Όρεξη για ζωή, Ψυχοθεραπεία και Ενοχές. Πως συνδέονται τελικά αυτά τα 3;

Ο Ψυχίατρος – Ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος, συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Άννα Δρούζα για τις δυσκολίες της ζωής και πως μπορούν αυτές να έχουν αντίκτυπο στη ψυχή και την υγεία μας. Ακούστε το 2ο μέρος της συζήτησης τους.

Ακούστε το 2ο μέρος της συζήτησης του Ψυχίατρου – Ψυχαναλυτή, Σάββα Σαββόπουλου με την Άννα Δρούζα και βρείτε απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

  • Ποιοι είναι οι λόγοι που μπορεί να εμφανιστεί ένας καρκίνος;
  • Ένας άνθρωπος που δεν έχει αγαπηθεί στη παιδική του ηλικία, μπορεί να πιστέψει πως θα αγαπηθεί στη συνέχεια;
  • Γιατί τα άτομα που δεν έχουν όρεξη για ζωή στατιστικά έχουν και χαμηλότερο προσδόκιμο;
  • Γιατί οι άνθρωποι με πολλές δυσκολίες, έχουν μεγαλύτερη θέληση για ζωή;
  • Τι είναι αυτό που κινητοποιεί τους ανθρώπους να πάνε στο ψυχολόγο;
  • Τι γίνεται όταν φτάνουμε στο βαθύτερο σημείο συνείδησης μέσα από τη ψυχοθεραπεία;
  • Ποιες είναι οι ιδιότητες που πρέπει να έχει ένας καλός θεραπευτής;
  • Γιατί οι άνθρωποι νιώθουμε τόσο ενοχικά ;

Περισσότερα για τον Ψυχίατρο – Ψυχαναλυτή, Σάββα Σαββόπουλο:

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1954. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκπαιδεύτηκε στην ψυχανάλυση και στην ψυχοσωματική (Γενεύη, Αθήνα, Παρίσι). Ειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική και την Ψυχοθεραπεία στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα Ψυχιατρικής της Γενεύης. Είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, με θέμα διδακτορικής διατριβής: “Χορεία του Huntigton. Ανατομικοκλινικές συσχετίσεις”. Κλινική και ερευνητική ενασχόληση με διάφορα πεδία της ψυχιατρικής (διασυνδετική, επείγοντα περιστατικά, ψυχογηριατρική, αλκοολισμός, κλπ) με αντίστοιχες διεθνείς δημοσιεύσεις. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Είναι Μέλος και Διδάσκων Αναλυτής της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, της οποίας διετέλεσε διευθυντής εκπαίδευσης και για πολλά χρόνια μέλος του ΔΣ, καθώς και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ψυχοσωματικής Εταιρείας, της οποίας είναι πρόεδρος. Επίσης, είναι Διδάσκων αναλυτής του Ψυχοσωματικού Ινστιτούτου των Παρισίων-P. Marty. Υπήρξε για μακρά χρονικά διαστήματα επόπτης σε πολλές νοσοκομειακές και εξωνοσοκομειακές δομές της Αθήνας. Μέλος της sponsoring committee και της liaison committee της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης για τη συγκρότηση της Istanbul Psychoanalytical Association. Έχει γράψει πολλά άρθρα και βιβλία για διάφορα ζητήματα της ψυχανάλυσης και της ψυχοσωματικής και παρουσίασε εργασίες του σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια.

 

Μπορείτε επίσης να αποκτήσετε από εδώ το βιβλίο του Σάββα Σαββόπουλου:

https://armosbooks.gr/shop/psychologia/psihanalisi/epta-paramithia-zois/

Σχετικά άρθρα