Νιώθω πως η κοινωνία με πιέζει να αλλάξω εμφανισιακά και να γίνω κάτι που δεν αισθάνομαι. Να κρατήσω το χαρακτήρα μου ή να ενδώσω στα πρότυπα;

Γειά σας, είμαι 35 ετών και ακόμα δεν έχω καταφέρει να νιώσω καλά με την εμφάνιση μου. Νιώθω συνεχώς η κοινωνία να με πιέζει για το πως πρέπει να περπατάω, να ντύνομαι, να φέρομαι κλπ και όλο αυτό με κάνει να νιώθω πως δεν είμαι εγώ. Από την άλλη ξέρω πως αυτό είναι που θέλει ο κόσμος και οι άντρες και έτσι είμαι μόνη μου αρκετά χρόνια. Παρότι λέω πως δεν με νοιάζει και θα είμαι καλά και μόνη μου, το τελευταίο διάστημα πέφτω στη παγίδα του να σκεφτώ μήπως πρέπει να αλλάξω για να γίνω αρεστή. Δεν ξέρω τι να κάνω. Να ακολουθήσω τις πεποιθήσεις μου και να κρατήσω τον χαρακτήρα μου ή να ενδώσω στα πρότυπα που θέλει η κοινωνία για να γίνω αγαπητή και να βρω σύντροφο; Θα ήθελα τη γνώμη σας.

Στο ερώτημα σας απάντησε η Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Κλαίρη Τρούλου

Αρκετές γυναίκες που βρίσκονται σε κακή ψυχολογική κατάσταση είναι κλεισμένες στον εαυτό τους κάνοντας αρνητικές σκέψεις και με ένα τρόπο αυτό τιμωρούνται..

Οι γυναίκες έχουμε την κακή συνήθεια να συγκρίνουμε την εμφάνισή μας με άλλες γυναίκες και όταν δεν πληρούμε προδιαγραφές μοντέλου η ψυχολογία μας πέφτει στα πατώματα.

Δεν μου αρέσει ο εαυτός μου , είμαι παχουλή , δεν είμαι αρεστή , πρέπει να αλλάξω , δεν θα τους αρέσω ή ακόμη και αν με πλησιάσουν, θέλουν να με κοροϊδέψουν. Δεν πιστεύουν σε τίποτα και αναζητούν συνεχώς τρόπους να γίνουν αυτό που η κοινωνία θεωρεί ωραίο και αρεστό πέφτοντας σε φαύλους κύκλους , χάνοντας και την αυτοπεποίθηση τους και χάνοντας εντέλει και τον ίδιο τους τον εαυτό.

Μπορεί να μην αρέσουμε σε όλους . Κατανοητό και πρέπει να το αποδεχτείς . Κανείς όμως δεν χάνεται. Εκεί έξω υπάρχει αυτό το κάτι και για σένα , όπως επίσης και εσύ είσαι αυτό που κάποιος αναζητά .

Ξέρεις τι συμβαίνει ;

Λόγω κακής  ψυχολογικής κατάστασης , λόγω κάποιων απογοητεύσεων και λόγω σύγκρισης με άλλες γυναίκες ή ακόμη και με τα πρότυπα της κοινωνίας , πέφτεις στην παγίδα και αρνείσαι κατηγορηματικά να δεις οποιαδήποτε ομορφιά έχεις . Γι αυτό είπα και παραπάνω «αυτό τιμωρία».

Όχι δεν χρειάζεται να αλλάξεις εξ ολοκλήρου αυτό που είσαι . Γιατί αυτή είσαι . Αν αγαπάς αυτό που είσαι, αυτό είσαι !

Μην αλλοιώσεις τον χαρακτήρα σου , ωστόσο μπορείς να επεξεργαστείς κάποιες από  τις πεποιθήσεις σου ή τα στάνταρ που μπορεί να έχεις και φαίνεται να σε δυσκολεύουν .

Από την άλλη Φυσικά δεν μετράει μόνο η εξωτερική εμφάνιση.

Αν για σένα όμως παίζει πολύ μεγάλο ρόλο , τότε μην παραιτείσαι . Υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις χωρίς να αλλάξεις την προσωπικότητα σου και χωρίς να γίνεις μια άλλη .

Αρχικά πίστεψε σε εσένα.

Έπειτα Η περιποίηση που μπορείς να προσφέρεις  στον εαυτό σου ,  βοηθάει να αναζωογονηθείς . Άλλωστε Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως δεν υπάρχουν άσχημες γυναίκες αλλά απεριποίητες!

Μαλλιά, νύχια, ρούχα, κατάλληλο μακιγιάζ και άσκηση μπορεί να κάνει θαύματα στην ψυχολογία σας. Δεν είναι κακό να περιποιούμαστε τον εαυτό μας αρκεί να μην μας γίνεται εμμονή.

Ας ξεκινήσουμε από εκεί.

Είναι δύσκολο όταν είμαστε πεσμένες ψυχολογικά, ξαφνικά να αρχίσουμε να νιώθουμε όμορφα και πόσο μάλλον να ξετρελαθούμε με τον εαυτό μας. Κάνοντας, όμως, αυτά τα μικρά βήματα θα δούμε λίγο φως .

Για να αρέσουμε και στους άλλους , πρέπει να είμαστε πρώτα καλά με τον εαυτό μας και να μας αρέσει ο εαυτός μας .

Αν λίγο κάνεις μια ανανέωση στην εμφάνιση σου , αν σε φροντίζεις , αν πάψουν οι αρνητικές σκέψεις και αν επεξεργαστείς κάποιες πεποιθήσεις σου ή κάποιες στάσεις ζωής  που εχεις υιοθετήσει σε κάποια πράγματα  , είναι μια καλή αρχή . .

Θα κάνεις και θα φτάνεις μέχρι εκεί που μπορείς , μέχρι εκεί που νιώθεις ότι δεν χάνεις τον εαυτό σου .

Καλή συνέχεια! Εύχομαι το καλύτερο για σένα.

Κλαίρη Τρούλου 
Πτυχιούχος Ψυχολόγιας Πανεπιστημίου Αθηνών
Ειδικευθήσα στη Γνωσιακή – Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία(CBT)
[email protected]
Instagram: psychologist_troulou.klairi

Σχετικά άρθρα