Η κόρη μου ξεκίνησε το κάπνισμα από τη στεναχώρια της. Τι μπορώ να κάνω για να τη βοηθήσω να το κόψει;

“Καλημέρα σας, είμαι 45 ετών και η κόρη μου είναι 18. Δεν πέρασε πουθενά στις Πανελλήνιες και από τη στεναχώρια της ξεκίνησε το τσιγάρο. Προσπάθησα να της αλλάξω γνώμη, όμως είναι αγύριστο κεφάλι και ακούει. Είπα θα την αφήσω γιατί μπορεί να είναι η στεναχώρια της και όταν θα περάσει λίγος καιρός και θα είναι καλύτερα θα το κόψει από μόνη της. Ωστόσο οι μήνες πέρασαν και δεν το έχει κόψει. Παρότι θέλει να δώσει ξανά φέτος Πανελλήνιες και θεωρητικά θα έπρεπε να νιώθει και καλύτερα, εκείνη έχει ακόμα μια θλίψη που πάντα συνοδεύεται από το τσιγάρο. Δεν ξέρω τι να κάνω. Φοβάμαι πως άμα το συνηθίσει θα γίνει μόνιμη συνήθεια και ξέρω από πρώτο χέρι πως δύσκολα κόβεται, γιατί και εγώ όταν γέννησα το έκοψα.”

Στο ερώτημα σας απάντησε η Ψυχολόγος –Ψυχοθεραπεύτρια Σοφία Κουφοπούλου

Συνήθως οι έφηβοι αρχίζουν το κάπνισμα τυχαία, από περιέργεια να το δοκιμάσουν μετά από παρότρυνση κάποιου φίλου. Ποιοι είναι οι λόγοι όμως που καταλήγει να γίνει μία κακή συνήθεια. Το κάπνισμα αποτελεί μία πράξη, μία στιγμή που κάτι έχω να κάνω π.χ. περιμένοντας το λεωφορείο, και συνήθως συνδέεται με άλλα γεγονότα όπως το χρόνο διαλείμματος από το διάβασμα ή μετά το φαγητό. Επίσης χρησιμεύει ως εκτόνωση θυμού, άγχους και καταπίεσης. Ακόμη με το κάπνισμα οι νέοι νιώθουν ότι έχουν μεγαλώσει, πιστεύουν ότι δίνει στυλ στη προσωπικότητά τους, και νιώθουν περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Μπορείτε επομένως να δώσετε τη συμβουλή σας σχετικά με τη διακοπή του τσιγάρου όχι όμως με επιθετικό αλλά με υποστηρικτικό τρόπο, λέγοντας ότι θα είστε δίπλα της εάν θέλει να τη βοηθήσετε σε αυτή την προσπάθεια. Είναι σημαντικό να της δώσετε την αίσθηση ότι είναι εκείνη υπεύθυνη για τον εαυτό της και την υγεία της.

Μπορείτε να στηρίξετε την άποψή σας με επιχειρήματα, δίνοντας έρευνες να διαβάσει ώστε να ενημερωθεί για τα προβλήματα που προκαλεί στον οργανισμό το τσιγάρο. Συγκεκριμένα, πέρα από την εμφάνιση όπως το κιτρίνισμα στα δάχτυλα, με το τσιγάρο αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, η υπογονιμότητα, οι καρδιακές παθήσεις. Μπορείτε να αναφερθείτε και στο οικονομικό κομμάτι καθώς τα χρήματα που ξοδεύει για το πακέτο μπορεί να τα αξιοποιήσει σε κάτι άλλο. Επίσης, μπορείτε να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία ότι σας έγινε συνήθεια και μετά δυσκολευτήκατε να το κόψετε.

Συζητήστε μαζί της τους λόγους που το ξεκίνησε και σε τί πιστεύει ότι τη βοηθάει. Εάν επηρεάστηκε από φίλους και νιώθει περισσότερο αποδεκτή καπνίζοντας καθώς για κάποιους αποτελεί τρόπο να μπουν σε μία παρέα, ή αν είναι μία συνειδητή απόφαση που γνωρίζει τις συνέπειες. Ίσως το ότι δεν πέρασε στις πανελλήνιες να ήταν μία μεγάλη απογοήτευση για την ίδια και το τσιγάρο να τη βοηθάει στο άγχος. Είναι σημαντικό να βρει τους δικούς της προσωπικούς λόγους, το προσωπικό της κίνητρο για τη διακοπή του τσιγάρου και να βρει επίσης άλλους τρόπους διαχείρισης του άγχους.

Σοφία Κουφοπούλου
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Δράση Ψυχής
Κρίσσης 17, Κυψέλη
Τηλέφωνο: 6947834889
email: [email protected]
drasipsyhis.gr

Σχετικά άρθρα