Θέλω να κάνω συνέχεια σεξ με άλλους για να τον εκδικηθώ που με χώρισε. Έχω ενοχές, τι να κάνω;

Γεια σας, είμαι 30 ετών και πριν λίγο καιρό χώρισα μετά από μια πολύ μεγάλη σχέση. Δεν ξέρω εάν θέλω να κάνω το επόμενο βήμα σύντομα, γιατί δεν ήταν άλλωστε δική μου επιλογή. Από τότε όμως θέλω συνέχεια να κάνω σεξ προκειμένου να τον ξεχάσω και να τον εκδικηθώ στα δικά μου μάτια που με χώρισε. Νιώθω λες και παίρνω δικαίωση, όχι ότι το μαθαίνει απλά σκέφτομαι πως θα ένιωθε εάν με έβλεπε. Στο τέλος όμως καταλήγω να στεναχωριέμαι και να νιώθω ενοχές. Δεν ξέρω τι να κάνω, Νομίζω πως προσπαθώ με λάθος τρόπο.

Στο ερώτημα σας απάντησε η Ζωή Ζέρβα, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Life and Relationship Coach και η Ομάδα του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου

Αγαπητή φίλη,

Το σεξ για εκδίκηση συχνά δεν βοηθάει να ξεπεράσουμε ένα χωρισμό. Βοηθάει στο να εκτονωθεί ο θυμός που νιώθουμε, να ανέβει για λίγο η αυτοπεποίθηση μας, να αισθανθούμε ξανά δυνατοί ή ότι έχουμε τον έλεγχο μιας κατάστασης. Το αν αυτή η μέθοδος είναι η κατάλληλη για εμάς το καταλαβαίνουμε από το πως νιώθουμε μετά την ερωτική επαφή.

Ο θυμός είναι ένα υγιές συναίσθημα το οποίο μας δείχνει ότι βιώνουμε μια κατάσταση δυσφορικά ή ως απειλή σωματικά ή ψυχικά. 

Η περίοδος μετά από ένα χωρισμό είναι μια δύσκολη περίοδος με πολλές και έντονες αλλαγές στο συναίσθημα μας. Βιώνουμε μια απώλεια την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε και είναι μια διαδικασία η οποία χρειάζεται χρόνο μέχρι να βρούμε νέες ισορροπίες μέσα μας αλλά και στην καθημερινότητα μας.

Τα 5 στάδια του χωρισμού που ακολουθούν το αρχικό σοκ είναι άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη και αποδοχή. Δεν τα περνάμε απαραίτητα όλα ή με αυτή τη σειρά ούτε το πέρασμα στο επόμενο εγγυάται ότι έκλεισε ο κύκλος για το προηγούμενο και δεν θα επανέλθουμε.

Ο θυμός μας βοηθάει να κρατηθούμε μακριά από τη κατάθλιψη από την οποία όμως μοιραία θα περάσουμε όσο και να το αποφεύγουμε.

Μετά από έναν χωρισμό, ειδικά όταν δεν ήταν επιλογή μας, συχνά αισθανόμαστε την ανάγκη να ανταποδώσουμε στον πρώην σύντροφο τον πόνο που μας δημιούργησε η επιλογή του. Επίσης θέλουμε να νιώσουμε ότι έχουμε και εμείς έλεγχο πάνω σε μια απόφαση η οποία επηρεάζει και τη δική μας ζωή. Μην ξεχνάμε όμως ότι ο θυμός είναι η κορυφή ενός παγόβουνου που από κάτω κρύβεται η θλίψη, ο πόνος, η απογοήτευση και το αίσθημα απόρριψης. Αυτό σημαίνει ότι όσο και αν προσπαθούμε να αποφύγουμε αυτά τα συναισθήματα αυτό δεν σημαίνει και ότι δεν υπάρχουν ήδη μέσα μας. Ο θυμός είναι απάντηση στις πράξεις κάποιου που μας πλήγωσε και εκφράζεται με εχθρικές σκέψεις, πράξεις και συναισθήματα. Όμως ο θυμός επιστρέφει και σε εμάς τους ίδιους.

Στο μήνυμα αναφέρεται ότι αισθάνεσαι λες και παίρνεις δικαίωση και αναρωτιέσαι πως θα αισθανόταν αν σε έβλεπε όμως καταλήγεις να αισθάνεσαι θλίψη και ενοχές και σκέφτεσαι ότι το κάνεις με λάθος τρόπο.

Ποιος είναι ο στόχος σου; να πληγώσεις τον εγωισμό του ή να προχωρήσεις στη ζωή σου δημιουργώντας, όταν θα αισθάνεσαι έτοιμη, μια νέα σχέση; Αναρωτιέμαι αν υπάρχει καλύτερη “εκδίκηση” από το να προχωρήσεις στη ζωή σου για εσένα…

Αισθάνεσαι ότι παίρνεις δικαίωση … Αξίζει το κόστος της; Τι σου προσφέρει πέρα από μια προσωρινή ανακούφιση;

Και αν όλο αυτό είναι για να αποφύγεις να αντιμετωπίσεις τη θλίψη του χωρισμού, στο τέλος της μέρας την αποφεύγεις;

Το ότι αισθάνεσαι δυσφορικά σου δείχνει ότι αυτός ο τρόπος τελικά δεν λειτουργεί για εσένα.

Όσο κλισέ και αν ακούγεται χρειάζεσαι χρόνο…

Εστίασε στις ανάγκες σου, αποδέξου το χωρισμό και το γεγονός ότι δεν ήταν ο κατάλληλος σύντροφος για εσένα, μην αναλώνεσαι στο να τον εκδικηθείς , μην εξιδανικεύεις τη σχέση σας ή τον ίδιο, απόφυγε να διατηρήσετε επαφή και να “χάνεσαι” μέσα σε αναμνήσεις, τραγούδια και φωτογραφίες δικές του ή κοινές. Αξιοποίησε το χρόνο σου εστιάζοντας σε πράγματα που σου αρέσουν. Φρόντισε τον εαυτό σου ειδικά αυτή την περίοδο που το έχεις περισσότερο ανάγκη.

 

φιλικά

Ζωή Ζέρβα

Σύμβουλος ψυχικής υγείας

Life and Relationship Coach 

και η ομάδα του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου

Μιχαλακοπούλου 58, ΤΚ 115 28 

Αθήνα 

Σχετικά άρθρα