Είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση κίνδυνος για την υγεία μου; Ο Δρ. Κωνσταντίνος Πάντος απαντάει στην Άννα Δρούζα και στα ερωτήματα σας!

Ζούμε σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει και αφήνει πίσω του τις αντιλήψεις με τις οποίες μεγάλωσε.  Μια από αυτές τις αντιλήψεις είναι και η επιθυμία για οικογένεια. Άλλες γυναίκες δεν επιθυμούν ποτέ να γίνουν μανούλες, ενώ άλλες επιλέγουν σε μεγαλύτερη ηλικία, είτε για επαγγελματικούς, είτε για οικονομικούς λόγους.

Αυτό όμως για κάποιες από αυτές έχει ένα αντίκτυπο, καθώς ο χρόνος χρόνια δεν κοιτά. Συνεπώς αναγκάζονται να στραφούν στην μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Έτσι λοιπόν θα ανακαλύψουμε μαζί με τον Δρ. Πάντο, όλους τους μύθους και τις αλήθειες σχετικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση, που θα ξεκλειδώσουν και θα δώσουν μια απάντηση σε όλα τα φλέγοντα ερωτήματα των γυναικών που επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια.

Τι είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση;

Εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο εκτός του σώματος της γυναίκας,  στο εργαστήριο. Μετά τη γονιμοποίηση και τα πρώτα στάδια ανάπτυξης του εμβρύου, γίνεται η μεταφορά του εμβρύου ή των εμβρύων στη μήτρα της μητέρας.

Εκτός από την ηλικία, ποιοι είναι οι παράγοντες που μια γυναίκα αποφασίζει να ξεκινήσει εξωσωματική γονιμοποίηση;

Υπάρχουν παράγοντες που οφείλονται στη γυναίκα, αλλά εξίσου υπάρχουν και παράγοντες που οφείλονται και στον άντρα. Το σπέρμα στην εποχή μας πέφτει κατά μέσο όρο. Υπάρχουν πάρα πολλοί άντρες που έχουν χαμηλό σπέρμα και ερχόμαστε εμείς να βοηθήσουμε.

Το στρες είναι μία αόριστη έννοια που πολλές φορές προσπαθεί η γυναίκα να δικαιολογήσει τον εαυτό της και το ζευγάρι και πολλές φορές και ο γιατρός που δεν μπορεί να δώσει μία δικαιολογία, δίνει την αντίστοιχη δικαιολογία. Ελάχιστα επηρεάζει το στρες, συνήθως υπάρχει μία αιτία η οποία είτε δεν έχει διερευνηθεί, είτε δεν έχει διευκρινιστεί. Συνήθως όμως όταν διευκρινίζεται ή διερευνάται και βρίσκεται η αιτία, τότε τις περισσότερες φορές η γυναίκα μένει μόνη της φυσιολογικά έγκυος. Ερχόμαστε όμως εμείς με την εξωσωματική να βοηθήσουμε τις γυναίκες που δεν μπορούν να μείνουν έγκυες.

Δρ. Πάντος

Πόσες πιθανότητες επιτυχίας έχει μια γυναίκα που υποβάλλεται σε εξωσωματική γονιμοποίηση; Και πόσες φορές θα μπορέσει να προσπαθήσει, χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά η υγεία της;

Όταν μία γυναίκα είναι κάτω των 40 ετών η πιθανότητα επιτυχίας είναι αρκετά μεγάλη. Μπορεί να φτάσει και το 50%. Όταν όμως περνά αυτή την ηλικία των 40 ετών, τα ποσοστά πέφτουν, λόγω κακής ποιότητας ωαρίου και τότε κοιτάμε να μην επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, αλλάζουμε διαδικασίες, προσπαθούμε να διευκολύνουμε κιόλας με χρήση κάποιον μεθόδων διαφορετικών για αυτό έχουμε σαν όπλο μας πολλές μεθόδους. Κυρίως όμως πρέπει να διευρύνουμε πως έχουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις, για να μείνει μία γυναίκα έγκυος. Για παράδειγμα ήταν μία γυναίκα η οποία έχει υδροσαλπιγγα. Υδροσαλπιγγα σημαίνει να έχει υγρό στη σάλπιγγα και να μην το έχει διερευνήσει. Να έχει κάνει πάνω από 20 προσπάθειες εξωσωματικής εξακολουθώντας το ίδιο μοτίβο. Όταν βέβαια διαγνώστηκε ότι έχει υδροσαλπιγγα, έμεινε έγκυος.

Ένας μέσος όρος για το πόσες φορές μπορεί να προσπαθήσει χωρίς να βάλει τον εαυτό της, την υγεία της σε κίνδυνο; Ιδανικό θα ήταν να μένουν όλες με τη πρώτη έγκυος, βέβαια αν το καταφέρναμε αυτό θα παίρναμε βραβείο Νόμπελ. Έτσι προσπαθούμε μέσα στις πρώτες 2-5 προσπάθειες να έχουμε καταφέρει το ζητούμενο. Θεωρητικά μία γυναίκα μπορεί να κάνει πολλές προσπάθειες, στη πράξη όμως Δεν θέλουμε να κάνει πολλές προσπάθειες, θέλουμε όσο πιο γρήγορα μπορεί να μείνει έγκυος.

Δρ. Πάντος

Μπορούν τα φάρμακα της εξωσωματικής να προκαλέσουν κίνδυνο για καρκίνο του μαστού;

Ήρθε μία πρόσφατη μελέτη που αναφέρεται σε 1,8 εκατομμύρια γυναίκες, μία μελέτη τεράστια, η μεγαλύτερη όλων των εποχών. Ολοκληρώθηκε στο king’s college της Αγγλίας όπου εκεί βρίσκεται ο καθηγητής Νικολαΐδης, δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο φέτος και η μελέτη αυτή μας λέει ότι οι γυναίκες αυτές που πήραν φάρμακα, δεν είχαν εκθέσει τον εαυτό τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, όσον αφορά την εμφάνιση καρκίνου. Δηλαδή αυτή η μελέτη μας λέει ότι τα φάρμακα δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού στις γυναίκες, είτε βραχυπρόθεσμα, είτε μακροπρόθεσμα. Έτσι πραγματικά καταρρίπτεται ένας μύθος που αναφέρετε όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις της φαρμακευτικής αγωγής στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στην υγεία της γυναίκας, δεν υπάρχει πρόβλημα στην υγεία της σωματικά και δεν πρέπει να φοβούνται οι γυναίκες όταν λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα.

Δρ. Πάντος

Ανακάλυψε ολόκληρη τη συζήτηση εδώ:

Σχετικά άρθρα