To δικό σας ερώτημα: Δεν μπορώ να κάνω παιδιά και φοβάμαι πως ο σύζυγος μου θα με αφήσει. Τι να κάνω για να μην τον χάσω;

Είμαι 38 ετών και είμαι πολύ άσχημα ψυχολογικά γιατί δεν μπορώ να κάνω παιδιά. Έχω πάει σε αρκετούς γιατρούς και έχω κάνει αρκετές προσπάθειες, όμως πλέον το πρόβλημα είναι αποκλειστικά δικό μου. Για να καταλήξω νιώθω πως ο άντρας μου θα με παρατήσει γιατί δεν θα μπορώ να του χαρίσω παιδιά. Το έχουμε λίγο συζητήσει, αλλά μου είπε πως δεν θα γίνει κάτι τέτοιο, όμως εγώ νιώθω πως κάποια στιγμή μπορεί να κουραστεί ή να το λέει για να μην με κάνει να νιώσω άσχημα, αλλά μέσα του να το σκέφτεται. Τι μπορώ να κάνω για να μην χάσω τον σύζυγο μου και να θεμελιώσω τη σχέση μας;

Στο ερώτημα σας απάντησε η Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Ίρις Κρέμερ

Είναι πολύ λογικό να έχετε χαμηλή διάθεση αν η μητρότητα είναι κάτι που επιθυμείτε και που αντίστοιχα και ο σύντροφος θα ήθελε να αποκτήσετε μαζί παιδιά. Φαντάζομαι ότι αν αυτό είναι ένα μη αναστρέψιμο γεγονός και το μάθατε πρόσφατα, η ψυχολογία σας θα κυμαίνεται σε αυτή της απώλειας καθώς για εσάς δεν υπάρχει η δυνατότητα να αποκτήσετε αυτό που ζητάει η καρδιάς και η ψυχή σας. Οι ψυχικές σας διακυμάνσεις θα είναι μεταξύ άρνησης, θυμού, στεναχώριας, θλίψης και πάλι από την αρχή μέχρι να αποδεχτείτε το γεγονός.

Απ’ ότι μας λέτε ο σύντροφος σας είναι εκεί και δεν ακούγεται να έχει σκοπό να φύγει. Η απόκτηση ενός ή και παραπάνω παιδιών είναι κάτι που ενισχύει το δεσμό ενός ζευγαριού αλλά αναμφισβήτητα δεν είναι το μόνο. Ένα ζευγάρι που επιθυμεί και σχεδιάζει να αποκτήσει παιδί καλό θα ήταν πρώτα να έχει ισχυροποιήσει τον δεσμό του μέσα από την ήδη υπάρχουσα σχέση των δύο και το παιδί να έρθει σαν ένα επιπλέον στοιχείο σύνδεσης των δύο αυτών ανθρώπων και όχι ως ο βασικός πυλώνας δέσμευσης στη σχέση. Αν η σχέση σας είναι εδραιωμένη τίποτα δε μπορεί να την ταρακουνήσει εκτός αν ο σύντροφος σας σας έχει ανοιχτά δηλώσει ότι δεν μπορεί με τίποτα να φανταστεί την ζωή του χωρίς παιδιά και είναι για αυτόν βασική προτεραιότητα στη ζωή του.

Στη βάση αυτή και δεδομένου ότι με τον σύντροφο σας είστε κάποια χρόνια μαζί, η θεμελίωση της σχέσης δε θα έρθει με ένα παιδί αλλά με την δικοί σας δέσμευση και αφοσίωση στην σχέση σας. Αυτό σημαίνει επικοινωνία, όμορφες κοινές στιγμές, σεβασμός ο ένας στην προσωπικότητα του άλλου, ώθηση προς εξέλιξη με κοινούς στόχους και όνειρα (βελτίωση ποιότητας ζωής, ταξίδια, ένα αναβαθμισμένο σπίτι ή ένα εξοχικό) αλλά και μέσα από την προσωπική αυτοβελτίωση του καθενός σας που θα αυξήσει τον θαυμασμό και την ήδη υπάρχουσα εκτίμηση που έχετε ο ένας στον άλλον.

Ο φόβος σας μήπως ο σύντροφος σας σας εγκαταλείψει λόγω της δυσκολίας σας να αποκτήσετε παιδιά είναι καλό να σκεφτείτε από που πηγάζει. Δεν είναι αφύσικο να το σκέφτεται μέσα του εφόσον και για αυτόν λειτουργεί ως μία σημαντική αλλαγή για αυτό που φανταζόταν για την οικογένεια σας και θα μπορούσε εξίσου να συμβαίνει σε εκείνον. Εφόσον ο σύντροφος σας μοιράζεται μαζί σας τις σκέψεις του επί του θέματος και σας λέει ότι δεν θα συμβεί αυτό δεν έχετε παρά να τον εμπιστευτείτε. Είναι σημαντικό να δείξετε εμπιστοσύνη καθώς το να τον αμφισβητείτε διαρκώς θα βάλει εξίσου την σχέση σας σε αμφισβήτηση και θα είναι ένα μόνιμο σύννεφο από πάνω σας που θα κουράσει και θα ατονήσει τη σχέση. Αν νιώθετε μπερδεμένη, ψυχικά κουρασμένη και φοβισμένη, καλό θα ήταν να μιλήσετε με ένα ειδικό ψυχικής υγείας καθότι αυτή τη στιγμή πενθείτε και χρειάζεστε στήριξη για να μην κλονιστούν άλλα κομμάτια της ζωής σας.

Ίρις Κρέμερ
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
www.lifemade.gr
2130049125
Instagram @Lifemadegr
facebook @IrisCremerCP

Στείλτε μας τώρα και το δικό σας ερώτημα και πάρτε άμεση απάντηση από τους ειδικούς συνεργάτες μας, για όποια προβλήματα σας απασχολούν.

Σχετικά άρθρα