Ο σύντροφος μου με πιέζει να κάνουμε παιδί. Του λέω ψέματα ότι έχω περίοδο γιατί θέλω να αφοσιωθώ στη καριέρα μου

Γειά σας, είμαι 28 ετών και ο σύντροφος μου με πιέζει να κάνουμε παιδί. Εγώ του εξηγώ πως δεν είμαι έτοιμη ακόμα, καθώς βρίσκομαι σε ανοδική πορεία με την καριέρα μου και δεν θέλω αυτή να κοπεί γιατί όσο νάναι ένα παιδί έχει υποχρεώσεις και πρέπει να είσαι 100% εκεί. Επίσης νιώθω πως δεν έχω ζήσει ακόμα όλα όσα θα ήθελα, νιώθω πολύ μικρή και ένα να δω ακόμα πολλά πράγματα. Τέλος κάτι που δεν του έχω πει είναι ότι δεν είναι ο άντρας που θα ήθελα να χτίσω μια οικογένεια μαζί του και νιώθω πως το έχει καταλάβει και με πιέζει να κάνουμε οικογένεια για να μην φύγω. Για να καταλήξω, με ρωτάει πότε είναι οι γόνιμες ημέρες προκειμένου να κάνουμε έρωτα, έτσι αναγκάζομαι να του λέω ψέματα ότι έχω περίοδο ή ότι έχω φρικτούς πόνους από μια φλεγμονή και επειδή παίρνω αγωγή δεν μπορούμε να κάνουμε. Δεν μου αρέσει να του λέω ψέματα, αλλά δεν μπορώ να πιέζω τον εαυτό μου για κάτι που δεν θέλω. Τον αγαπώ, αλλά δεν πιστεύω πως είναι ο άντρας της ζωής μου + ότι δεν είμαι έτοιμη εγώ ακόμα για μια τόσο μεγάλη αλλαγή. Ευχαριστώ

Στο ερώτημα σας απάντησε η Ζωή Ζέρβα, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Life and Relationship Coach και η Ομάδα του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου

Αγαπητή φίλη,

Στις μέρες μας είναι αρκετά συνηθισμένο να αναβάλουν οι γυναίκες την απόκτηση παιδιού για λόγους καριέρας, οικονομικούς ή προσωπικούς. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα επιλογής για το αν επιθυμεί και πότε να γίνει γονιός χωρίς να χρειάζεται να απολογείται. Μεγάλος αριθμός γυναικών που επιλέγουν να περιμένουν να αποκτήσουν παιδί μετά τα 35 χρόνια εφησυχάζουν έχοντας καταθέσει ωάρια σε ένα κέντρο εξωσωματικής, για όταν οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες. Οι επιλογές της κάθε γυναίκα διαφοροποιούνται ανάλογα με τις προσωπικές της απόψεις και καταστάσεις.

Είναι όμως συζητήσιμο το αν η γονιμότητα πρέπει να συμπιέζεται γύρω στα 40 χρόνια ή και λίγο μετά από βιολογική άποψη και αυτό γιατί, εκεί η γυναίκα θα αντιμετωπίσει μια μεγαλύτερη δυσκολία, συγκριτικά με τον άντρα, για να πετύχει μια πρώτη εγκυμοσύνη.  Πολλές γυναίκες θυσιάζουν μια πετυχημένη επαγγελματική πορεία ή καθυστερούν σε αυτή προκειμένου να αποκτήσουν ένα παιδί, όπως πολλές καθυστερούν να μπουν στο ρόλο της μητρότητας γιατί πρώτα θέλουν να έχουν ισορροπήσει σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Μια απόφαση ζωής δεν είναι μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί υπό μορφή χάρης στο σύντροφο μας. Είναι μια απόφαση που αφορά τη ζωή σου και πρέπει να είσαι σίγουρη πριν προχωρήσεις στο επόμενο βήμα. Είναι μια δέσμευση που θα αλλάξει τη καθημερινότητα και τις προτεραιότητες σου και από την οποία δεν θα μπορείς να αποχωρήσεις. Θεωρώ πολύ ώριμο τον τρόπο σκέψης σου και πολύ ξεκάθαρες τις ανάγκες σου.

Από τη στιγμή που δεν είσαι έτοιμη και δεν είναι στα θέλω ή τις προτεραιότητες σου δεν υπάρχει λόγος να πιεστείς. Ένα παιδί είναι καλό να έρχεται επειδή το επιθυμούν συνειδητά και είναι έτοιμοι και οι δύο γονείς, όχι υπό πίεση.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί ένας σύντροφος να επιθυμεί να κάνει παιδί, δεν μπορούμε να ξέρουμε το δικό του λόγο ή ανάγκη και είναι άδικο να γίνονται υποθέσεις χωρίς να του δώσεις την ευκαιρία να το πει ο ίδιος.

Αναφορικά με τη σχέση σου, αν δεν θεωρείς ότι  είναι ο άνθρωπος που μπορείς να δημιουργήσεις μαζί του οικογένεια, αλλά είναι στα θέλω του, μάλλον κάποια στιγμή να χρειαστεί να κάνετε μια ανοιχτή συζήτηση για το μέλλον της σχέσης σας.

Αναφέρεις ότι ήδη έχεις μοιραστεί μαζί του τις σκέψεις σου, έχοντας ξεκαθαρίσει τη θέση σου, όμως εκείνος συνεχίζει να σε πιέζει. Από ότι καταλαβαίνω και οι δύο πιέζεστε μέσα στη σχέση και έχετε αντίθετες επιθυμίες και θέλω, ενώ παράλληλα δεν είστε απόλυτα ειλικρινείς μεταξύ σας. Τον αγαπάς αλλά δεν πιστεύεις ότι είναι ο άντρας της ζωής σου….

Αναρωτιέμαι αν με κάποιον άλλο, θα αισθανόσουν πιο έτοιμη να προχωρήσεις σε αυτό το βήμα. Σε κρατάει μόνο το ότι θέλεις να ζήσεις και άλλα πράγματα και να αφοσιωθείς στη καριέρα σου ή δεν αισθάνεσαι ότι μαζί του θα μπορείς να τα συνδυάσεις όλα αυτά μέσα στο πλαίσιο μιας οικογένειας;

Ή ακόμα και να μη θες να μοιραστείς μαζί του όσα ακόμα δεν έχεις ζήσει αλλά επιθυμείς; Σε αυτά που επιθυμείς για το μέλλον εκείνος δεν αναφέρεται πουθενά. Μέσα στη σχέση μας είναι όμορφο να αισθανόμαστε ασφαλείς, ότι ο άλλος μας αγαπάει και μας αποδέχεται για αυτό που είμαστε, να μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας και να μοιραζόμαστε τα όνειρα και τις σκέψεις μας για το μέλλον, όχι να τα κρύβουμε.

Οποιαδήποτε επιλογή είναι σεβαστή και παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, όμως κάποια στιγμή θα χρειαστεί να πάρουμε αποφάσεις, ειδικά όταν η απόφαση μας επηρεάζει τη ζωή και τις ανάγκες και κάποιου άλλου. Σημαντική παράμετρος είναι η θέση και οι προϋποθέσεις του συντρόφου, τις οποίες καλό είναι να λαμβάνουμε υπόψη πριν προχωρήσουμε σε ένα τόσο μεγάλο βήμα.

 

Η φίλη σας,  

Ζωή Ζέρβα 

Σύμβουλος ψυχικής υγείας 

Life and Relationship Coach  

και η ομάδα του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου 

Μιχαλακοπούλου 58, Αθήνα 

Τηλέφωνο επικοινωνίας 210 7294065 

E- mail: [email protected] 

 

Σχετικά άρθρα