Coq au vin με κοτόπουλο: ποια τα οφέλη της συνταγής για την υγεία μας;

Υλικά

  • ¼ φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
  • 6 μπούτια κοτόπουλου χωρίς κόκκαλα
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 6 φλιτζάνια μανιτάρια baby portobello κομμένα στα τέσσερα
  • 3 κομμάτια μπέικον
  • 2 φλιτζάνια καρότα κομμένα σε φέτες
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ τομάτας
  • 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • 1 φλιτζάνι ζωμό κότας

Εκτέλεση

  1. Σε ένα ρηχό πιάτο ανακατεύετε το αλεύρι, το θυμάρι και μισό από το κουταλάκι αλάτι
  2. Έπειτα βουτήξτε το κοτόπουλο στο μείγμα αλευριού και φροντίστε να καλυφθούν και οι δύο πλευρές, τινάζετε το περιττό
  3. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βάζετε το κοτόπουλο να ροδίσει τρία λεπτά την κάθε πλευρά
  4. Στο ίδιο τηγάνι αφαιρείται το κοτόπουλο και βράζετε τα μανιτάρια, τα καρότα, το μπέικον και τον πελτέ τομάτας μαζί με το υπόλοιπο μισό κουταλάκι αλάτι για 2 λεπτά
  5. Μετά προσθέτετε τον ζωμό, σβήνετε με κρασί και τα αφήνετε να πάρουν βράση
  6. Βάζετε πάλι το κοτόπουλο στο τηγάνι και μειώνεται τη θερμότητα
  7. Τα αφήνετε να βράσουν για περίπου μιάμιση ώρα και ελέγχετε κατά διαστήματα
  8. Στη συνέχεια αφαιρείτε και σερβίρετε

Tips

Το συγκεκριμένο πιάτο είναι πολύ διαδεδομένο στη χώρα μας και ελληνιστί ονομάζεται κόκορας κρασάτος. Για μία πιο ελαφριά εκδοχή η συνταγή έχει κοτόπουλο αντί για κόκορα, μπορείτε να το συνοδεύσετε με πατάτες, ρύζι ή ζυμαρικά καθώς και με διάφορα λαχανικά.

Ως αναφορά το κρασί, κατάλληλα για τη συγκεκριμένη συνταγή είναι τα κόκκινα ξηρά κρασιά όπως το merlot και το cabernet sauvignon. Όταν το σερβίρετε μπορείτε να το συνοδεύσετε και με επιπλέον φρέσκο θυμάρι. Μία μερίδα φαγητού περιέχει 255 θερμίδες, 11 γραμμάρια λίπους και 26 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Οφέλη

Πρόκειται για μία πολύ γευστική συνταγή που έχει τις ρίζες της στη γαλλική γαστρονομία αλλά αγαπήθηκε ιδιαίτερα και από τις Ελληνίδες νοικοκυρές. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη λόγω του κοτόπουλου και έτσι βοήθα στην μυϊκή ανάπτυξη του οργανισμού. Συγχρόνως πρόκειται για ένα άπαχο κρέας που δεν περιέχει ιδιαίτερο λίπος μειώνοντας την όρεξη και αυξάνοντας το αίσθημα του κορεσμού.

Πλούσια είναι επίσης και η περιεκτικότητα του κοτόπουλου σε ασβέστιο και φώσφορο, δύο στοιχεία που είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών και την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων εμφάνισης αρθρίτιδας. Συμπληρωματικά, η τρυπτοφάνη και η βιταμίνη D ανακουφίζουν από το στρες, ενώ το μαγνήσιο συμβάλλει στην ανακούφιση του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι γιατροί συστήνουν σούπα κοτόπουλου στους ασθενείς με κρύωμα ή γρίπη. Όλα αυτά τα στοιχεία βοηθούν συμπληρωματικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην βελτίωση της αναπνοής εφόσον εμποδίζουν την αύξηση της βλέννας που παράγουν οι πνεύμονες.

Από την άλλη, το θυμάρι χρησιμοποιείτο εδώ και αιώνες για τη θεραπεία ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο ίλιγγος και το κρυολόγημα. Μερικά από τα πιο σημαντικά συστατικά του είναι οι βιταμίνες Α, Β και C, το φολικό οξύ αλλά και το ασβέστιο, το κάλιο και ο σίδηρος. Με τη βοήθειά τους ρυθμίζεται η αρτηριακή πίεση, η παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και οι φλεγμονές. Για τις γυναίκες βοηθάει ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση μυκητιάσεων αφού το έλαιο του έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για την καλή στοματική υγιεινή, την κακοσμία του στόματος και την αντιμετώπιση του άσθματος διότι εντοπίζεται σε πολλά σιρόπια ως αποχρεμπτικό για τον επίμονο βήχα για την αντιμετώπιση της βρογχίτιδας και της φαρυγγίτιδας.

Για τα οφέλη των μανιταριών έχουμε μιλήσει και σε άλλη συνταγή. Πηγή βιταμίνης B και D παρέχει στον οργανισμό τα στοιχεία που χρειάζεται για την αντιμετώπιση διαφόρων νευροεκφυλιστικών παθήσεων. Συγχρόνως προσφέρει ικανοποιητικές ποσότητες χαλκού συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των οστών και την απορρόφηση του ασβεστίου βοηθώντας παράλληλα στην αντιγήρανση.

Ελαιόλαδο και κρασί είναι δύο συστατικά που αναφέρονται ήδη από τους Αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους και ιστορικούς ως βασικά στη μεσογειακή διατροφή. Το λάδι αποτελεί βασική πηγή βιταμίνης Ε και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, βοηθώντας στον καθαρισμό του ανθρώπινου οργανισμού από τις τοξίνες και λειτουργώντας ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα και το στομάχι. Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού και οστεοπόρωσης ενώ ρυθμίζει χοληστερίνη. Συμβάλλοντας στη δράση του ελαιολάδου, το κρασί είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ύλες ρυθμίζοντας και την χοληστερόλη. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο ως σύμμαχος για τις παθήσεις της καρδιάς και τα εγκεφαλικά λόγω της ρεσβερατρόλης και τον τανινών. Παράλληλα δυναμώνει τα οστά αυξάνει την απώλεια βάρους και την καλή όραση. Επιπλέον, βοήθα την λειτουργία του εγκεφάλου και φυσικά στην καλή διάθεση λόγω της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης.

Πηγές

https://www.tasteofhome.com/recipes/quick-coq-au-vin/

https://www.onmed.gr/diatrofi/story/359777/elaiolado-4-idiotites-poy-epivalloyn-tin-kathimerini-katanalosi-toy

https://www.onmed.gr/ygeia/story/383013/thymari-ofeli-kai-therapeytikes-idiotites-eikones

Σχετικά άρθρα