Ο συνιδρυτής του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ παραιτείται και ανεβάζει τις μετοχές κατά 11%: Ο εναλλακτικός τρόπος ζωής και η ιδέα που θα τον έφερνε ένα βήμα πιο κοντά στα δισεκατομμύρια

Μπορεί να έχουν περάσει δύο ημέρες από την ανακοίνωση της παραίτησης του Τσακ Ντόρσεϊ, του συνιδρυτή του Twitter, όμως η είδηση αυτή αντηχεί ακόμα. Πιο συγκεκριμένα, οι μετοχές του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης, έχουν ανέβει κατά 11%, πράγμα που κάνει τους υπόλοιπους μετόχους να τρίβουν τα χέρια τους.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα το μυαλό του Twitter, τον άνθρωπο που παρά τον διαφορετικό τρόπο ζωής του, κατάφερε να σπάσει τη νόρμα και να κάνει μια περιουσία που μέχρι και τα μεγαλύτερα μυαλά στο χώρο του επιχειρείν θα ζήλευαν.

Ο εναλλακτικός τρόπος ζωής και η ιδέα που θα τον έφερνε ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία

Ο Τζακ Ντόρσεϊ γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου του 1976 στο Σεντ Λούις της πολιτείας Μιζούρι των ΗΠΑ. Η μητέρα του ασχολούταν με τα οικιακά, ενώ ο πατέρας του κατασκεύαζε φασματοσκόπια. Παρότι πήγε σε καθολικό σχολείο, ο Ντόρσεϊ από πολύ μικρή ηλικία λάτρευε τη ραστώνη, καθώς και τη κουλτούρα των χίπις και των χίπστερ. Έτσι ως ένας άνθρωπος εναλλακτικός, ο ίδιος δεν πίστευε ποτέ πως θα δημιουργήσει κάτι τόσο μεγάλο.

Όλα ξεκίνησαν όταν στην εφηβική του ηλικία δημιούργησε ένα λογισμικό για τη διαχείριση των πελατών ταξί. Η συγκεκριμένη ιδέα έγινε ανάρπαστη και πολλές ήταν οι εταιρείες που έσπευσαν να αγοράσουν την ιδέα του. Έτσι ο ίδιος μάζεψε τα πρώτα του λεφτά και το 1995 γράφτηκε στο Πολυτεχνείο του Μιζούρι, το οποίο δεν τελειώνει, καθώς πηγαίνει στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης που ούτε και αυτό δεν ολοκληρώνει.

Λίγα χρόνια αργότερα ο Ντόρσεϊ εγκαταλείπει τη Νέα Υόρκη και μετακομίζει στο Σαν Φρανσίσκο. Εκεί ιδρύει και επίσημα την εταιρεία της οποία την ιδέα είχε πουλήσει πριν μερικά χρόνια, προσθέτοντας κάτι ακόμα πιο καινοτόμο σε αυτή. 7 χρόνια αργότερα και έχοντας ήδη γνωρίσει τους ανθρώπους με τους οποίους θα μπορέσει να μοιραστεί το όραμα του, δημιουργεί το Twitter μια πλατφόρμα άμεσης ενημέρωσης και πληροφόρησης, στην οποία γίνεται ο μεγαλύτερος μέτοχος και χρηματοδότης.

Η παραίτηση και η δημιουργία μιας ακόμη επιτυχημένης εταιρείας 

Αυτή όμως δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Τζακ Ντόρσεϊ παραιτήθηκε από τα καθήκοντα του, μιας και τον Οκτώβριο του 2008, έφυγε από τη θέση του διευθύνων σύμβουλου, προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Twitter. Το 2015, όμως επιστρέφει στη θέση του διευθύνων σύμβουλου, μιας και το 2010 δημιουργεί ακόμα μια εταιρεία μαζί με τον Τζιμ ΜακΚέλβι.

Η εταιρεία αυτή ονομάζεται Square και πρόκειται για μια επιχείρηση πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων. Η εταιρεία κυριολεκτικά σπάει ταμεία και εκτοξεύει τη περιουσία του Ντόρσεϊ στα 11 δισεκατομμύρια.

Ο λόγος της παραίτησης και το νόημα της ζωής του

Όπως είπαμε και πριν, ο Τζακ Ντόρσεϊ είναι ένας αρκετά εναλλακτικός άνθρωπος, που δεν θυμίζει σε τίποτα το προφίλ ενός επιτυχημένου επιχειρηματία. Αγαπά τη γιόγκα, το διαλογισμό και τη διαλειμματική νηστεία και όπως είναι λογικό οι έντονοι ρυθμοί και οι υποχρεώσεις δύο τεράστιων επιχειρήσεων δεν μπορούν να συνδυαστούν με έναν τέτοιο τρόπο ζωής. Αυτός όπως φαίνεται είναι ο λόγος που αφήνει τη θέση του διευθύνων συμβούλου, πράγμα που επιβεβαιώνουν και τα υπόλοιπα μέλη, τα οποία κατα καιρούς είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκεια τους σχετικά με το χρόνο που διέθετε, καθώς και με τη σοβαρότητα του Ντόρσεϊ στις υποχρεώσεις του Twitter. Ο Ντόρσεϊ άλλωστε λατρεύει να περνάει χρόνο στο σπίτι του και ιδιαίτερα στον καναπέ του. Και ποιος δεν θα ήθελε άλλωστε να μένει όχι σε μια, αλλά σε δύο βίλες πάνω στο λόφο με θέα τη γέφυρα του Σαν Φρανσίσκο στη περιοχή του Σίκλιφ. Για του λόγου το αληθές, οι δύο αυτές βίλες κόστισαν 30 εκατομμύρια δολάρια και έχουν θέα εκτός από τη γέφυρα, τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σχετικά άρθρα