Αφράτη φοκάτσια με μυρωδικά!

Για τη ζύμη

  • 3 φλιτζάνια ή 450 γρ αλεύρι
  • 1 φλιτζάνι ή 150 γρ ψιλό σιμιγδάλι
  • 1 φλιτζάνι – νερό ζεστό (όχι βραστό)
  • 1 φλιτζάνι – γάλα από το ψυγείο
  • 7 γρ. αποξηραμένη μαγιά ή 15 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 1 κουτ. μέλι
  • ½ κουταλιά της σούπας αλάτι
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Για το γαρνίρισμα

  • ¼ φλιτζάνι νερό
  • ¼ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι 1
  • Κλωναράκια δεντρολίβανου

Παρασκευή

Βήμα 1 Σε μια μεζούρα, προσθέστε ένα φλιτζάνι κρύο γάλα και ένα φλιτζάνι ζεστό (όχι βραστό) νερό. Προσθέστε το μέλι και τη μαγιά και ανακατέψτε καλά με ένα κουτάλι και αφήστε στην άκρη για να ενεργοποιηθεί για περίπου 20 λεπτά.

Βήμα 2 Προσθέστε το μείγμα σε ένα μίξερ, προσθέστε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το αλάτι. Χρησιμοποιήστε ένα εξάρτημα με γάντζο ζύμης. Ανακατεύουμε για 12 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα ή στη ρύθμιση του ζυμώματος. Αν δεν έχετε ηλεκτρικό μίξερ, ζυμώστε με το χέρι. Βγάζετε το μπολ από το μίξερ, σκεπάζετε το επάνω μέρος με ένα καπάκι ή μεμβράνη και αφήνετε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για 60 με 90 λεπτά. Θα πρέπει να διπλασιαστεί έως και να τριπλασιαστεί σε μέγεθος.

Βήμα 3 Λαδώνουμε ένα ταψί με άφθονο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε ελαφρά με ψιλό αλάτι.

Βήμα 4 Προθερμάνετε το φούρνο στους 200° C.

Βήμα 5 Απλώστε με τα χέρια σας την φουσκωμένη ζύμη προκειμένου να πάει παντού. Στη συνέχεια αλείφουμε όλη την επιφάνεια με ελαιόλαδο. Αφήστε το να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 30-45 λεπτά.

Βήμα 6 Κάνουμε βαθιά βαθουλώματα στη ζύμη με τα δάχτυλά μας.

Βήμα 7 Για την επικάλυψη. Σε ένα βάζο με καπάκι ή ένα μικρό μπουκάλι, προσθέστε το νερό και το λάδι, ανακατέψτε καλά και περιχύστε πάνω από τη ζύμη. Βεβαιωθείτε ότι κάθε τρύπα είναι γεμάτη με το υγρό.

Βήμα 8 Πασπαλίζουμε τη ζύμη με θαλασσινό αλάτι και το δεντρολίβανο ψιλοκομμένο.

Βήμα 9 Ψήνουμε στο φούρνο στους 200° C για 15 με 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Ελέγξτε το κάτω μέρος, πρέπει να είναι και τραγανό.

Βήμα 10 Αφαιρέστε αμέσως από το ταψί και κόψτε το ζεστό.

Δείτε ολόκληρη τη συνταγή εδώ

Σχετικά άρθρα