Εδώ και 4 μήνες μετά από μια ονείρωξη έχασα τη στύση μου. Γιατί συμβαίνει αυτό; Θέλω τις συμβουλές σας

Εδώ και 4 μήνες περίπου μετά από μια ονείρωξη έχασα τη στύση μου. Που και που μου έρχεται κάποιες μέρες κανονικά πλήρης και μετά την ξανά έχανα (χαλαρή ως και καθόλου κατά την διάρκεια της ημέρας.) Τι να κάνω; Όταν αυνανίζομαι αργώ να έρθω σε στύση, αλλά όταν έρχομαι είναι κανονική και όχι σκληρή όπως παλιά. Το είχα ξαναπάθει στο παρελθόν για λίγες μέρες και επανήλθε, αλλά για μια εβδομάδα μόνο. Θέλω τις συμβουλές σας!

Στο ερώτημα σας απάντησε η Ζωή Ζέρβα, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Life and Relationship Coach και η Ομάδα του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου

Αγαπητέ φίλε,

Το άγχος είναι κακός σύμβουλος. Έχει την τάση να μας μπερδεύει και να μας κάνει να αμφιβάλλουμε για τον εαυτό μας και τις δυνατότητες μας. Επίσης βρίσκει τρόπο να σαμποτάρει τις προσπάθειες μας και να μας κλέβει τη χαρά!

Από το μήνυμα σας μου δίνεται η εντύπωση ότι αισθάνεστε μπερδεμένος για αυτό που βιώνετε. Αναφέρετε ότι προβληματίζεστε επειδή η στύση σας δεν είναι ικανοποιητική και σας ανησυχεί το γεγονός ότι αυτό είχε ξανασυμβεί. Αναρωτιέμαι αν υπήρχε κάτι κοινό και στις δύο αυτές περιόδους. Τι προηγήθηκε ή αν η δεύτερη φορά σας ξύπνησε μνήμες και ανασφάλειες που σχετίζονται με το προηγούμενο περιστατικό.

Το άγχος επίδοσης εγκλωβίζει το άτομο σε ένα φαύλο κύκλο, οδηγώντας το στην αποτυχία επίτευξης στύσης. Ο φόβος και η ανασφάλεια που συνδέονται με μια αποτυχία απόδοσης μπορούν να οδηγήσουν σε σεξουαλική δυσλειτουργία από το νόημα και τη σημασία που τους δίνουμε εμείς οι ίδιοι.

Η ονείρωξη είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συναντάται περίπου στο 85% του ανδρικού πληθυσμού και υποδεικνύει υγιή σεξουαλική λειτουργία. Είναι μη ελεγχόμενη, αυθόρμητη διαδικασία και παρατηρείται κυρίως στη φάση που ο άνδρας απέχει από κάθε σεξουαλική δραστηριότητα. Θα μπορούσε ενδεχομένως η παρουσία ονείρωξης να συνδέεται με περίοδο έντονης ορμονικής λειτουργίας (πχ αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης) ή ως “αποφόρτιση” σε κάποια περίοδο σεξουαλικής αποχής. Αρνητικές επιπτώσεις της ονείρωξης στη λειτουργία στύσης δεν είναι πιθανές. Επομένως η χρονική σύμπτωση της ονείρωξης με προβλήματα στύσης είναι τυχαία.

Το μπλοκάρισμα της σεξουαλικής λειτουργίας μπορεί να συνδεθεί με το άγχος επίδοσης και όχι με την ονείρωξη.

Προσπαθείτε μέσω αυνανισμού να τσεκάρετε την ποιότητα της στύσης σας με αποτέλεσμα να μπλέκεστε όλο και πιο βαθιά στο φαύλο κύκλο του άγχους επίδοσης.

Ο αυνανισμός είναι ένας ωραίος τρόπος για αποφόρτιση της έντονης ερωτικής διέγερσης όταν δεν υπάρχει δυνατότητα σεξουαλικής επαφής. Σε αυτή την περίπτωση ο μηχανισμός στύσης κινητοποιείται από το ερωτικό μήνυμα που υπάρχει στον εγκέφαλο. Στη περίπτωση όμως του αυνανισμού για τσεκάρισμα υπάρχει προσπάθεια επίτευξης στύσης χωρίς ερωτικό μήνυμα στον εγκέφαλο, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μπορεί να μην πραγματοποιηθεί η πολυπόθητη στύση.

Καλό είναι λοιπόν να μην γίνονται προσπάθειες να τσεκάρει κάποιος τη στύση του κινητοποιούμενος από άγχος επίδοσης γιατί θα έχει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το ενδεχόμενο οργανικής βλάβης στην ηλικία σας είναι εξαιρετικά μικρό.

Σε αυτές τις ηλικίες η ποιότητα στύσης θα μπορούσε να επηρεαστεί από ορμονικά αίτια και από τον τρόπο ζωής. Ενδεικτικά αναφέρουμε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, χρήση εθιστικών ουσιών, συμπληρωμάτων διατροφής (πχ στεροειδή) κλπ.

Εάν η ανησυχία σας είναι μεγάλη και το πρόβλημα παρατείνεται χρονικά θα ήταν χρήσιμη η επίσκεψη σας σε σεξολόγο.


φιλικά

Ζωή Ζέρβα

Σύμβουλος ψυχικής υγείας

Life and Relationship Coach 

και η ομάδα του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου

Μιχαλακοπούλου 58, ΤΚ 115 28 

Αθήνα 

 

Σχετικά άρθρα