Θέλω να ακολουθήσω το όνειρο μου σε μια ιδιωτική σχολή όμως οι γονείς μου με πιέζουν να δώσω ξανά Πανελλήνιες. Πως μπορώ να τους πείσω για το αντίθετο;

“Καλησπέρα σας, είμαι 18 ετών και παρότι δεν πέρασα κάπου στις Πανελλήνιες δεν θέλω να ξαναδώσω γιατί νιώθω πως ξέρω τι είναι αυτό που θέλω να ακολουθήσω. Θέλω να πάω σε μια ιδιωτική σχολή και να μάθω τη τέχνη που μου αρέσει, αλλά οι γονείς μου ακόμα με πιέζουν να ξαναδώσω και πως οι ιδιωτικές σχολές δεν είναι καλές για το μέλλον μου. Τι μπορώ να κάνω για τους πείσω για το αντίθετο; Ευχαριστώ”!

Στο ερώτημα σας απάντησε η Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Κλαίρη Τρούλου

Ακούγεται αρκετά πιεστικό αυτό που αναφέρεις και ακούγεται σαν να κουβαλάς ένα βάρος μην ξέροντας τι είναι το σωστό και πως να το κάνεις.

Η αλήθεια είναι ότι οι γονείς ανησυχούν πιθανόν για σένα ξέροντας ποσό δύσκολα έχουν γίνει τα πράγματα στην σημερινή κοινωνία . Προσπαθούν φαντάζομαι από αγάπη να δώσουν όσα περισσότερα εφόδια μπορούν για να επιβιώσεις θεωρώντας ότι εκείνοι γνωρίζουν καλύτερα αγνοώντας ποσό πιεστικό ή ποσό δύσκολο είναι αυτό για το παιδί τους, για έσενα.

Αν έχεις πραγματικά συνειδητοποιήσει με σιγουριά τι είναι αυτό που θέλεις να ακολουθήσεις, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να το επικοινωνήσεις ξανά και ξανά. Να διεκδικήσεις τον χώρο σου και το χρόνο σου , να ακουστείς και να οριοθετηθείς ,να ετοιμάσεις τα επιχειρήματα σου και να κανείς έναν υγιή διάλογο με τους γονείς σου, αν με κάποιον έχεις καλύτερη επικοινωνία τότε πρώτα με εκείνον.

Ίσως να το έχεις προσπαθήσει ήδη και εκείνοι να μην σε άκουσαν.

Θα προσπαθήσεις να βρεις μια στιγμή που ο γονιός σου ή οι γονείς να είναι ήρεμοι και να είναι η κατάλληλη στιγμή, όταν καταλάβεις ότι δεν έχουν άλλες σκοτούρες στο μυαλό τους . Θα ζητήσεις την βοήθεια τους, θα τους πεις ότι τους χρειάζεσαι , ότι χρειάζεσαι να σου δείξουν εμπιστοσύνη και ότι αυτό σε εξοπλίζει με τεράστια δύναμη , θα τους μιλήσεις με τα επιχειρήματα σου, θα τους πεις ότι αντιλαμβάνεσαι και τις δικές τους ανησυχίες και τους καταλαβαίνεις αλλά ότι θα ήθελες  να  σε σεβαστούν. Θα τους τονίσεις οτι μεγαλύτερη αξία έχουν οι αρχές και οι αξίες που έχεις σαν άνθρωπος από την οικογένεια σου και όχι το τι επάγγελμα θα ακολουθήσεις.

Θα πρέπει και εσυ να μην είσαι επιθετικός/η ούτε να πας επικριτικά απέναντι τους με φωνές. Εκφράζω τα συναισθημάτα μου, κατανόω την άλλη πλευρά, οριοθετούμαι και διεκδικώ.

Αν από την άλλη δεν δείξουν να ακούνε, μίλησε τους για το ποσό δύσκολο είναι αυτό και ότι θα ήθελες  να δεις κάποιον ειδικό να συζητήσετε να σε βοηθήσει. Πραγματικά θα είναι βοήθεια για εσένα να βρεις κατάλληλους τρόπους επικοινωνίας , διεκδικητικοτητας και οριοθέτησης . Και μάλλον θα καταλάβουν και οι  γονείς σου τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Συνέχισε να παλεύεις για αυτό που επιθυμείς και αυτό που αγαπάς!

Ίσως να ακούγεται αναρχικό και ασεβές, αλλά το να ακούσεις την καρδιά σου και τη λογική σου και όχι των γονιών σου, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν τους ευχαριστείς, ότι είσαι κακό παιδί ή ότι δε σε αγαπούν ή ότι εσύ δεν τους αγαπάς.

Τους αγαπάς και Σε αγαπούν και θα καταλάβουν όσο δύσκολο και αν είναι στην αρχή να το πιστέψουν.

Προσπάθησε να τους καταλάβεις , να είσαι δίπλα τους και ζήτησε τους να είναι και εκείνοι δίπλα σου!

Κλαίρη Τρούλου 
Πτυχιούχος Ψυχολόγιας Πανεπιστημίου Αθηνών
Ειδικευθήσα στη Γνωσιακή – Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία(CBT)
[email protected]
Instagram: psychologist_troulou.klairi

Σχετικά άρθρα