Το παιδί μου βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο και νιώθει περιορισμένη στις δραστηριότητες της. Υπάρχουν μέρη που ένα παιδί ΑμεΑ μπορεί να περάσει καλά;

Γειά σας, είμαι 37 ετών και το παιδί μου προβλήματα κίνησης και βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο. Το τελευταίο διάστημα παρατηρώ πως είναι αρκετά θλιμμένη και όταν συζητήσαμε τον λόγο μου είπε, γιατί δεν μπορεί να κάνει διάφορες δραστηριότητες και να δει διαφορετικά μέρη όπως άλλα παιδιά της ηλικίας της. Της εξήγησα πως λόγω της κατάστασης της αυτό είναι φυσικό, όμως δεν θα πρέπει να στεναχωριέται και ότι της ετοιμάζω κάτι φανταστικό για τα γενέθλια της που είναι στις αρχές του χρόνου. Ωστόσο θα ήθελα τη βοήθεια σας, προκειμένου να βρω ένα πρωτότυπο μέρος που να μπορεί να κινηθεί με το αμαξίδιο της και να νιώσει χαρούμενη και γεμάτη αισιοδοξία. Θέλω πολύ να μου απαντήσετε. Ευχαριστώ ειλικρινά πολύ!

Στο ερώτημα σας απάντησε η Ειδική Παιδαγωγός – Ψυχοπαιδαγωγός, Αθηνά Μπανδέλη

Αγαπητή αναγνώστρια,

Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο για ένα παιδί με κινητικά προβλήματα να κάνει δραστηριότητες της ηλικίας του ή να δει διαφορετικά μέρη όπως άλλα παιδιά. Ανάλογα με τα ενδιαφέροντά της υπάρχουν μέρη και δραστηριότητες προσβάσιμες σε άτομα με κινητικά θέματα. Επειδή δεν αναφέρετε την ηλικία της, θα προτείνω κάποια μέρη που είναι κατάλληλα και για παιδιά και για εφήβους. 

Πριν αναφερθώ όμως στις δραστηριότητες θα ήθελα να τονίσω το γεγονός ότι σημαντικό ρόλο παίζει να έχει και μια ευχάριστη παρέα. Οπότε καλό θα ήταν ό,τι επιλέξετε να περιέχει και τους φίλους της. Είτε παιδιά είτε έφηβοι καλύτερα θα περάσουν αν είναι όλοι μαζί.  

Καλό θα ήταν να επιλέξετε κάποιον εξωτερικό χώρο ή γενικά μια μέρα με ωραίο καιρό. Μπορεί στην Ελλάδα να μην έχουν ακόμη γίνει αυτά τα σημαντικά βήματα για προσβασιμότητα στους περισσότερους χώρους αλλά πλέον υπάρχουν αρκετά μέρη, διαμορφωμένα για όλους. Αρχικά, θα μπορούσατε να επισκεφτείτε παιδότοπους και παιδικές χαρές που υπάρχουν και είναι προσβάσιμες σε όλα τα παιδιά και κάποιες από αυτές έχουν θέσεις σε κούνιες και σε διάφορα παιχνίδια. 

  • Παιδική Χαρά Αμεα Κηφισιάς
  • Παιδική Χαρά Αμυμώνης στο Ελληνικό
  • Πρότυπο παιδότοπο για άτομα με αναπηρίες, στην Αγία Σκέπη Παλαιού Φαλήρου

Φυσικά, μπορείτε να επιλέξετε και χώρους όπως  το Αττικό Πάρκο και ο Εθνικός Κήπος. Ειδικά σε μέρες με καλό καιρό είναι υπέροχα να κινηθείτε εκεί ανάμεσα στα τόσα δέντρα και στα ζώα.

Πάντα μια καλή πρόταση, ειδικότερα αν σας αρέσουν οι ταινίες είναι να πάτε στον κινηματογράφο ή στο θέατρο καθώς τα περισσότερα είναι προσβάσιμα και αναλόγως την παράσταση σίγουρα προσφέρουν ψυχαγωγία. 

Σε αυτό το σημείο  θα ήθελα να επισημάνω ότι πλέον υπάρχουν και δραστηριότητες όπως είναι διάφορα αθλήματα που γίνονται αλλά και ο χορός για άτομα με κινητικά προβλήματα που πραγματοποιούνται όπως στην ομάδα του Παναθηναϊκού στη Λ. Αλεξάνδρας.

Είναι σημαντικό ένα παιδί να μη χάνει δραστηριότητες που του δίνουν ευχαρίστηση  και να μπορεί να κάνει πράγματα που κάνουν τα παιδιά της ηλικίας του. Όσο δύσκολο και να είναι, σίγουρα αξίζει την προσπάθεια να είναι ευτυχισμένα όλα τα παιδιά. Ας μην ξεχνάμε ακόμη ότι ζούμε καλύτερα και περνάμε πιο όμορφα όταν περνάμε στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα είτε φίλους είτε συγγενείς. 

Σας παραθέτω και ένα link το οποίο αναφέρεται σε χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας, ακόμη και διαμονής για όλους.

http://83.212.84.14/odigos/index.php?option=com_content&view=article&id=6&Itemid=6

Μπανδέλη Αθηνά Ειδική Παιδαγωγός – Ψυχοπαιδαγωγός, MEd Special education (https://www.facebook.com/AthinaBandeli)

AXION KIDS, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Παιδιού & Εφήβου 21 6939 1869

 

Σχετικά άρθρα