Άλλαξε ο γενικός διευθυντής στη δουλειά και φοβάμαι πως θα με απολύσει. Πως μπορώ να ελέγξω το άγχος μου;

Καλησπέρα σας, είμαι 45 ετών και το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζω ένα θέμα με τη δουλειά μου. Άλλαξε ο γενικός διευθυντής και ο τωρινός δεν με συμπαθεί πολύ και νιώθω ότι μπορεί να με διώξει. Όπως καταλαβαίνετε νιώθω μεγάλη ανασφάλεια τόσο γιατί είμαι 45, όσο και γιατί έχω και μια οικογένεια να μεγαλώσω. Πως μπορώ να ελέγξω αυτό μου το άγχος και την ανασφάλεια πως θα μπορεί να χάσω τη δουλειά μου. Ο λόγος που δεν με συμπαθεί είναι επειδή γενικά είναι περίεργος άνθρωπος και ξινός άνθρωπος.

Στο ερώτημα σας απάντησε ο Ιωάννης Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής

Αγαπητέ Αναγνώστη,

Διαβάζοντας προσεκτικά την περιγραφή στο ερώτημα-θέμα σου, εύκολα μπορεί να παρατηρήσει κάποιος ότι η νέα συνθήκη στην δουλειά σου φαίνεται ότι επηρεάζει καταλυτικά την καθημερινότητα σου και διαταράσσει σε υψηλό βαθμό την ψυχοσυναισθηματική σου κατάσταση. Όπως πολύ ωραία αναφέρεις αισθάνεσαι ανασφάλεια και έντονο άγχος χωρίς όμως παρόλα αυτά να έχει συμβεί κάποιο άσχημο γεγονός με την δουλειά σου και την σχέση με τον γενικό διευθυντή σου.

Αν προχωρήσουμε λίγο περισσότερο στην ανάλυση της περίπτωσης που αναφέρεις φαίνεται ότι, η αλλαγή του διευθυντή σου και κυρίως η πεποίθηση σου ότι ο νέος διευθυντής δεν σε συμπαθεί και θα σε απολύσει προκαλεί τα συναισθήματα άγχους και ανασφάλειας που βιώνεις. Παρόλα αυτά και σύμφωνα με την θεωρία της Γνωσιακής-Συμπεριφορικής προσέγγισης, ανάμεσα στο γεγονός-εκλυτικό παράγοντα (στάση και συμπεριφορά διευθυντή) και το αποτέλεσμα στην αίσθηση (άγχος και ανασφάλεια) μεσολαβούν οι δικές σου σκέψεις αναφορικά με το γεγονός. Με άλλα λόγια, ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας επηρεάζει το πώς νιώθουμε και πώς συμπεριφερόμαστε.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω είναι πάρα πολύ σημαντικό να προσπαθήσεις να αντιληφθείς ποιες είναι οι αυτόματες σκέψεις που κάνεις κάθε φορά που αντιμετωπίζεις την στάση και συμπεριφορά του διευθυντή σου. Ποιος είναι ο εσωτερικός μονόλογος που κάνεις αναφορικά με την συγκεκριμένη κατάσταση και πως έχουν δημιουργηθεί οι πεποιθήσεις σου σχετικά με το τι θα συμβεί και με ποιο τρόπο θα εξελιχθούν τα πράγματα. Παρόλο που δεν υπάρχουν ενδείξεις ή στοιχεία που να επικυρώνουν την πιθανότητα της απόλυσης σου, εντούτοις εσύ δείχνεις να πιστεύεις πολύ έντονα ότι θα συμβεί σίγουρα κάτι τέτοιο. 

Με αυτήν την στάση σου και σύμφωνα με την έννοια της αυτοεκπληρούμενης προφητείας η αρνητική ερμηνεία που δίνεις για κάτι που τελικά, αντιδρώντας ανάλογα, υποσυνείδητα, προκαλείς να συμβεί. Ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε μια κατάσταση (ανεξάρτητα του αν υφίσταται ή όχι) και ο οποίος διέπει τη συμπεριφορά μας, είτε απέναντι στους άλλους είτε απέναντι στον εαυτό μας με αποτέλεσμα την δημιουργία των συνθηκών που επιβεβαιώνουν την αρνητική αντίληψη μας. 

Πίσω τώρα από την αυτοεκπληρούμενη προφητεία, συνήθως, κρύβεται ο φόβος. Ο φόβος της απόρριψης, της μη αποδοχής. Ο φόβος πως, αν παρακάμψουμε την ταμπέλα που πλέον μας ορίζει, οι υπόλοιποι δεν θα μας αναγνωρίζουν. Υπάρχει το άγχος και η αγωνία ότι δεν θα είμαστε αποδεκτοί και αρεστοί σε αυτούς. Γενικότερα, οι αρνητικές, αλλά και οι θετικές ταμπέλες που δίνουμε, λειτουργούν ως αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Βάσει αυτών τείνουμε να αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας, να επικοινωνούμε με τους συνανθρώπους μας, να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις. Οι ταμπέλες μας εμποδίζουν να δούμε και να βρούμε ποιοι πραγματικά είμαστε. Αποτελούν τροχοπέδη η οποία και  δυσχεραίνει την αλληλεπίδρασή μας, την αποτελεσματική επικοινωνία μας.

Συνοψίζοντας ότι αναφέρθηκε μέχρι τώρα και προκείμενου να βρείς τον τρόπο να βοηθηθείς, θα σου πρότεινα αρχικά να επιτρέψεις στον εαυτό σου να αναλογιστεί την κατάσταση ως εξωτερικός παρατηρητής. Να προσπαθήσεις δηλαδή να δεις τον εαυτό σου σαν να βρίσκεσαι εκτός της κατάστασης και να θέλεις να παρατηρήσεις με στάση ενδιαφέροντος «τι να συμβαίνει άραγε σε αυτόν τον άνθρωπο και σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο ;». Ανάλογα τώρα με τις απαντήσεις που θα δώσεις, θα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο να αναρωτηθείς από πού και πως δημιουργήθηκαν αυτές οι απόψεις ή πεποιθήσεις. Τέλος, αν τελικά καταλήξεις να αντιληφθείς ότι οι συγκεκριμένες πεποιθήσεις έχουν δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα κάποιου ή κάποιων αρνητικών γεγονότων του παρελθόντος τα οποία σου είναι δύσκολο να διαχειριστείς στο παρόν, τότε καλό θα είναι να συμβουλευτείς έναν ειδικό ψυχικής υγείας προκειμένου να σε βοηθήσει να νοηματοδοτήσεις την δύναμη και τις επιπτώσεις των εν λόγο εμπειριών στο σήμερα.

Ιωάννης Νίκου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής

Μέλος BACP

Ευρυδάμαντος 33, 11745 Αθήνα

Τηλ : 2130 456530

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Απειλή απόλυσης: Νιώθω προδομένη και δεν θέλω να ξαναπατήσω στη δουλειά

Σχετικά άρθρα