Σούπα με τομάτα, μανιτάρια και κατσικίσιο τυρί

Υλικά

  • 2 κουτάλια έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 μέτριους μίσχους σέλερι, ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλο καρότο, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 6 ώριμες τομάτες, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
  • ¼ πελτέ τομάτας
  • 3 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 2 φλιτζάνια μανιτάρια κρεμίνι
  • 4 κουτάλια μαλακό κατσικίσιο τυρί
  • 6 μέτρια φύλλα βασιλικού κομμένα

Εκτέλεση

  1. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το λάδι και το ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά
  2. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σέλερι, το καρότο και τον βασιλικό, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να τσιγαριστούν για 5 με 7 λεπτά αλλά προσοχή μην ροδίσουν
  3. Βάζετε και το σκόρδο για να πάρει άρωμα
  4. Προσθέτετε τις τομάτες, τον πελτέ και τον ζωμό κοτόπουλου, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε για 2 λεπτά
  5. Αυξάνετε την θερμοκρασία και σιγοβράζετε
  6. Εν συνεχεία χαμηλώνετε και αφήνετε να βράσει για 20 λεπτά
  7. Μόλις το διάστημα αυτό παρέλθει παίρνετε το μπλέντερ σας, βάζετε το ένα τέταρτο της σούπας σας, σε μικρές ποσότητες και αναμειγνύετε μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα
  8. Βάζετε το πολτοποιημένο μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο και θερμάνετε ένα τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία
  9. Στο τηγάνι προσθέτετε τα μανιτάρια και τα σοτάρετε για 5 λεπτά
  10. Μετά προσθέτετε τα μανιτάρια στην σούπα και ανακατεύετε
  11. Σερβίρετε και γαρνίρετε με κατσικίσιο τυρί και βασιλικό

Tips

Μπορείτε να κρατήσετε ένα μέρος της σούπας τομάτας πριν βάλετε τα μανιτάρια και να το αποθηκεύσετε για μελλοντικές συνταγές σας. Επιπλέον μπορείτε να βάλετε ως γαρνιτούρα τριμμένη παρμεζάνα, κόκκινο πιπέρι, φρέσκια τομάτα αποφλοιωμένη και ψιλοκομμένη ή αν σας αρέσουν οι έντονες γεύσεις λιαστή ντομάτα. Για ένα πιο υγιεινό γεύμα συνοδεύστε την σούπα σας με παξιμάδια λαδιού ή όποια άλλη ποικιλία προτιμάτε.

Οφέλη

Πρόκειται για ένα πολύ ελαφρύ πιάτο το οποίο μπορείτε να φάτε το μεσημέρι και το βράδυ. Ενδείκνυται και για δίαιτα εφόσον έχει μόνο 197 θερμίδες η μερίδα ενώ μπορεί να γίνει και ένα χορτοφαγικό γεύμα εάν αντικαταστήσετε τα κλασικά τυριά με φυτικά. Πλέον υπάρχει μεγάλη ποικιλία τέτοιων τυριών για να διαλέξετε όποιο προτιμάτε.

Τα οφέλη των συστατικών της συνταγής είναι πολλά αλλά ας ξεκινήσουμε με το σέλερι, ένα λαχανικό που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η ζήτησή του. Λαχανικό αμερικανικής προέλευσης βρίσκεται σε όλο και περισσότερες κουζίνες ανά τον κόσμο και δικαίως αφού η διατροφική του αξία είναι μεγάλη. Τα θρεπτικά του συστατικά είναι βασικά για την οστική ανάπτυξη του οργανισμού και για τους ανθρώπους που πρέπει να προσέχουν την διατροφή τους. Στο 95% αποτελείται από νερό και έχει μόνο 6 θερμίδες που σημαίνει πως χορταίνει για αρκετή ώρα, μειώνοντας συγχρόνως την όρεξη. Στα θρεπτικά του στοιχεία ανήκουν το φολικό οξύ, οι βιταμίνες Α, C, και K και το φλαβονοειδές στοιχείο απογενίνη που βοηθά στην αντιμετώπιση του στρες. Ταυτοχρόνως, λειτουργεί σαν αντιοξειδωτικό και μειώνει την αρτηριακή πίεση, ενώ συμβάλλει στην θεραπεία της αρθρίτιδας, των ρευματισμών και της αϋπνίας. Μπορείτε να το πιείτε και ως χυμό αυξάνοντας την δράση του και μειώνοντας τις πιθανότητες να αναπτύξετε καρκίνο των ωοθηκών και του παχέως εντέρου.

Η τομάτα αποτελεί μία επιπλέον πηγή των βιταμινών που προαναφέρθηκαν αλλά και καλίου εξασφαλίζοντας την καλή υγεία της καρδιάς, των μυών, της οράσεως, του δέρματος. Το λυκοπένιο που διαθέτει ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και μειώνει τις πιθανότητες καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού. Επιπροσθέτως, απομακρύνει τον κίνδυνο εμφάνισης ωχράς κηλίδας και καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του πνεύμονος και του στομάχου. Το σκόρδο και το κρεμμύδι λειτουργούν ως σύμμαχοι σε όλα τα παραπάνω και ειδικά στην καλή υγεία της καρδιάς ενώ βοηθούν στην διατήρηση των δοντιών, στην σκλήρυνση των αρτηριών και στην μείωση των επιπέδων σακχάρου.

Τα μανιτάρια παρέχουν τις ποσότητες χαλκού και βιταμίνης D και B που χρειαζόμαστε για την ανάπτυξη των οστών και την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Ειδικά για τους χορτοφάγους που μπορούν να παρουσιάσουν έλλειψη βασικών στοιχείων λόγω της μη λήψης συγκεκριμένων τροφών τα μανιτάρια, τους χαρίζουν μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το κάλιο, ο φώσφορος, ο σίδηρος και το σελίνιο καλύπτοντας τα κενά της διατροφής τους. Η αντιγηραντική τους δράση αποδείχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια εξαιτίας της εργοθειονίνης και την γλουταθειόνης. Αξιοσημείωτο είναι πως οι λαοί που καταναλώνουν περισσότερα μανιτάρια παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά νευροεκφυλιστικών παθήσεων.

Ο συνδυασμός λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων κλείνει με τον καλύτερο τρόπο την λίστα με τα οφέλη της συνταγής αυτής για τον οργανισμό. Το κατσικίσιο τυρί ειδικά περιέχει καπρικό οξύ που παρέχει αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδη δράση αποτρέποντας την εμφάνιση ακμής. Τα προβιοτικά δυναμώνουν το ανοσοποιητικό και βελτιώνουν το πεπτικό σύστημα αφού σε σύγκριση με τα αγελαδινά τα κατσικίσια προϊόντα φτάνουν πιο κοντά στο έντερο αφήνοντας τα θετικά τους στοιχεία. Επιπροσθέτως, χορταίνει περισσότερο και σε μικρότερη ποσότητα συμβάλλοντας στην απώλεια βάρους.

Πηγές

https://www.onmed.gr/diatrofi/story/376930/ntomata-thermides-7-simantika-ofeli-gia-tin-ygeia-eikones

https://www.botrini.gr/themata/seleri-i-axia-ta-ofeli-tou-ke-pos-tha-se-voithisi-na-adynatisis/

https://www.iatropedia.gr/diatrofi/skordo-idiotites-chriseis-ofeli-parenergeies-kai-poioi-prepei-na-prosechoun-poly/149830/

https://enallaktikidrasi.com/2018/07/katsikisio-turi-diatrofiki-axia-ofeli/

https://www.onmed.gr/diatrofi/story/373694/manitaria-5-simantika-ofeli-gia-tin-ygeia-video

https://www.onmed.gr/diatrofi/story/373694/manitaria-5-simantika-ofeli-gia-tin-ygeia-video

Winfrey, O. (n.d.). Oprah.Com https://www.oprah.com/food/tomato-soup-with-sauteed-mushrooms-and-goat-cheese-recipe

Winfrey, O. (n.d.). Oprah.Com https://www.oprah.com/food/Basic-Tomato-Soup-Recipe

Σχετικά άρθρα