Πως η πανδημία του κορωνοϊού, έφερε τη πτώση των παιδικών εμβολιασμών, όπως αυτού της μηνιγγίτιδας Β;

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί δύο χρόνια πριν, τις δραματικές αλλαγές και επιπτώσεις που θα έφερνε ο κορωνοϊός στις ζωές μας. Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι η έλλειψη στις πρώτες ύλες παγκοσμίως, που έχει κάνει τις τιμές να ανέβουν στα ύψη. Την ίδια στιγμή, ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως υπάρχει τεράστια πτώση στους εμβολιασμούς ρουτίνας στα μικρά παιδιά, πράγμα που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς, αφού λίγους μήνες μετά το άνοιγμα των σχολείων, τα ποσοστά νοσηρότητας είναι πιο υψηλά σε σχέση με άλλες χρονιές. Ο λόγος φυσικά δεν είναι άλλος από τον φόβο που επικρατεί στα μέλη της οικογένειας, να επισκεφτούν το γιατρό ή το νοσοκομείο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Εφραίμ Λεμάνγκο, επικεφαλής του Τμήματος Ανοσοποίησης της Unicef, ο αριθμός των ανεμβολίαστων παιδιών για παθήσεις όπως η ιλαρά, η μηνιγγίτιδα, ο κοκκύτης και άλλα, φτάνει τα 17,1 εκατομμύρια. Ανδιαμφιβήτητα αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει, καθώς όπως αναφέρει η Κάθριν Ο Μπράιαν, επικεφαλής του Τμήματος Ανοσοποίησης και Εμβολίων του ΠΟΥ, “Η κατάσταση αυτή μας πηγαίνει δεκαετίες πίσω”.

Στην ίδια συνθήκη βρίσκεται και η χώρα μας, καθώς όπως επισήμανε η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία τον Μάρτιο του 2021, η πανδημία «έχει δημιουργήσει τεράστιο κενό και στους εμβολιασμούς ρουτίνας παιδιών και εφήβων». «…Αν δεν δράσουμε άμεσα, θα εμφανισθούν παλιά (ξεχασμένα) λοιμώδη νοσήματα, όπως ιλαρά, κοκκύτης, μηνιγγίτιδα κλπ. Το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο για τη μηνιγγίτιδα Β, που η κάλυψη είχε φθάσει στο 40%».

Έτσι λοιπόν οι γονείς θα πρέπει να επισκεφτούν τον παιδίατρο και να ενημερωθούν για το ιστορικό εμβολιασμού, καθώς επίσης και να προγραμματίσουν τα επόμενα εμβόλια, όπως αυτό κατά της μηνιγγίτιδας Β, η οποία συνεχίζει ακόμα και σήμερα να αποτελεί περίπου το 80% των περιστατικών βακτηριακής μηνιγγίτιδας στην Ελλάδα.

Τι είναι η μηνιγγίτιδα Β και γιατί αποτελεί υψηλό ρίσκο για παιδιά και ενήλικες;

Η μηνιγγίτιδα Β, είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή νόσος, που προσβάλει τις μήνιγγες, δηλαδή τις μεμβράνες προστασίας του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός). Η μηνιγγίτιδα Β έχει ραγδαία εξέλιξη και μπορεί μέσα σε 24 μόλις ώρες να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Τέλος η μηνιγγίτιδα Β, δεν απειλεί μόνο βρέφη και παιδιά, αλλά και νεαρούς ενήλικες.

Ποιοι είναι οι τρόποι μετάδοσης της μηνιγγίτιδας Β;

Το βακτήριο που προκαλεί τη μηνιγγίτιδα Β είναι το Neisseria meningitidis και μεταδίδεται με τα σταγονίδια και το σάλιο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας Β;

Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας Β μοιάζουν πολύ συχνά με αυτά της απλής ίωσης, πράγμα που καθιστά δύσκολη την ανίχνευση της. Ωστόσο τα συμπτώματα αυτά χειροτερεύουν απότομα και ακολουθούν τα συμπτώματα της κεφαλαλγίας της αυχενική δυσκαμψίας, του πυρετού, του εμετού και της φωτοφοβίας.

Ποια είναι η σημασία της πρόληψης: 

Αναλογιζόμενοι λοιπόν τα παραπάνω, ο μοναδικός τρόπος για να προστατευθούμε από τη νόσο της μηνιγγίτιδας Β και να μειώσουμε τη μετάδοση της, είναι ο εμβολιασμός που ξεκινάει από την ηλικία των δύο μηνών. Να θυμίσουμε πως η μηνιγγίτιδα μεταδίδεται με τα σταγονίδια και το σάλιο, πράγμα που διευκολύνει κατά πολύ τη μετάδοση της, αφού οι καθημερινές συναναστροφές με τα μέλη της οικογένειας μας όπως φιλί, φτάρνισμα, βήχας κλπ είναι συχνοί.

Πιο συγκεκριμένα την τριετία 2016-2018 (έως Σεπτ.) έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 81 κρούσματα μηνιγγίτιδας Β, εκ των οποίων τα 5 ήταν θανατηφόρα.

Με αφορμή λοιπόν τη θεαματική πτώση των εμβολίων μηνιγγίτιδας παγκοσμίως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποκάλυψε τον Σεπτέμβριο την πρώτη παγκόσμια στρατηγική κατά της μηνιγγίτιδας, με σκοπό την εξάλειψη των επιδημιών της έως το 2030.

Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την εκστρατεία ενημέρωσης κατά της μηνιγγίτιδας Β, μπορείς να διαβάσεις περισσότερα εδώ.

Πηγές

  1. Meningococcal meningitis factsheet no. 141. World Health organization. Updated January 2019. Last accessed January 29, 2019
  2. Thompson MJ, Ninis N, Perera R, et al. Clinical recognition ofmeningococcal disease in children and adolescents. Lancet.2006; 367(9508): 397-403.
  3. Rosenstein NE, Perkins BA, Stephens DS, Popovic T, Hughes JM. Meningococcal disease. N Engl J Med. 2001; 344(18): 1378-1388.
  4. Harrison LH, Trotter CL, Ramsay ME. Global epidemiology of meningococcal disease. Vaccine. 2009;27 (Suppl 2): B51-63.
  5. European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Surveillance of invasive bacterial diseases in Europe, 2011. Stockholm, Sweden: ECDC; 2013.
  6. Ladhani SN, Flood JS, RamsayME, et al. Invasive meningococcal disease in England and Wales: implications for the introduction of new vaccines. Vaccine. 2012; 30(24): 3710-3716.
  7. Centers for Disease Control and Prevention (CDC), 2017. Meningococcal Disease. Signs and Symptoms [last accessed May 2019]
  8. Centers for Disease Control and Prevention (CDC), 2017. Meningococcal Disease. Causes and Spread to Others [last accessed May 2019]
  9. https://el.wikipedia.org/wiki/Μηνιγγίτιδα#Αίτια
  10. http://www.esdy.edu.gr/files/001_Dimosias_Dioikitikis_Ygieinis/EKAM_2018_Jan-Sep.pdf
  11. http://www.esdy.edu.gr/files/001_Dimosias_Dioikitikis_Ygieinis/EKAM_2016.pdf

Σχετικά άρθρα