χρόνια έσπασε τη σιωπή της, για τα όσα έζησε το 1944 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου, στον δημοσιογράφο Knut Elstermann. Ο ίδιος θα προλογίσει την ταινία και θα συζητήσει μετά την προβολή με το κοινό.

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθούν δύο συνεδρίες. Η πρώτη ξεκινά στις 10 π.μ. και έχει τίτλο «Η Σύγχρονη Παρουσία της Ρατσιστικής Ιδεολογίας», με ομιλητές τους Βασιλική Γεωργιάδου, πολιτικό επιστήμονα, Μαρία Διαλλινά, ψυχίατρο, Σάββα Μιχαήλ, πολιτικό συγγραφέα και Δημήτρη Ψαρά, δημοσιογράφο-συγγραφέα. Πρόεδρος της συνεδρίας θα είναι η ιστορικός – μεταφράστρια Έμη Βαϊκούση. 

Θα ακολουθήσει στις 12 το μεσημέρι η συνεδρία «Ρατσισμός: Η διαβρωτική του επίδραση στην Τέχνη. Μορφές Άμυνας», με ομιλίες των Αθανάσιου Αλεξανδρίδη, ψυχιάτρου, Ελισάβετ Κοτζιά, κριτικού λογοτεχνίας, Γιώργου Μποτονάκη, ψυχιάτρου και Κατερίνας Σχινά, κριτικού λογοτεχνίας, υπό την προεδρία της ψυχιάτρου Χρυσής Γιαννουλάκη.

Έπειτα από κάθε συνεδρία θα ακολουθεί συζήτηση, ενώ θα πραγματοποιηθούν και οι ομάδες εργασίας «Μαθήματα για τον ρατσισμό σε μαύρο και άσπρο», στις 2.30 μ.μ., με τους ψυχιάτρους Αργυρώ Κυριαζή και Γρηγόρη Μανιαδάκη και στις 4.30 μ.μ. «Εμείς και η προκατάληψη», με τους ψυχιάτρους Ηλία Βλάχο και Ελισάβετ Παπανδρέου. 

Η διημερίδα θα είναι στα ελληνικά, η γλώσσα του ντοκιμαντέρ στα γερμανικά/αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους, η δε εισήγηση στην ταινία και η συζήτηση στα γερμανικά/ελληνικά με μετάφραση.


 


 


                      Με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013


 


17:30


Χαιρετισμοί


 17:45


I Συνεδρία


Ρατσισμός και Αντισημιτισμός: Ψυχικός και Κοινωνικός Εκφοβισμός


με ομιλίες των


Νικήτα Κανάκη, Γενικού Γραμματέα των Γιατρών του Κόσμου


Ηλία Κατσούλη, Πολιτικού Επιστήμονα


Νικόλαου Τζαβάρα, Ψυχιάτρου


Πρόεδρος: Στέλιος Κρασανάκης, Ψυχίατρος


Ακολουθεί συζήτηση


Διάλειμμα


20:00


Προβολή του ντοκιμαντέρ


«Η σιωπή της Γκέρντα» (Γερμανία 2008, 89΄) της Britta Wauer, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του δημοσιογράφου Knut Elstermann


Τί έζησε η νεαρή Εβραία Γκέρντα το 1944 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου; Η σιωπή της γι’ αυτό που πέρασε θα ρίχνει βαριά σκιά σ’ όλη την υπόλοιπη ζωή της. Εκείνη δεν τολμά να μιλήσει και κανείς δεν τολμά να ρωτήσει – εκτός από τον μικρό Knut Elstermann. To 1967 η απάντηση που παίρνει δεν είναι παρά έντρομη σιωπή. 40 χρόνια όμως μετά, δημοσιογράφος πια, ο Knut Elstermann ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη, όπου έχει εγκατασταθεί η Γκέρντα μετά το ολοκαύτωμα, και ξεκινά μαζί της μια μακριά συζήτηση. Ένα χρόνο μετά κυκλοφορεί το βιβλίο του «Η σιωπή της Γκέρντα».


Η Britta Wauer, γεννημένη το 1974, δημοσιογράφος και σκηνοθέτις, ξεκινά το ντοκιμαντέρ της ακριβώς από εκεί που σταματά το βιβλίο.


O Knut Elstermann, καλεσμένος του Goethe-Institut Athen στην Αθήνα, θα προλογίσει την ταινία και θα συζητήσει μετά την προβολή με το κοινό.


Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013


10:00


ΙΙ Συνεδρία:


Η Σύγχρονη Παρουσία της Ρατσιστικής Ιδεολογίας


με ομιλίες των


Βασιλικής Γεωργιάδου, Πολιτικού Επιστήμονα


Μαρίας Διαλλινά, Ψυχιάτρου


Σάββα Μιχαήλ, Συγγραφέα, Πολιτικού


Δημητρίου Ψαρά, Δημοσιογράφου-Συγγραφέα


Πρόεδρος: Έμη Βαϊκούση, Φιλόλογος-Μεταφράστρια


Ακολουθεί συζήτηση


Διάλειμμα


12:00


ΙΙΙ Συνεδρία


Ρατσισμός: Η διαβρωτική του επίδραση στην Τέχνη. Μορφές Άμυνας


με ομιλίες των


Αθανάσιου Αλεξανδρίδη, Ψυχιάτρου


Ελισάβετ Κοτζιά, Κριτικού Λογοτεχνίας


Γιώργου Μποτονάκη, Ψυχιάτρου


Κατερίνας Σχινά, Κριτικού Λογοτεχνίας


Πρόεδρος: Χρυσή Γιαννουλάκη, Ψυχίατρος


Ακολουθεί συζήτηση


Διάλειμμα


14:30


Ι Ομάδα Εργασίας


Μαθήματα για τον ρατσισμό σε μαύρο και άσπρο


με τους


Αργυρώ Κυριαζή, Ψυχίατρο


Γρηγόρη Μανιαδάκη, Ψυχίατρο


Διάλειμμα


16:30


ΙΙ Ομάδα εργασίας


Εμείς και η προκατάληψη


με τους


Ηλία Βλάχο, Ψυχίατρο


Ελισάβετ Παπανδρέου, Ψυχολόγο


18:00 Λήξη της διημερίδας


Χώρος: Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 3661 000, www.goethe.de/athen


Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, Τηλ. 210-7214184, 210-7214148


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X