7 συμβουλές: Πως θα απαλλαγείτε από τα κιλά των εορτών

Το νούμερο της ζυγαριάς σας μπορεί να αυξηθεί μετά τις ημέρες τον εορτών. Δεν χρειάζεται όμως πανικός και άγχος. Η αλλαγή αυτή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυξήθηκε και το σωματικό σας λίπος.

Αυτές τις μέρες καταναλώνουμε περισσότερο αλκοόλ, γλυκά αλλά και τροφές μαγειρεμένες με παραπάνω αλάτι, που οδηγούν σε μια παροδική κατακράτηση υγρών και σ’ ένα αίσθημα φουσκώματος.

Ποια είναι η λύση λοιπόν;

Φυσικά η λύση δεν είναι να σταματήσετε να τρώτε μετά τις γιορτές ούτε να καταφύγετε σε εξαντλητικές δίαιτες αποτοξίνωσης και μαντζούνια.

Αποτοξίνωση! Μια λέξη που έρχεται πρώτη στο μυαλό των περισσοτέρων και είναι άκρως ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ. Καθώς κάθε υγιής οργανισμός εκτελεί μόνος του τη διαδικασία της αποτοξίνωσης  και όργανα του σώματος διασπούν και αποβάλλουν τις τοξίνες.

Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, πλούσιο σε ενέργεια, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά θα συμβάλλει έτσι ώστε να χαθούν τα κιλά των εορτών με σωστό και υγιή τρόπο.

 1. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους

Είναι πολύ σημαντικό να θέσετε ένα στόχο. Ένα στόχο όμως, που να είναι πραγματοποιήσιμος και όχι κάτι που θα θέλατε ιδανικά να συμβεί, όπως για παράδειγμα ως δια μαγείας να έχουν φύγει τα κιλά μέσα σε 2-3 ημέρες. Είναι ανέφικτο να έχετε την απαίτηση να φτάσετε στον στόχο βάρους σας μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Εξάλλου είναι  πιο πιθανό να κρατήσετε το ιδανικό σας βάρος , χάνοντας τα κιλά σταδιακά, με ρυθμό όχι περισσότερο από 1 κιλό την εβδομάδα. Οτιδήποτε ταχύτερο, συνήθως οδηγεί σε απώλεια υγρών και μυϊκής μάζας.

2. Πιείτε νερό

Το νερό κάνει πολύ περισσότερα από το να μας ξεδιψάει. Βοηθά στη μεταφορά θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου στα όργανα και τους ιστούς, ρυθμίζει τη λειτουργία του κυκλοφορικού και του πεπτικού συστήματος, την θερμοκρασία του σώματος και αποτοξινώνει τον οργανισμό απομακρύνοντας τα άχρηστα προϊόντα.

Τις γιορτές συνηθίζεται η κατανάλωση μεγάλων  ποσοτήτων γλυκών, κόκκινων κρεάτων σφολιατοειδών και φυσικά ποτών. Όλα αυτά  συμβάλλουν στην κατακράτηση υγρών. Συνεπώς η πρόσληψη νερού είναι πολύ σημαντική κατά την διάρκεια αλλά και μετά τις γιορτές.  Εντάξτε λοιπόν στην καθημερινότητά σας  8 – 10 ποτήρια νερού.

Εξάλλου μην ξεχνάτε ότι η κατανάλωση νερού μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε κορεσμό και να ελαττώσει την ποσότητα τροφής κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Επίσης η σωστή ενυδάτωση  θα σας βοηθήσει να αποφύγετε  τη σύγχυση του αισθήματος της δίψας για πείνα. Πολλές φορές μπορεί να νιώθετε πως πεινάτε, όμως στην πραγματικότητα αυτό που σας λείπει είναι το νερό.

Ωστόσο να θυμάστε! Το νερό είναι πολύ σημαντικό στοιχείο, το οποίο πρέπει να το έχετε στην καθημερινότητα σας σε αφθονία καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

3. Μην παραλείπετε γεύματα

Συνήθως κατά τη διάρκεια των γιορτών, οι ώρες και η συχνότητα που γευματίζουμε αλλάζουν. Πρωινό το μεσημέρι αφού έχουμε ξυπνήσει αργά, μεσημεριανό το απόγευμα, και μετά το ξενύχτι λιπαρές λιχουδιές!  Προσπαθήστε λοιπόν να τα βάλετε όλα σε μια σειρά ξανά, και να μην αφήνετε μεγάλα κενά ανάμεσα στα γεύματα σας, κάνοντας κατά μέσο όρο 5 μικρά υγιεινά γεύματα ημερησίως.

Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων φαίνεται ότι ρυθμίζει την όρεξη επειδή διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Έτσι, μειώνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης λιγούρας ή υπερκατανάλωσης φαγητού κατά την διάρκεια της ημέρας.

Και φυσικά μην ξεχνάτε το πρωινό ! Ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη, καλά λιπαρά και βιταμίνες όπως ένα μπολ γάλα ή γιαούρτι με βρώμη, φρούτα και ξηρούς καρπούς θα σας δώσει την απαραίτητη ενέργεια και ευεξία, ενώ θα σας βοηθήσει να καταναλώσετε και λιγότερες θερμίδες κατά την διάρκεια της ημέρας !

4. Φρούτα και Λαχανικά

Συνήθως τα φρούτα και τα λαχανικά δεν έχουν χώρο στο πιάτο μας κατά την διάρκεια των γιορτών. Καθώς τη θέση τους παίρνουν τα νόστιμα συνοδευτικά και τα εορταστικά εδέσματα.

Εμπλουτίστε λοιπόν τα κυρίως γεύματα σας με πλούσιες πολύχρωμες σαλάτες, και καταναλώστε τα φρούτα σαν ενδιάμεσα σνακ, μέσα στις σαλάτες ή μαζί με γιαούρτι μέλι και ξηρούς καρπούς. Πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά , θα δώσουν το αίσθημα κορεσμού έτσι ώστε να μην καταναλώσουμε παραπάνω θερμίδες, ενώ θα εξασφαλίσουν και τις απαραίτητες βιταμίνες δίνοντας μας ενέργεια και ευεξία.

5. Γλυκά

Το να πείτε πως δεν θα καταναλώσετε γλυκά ποτέ ξανά ή τουλάχιστον για τον επόμενο μήνα δεν είναι ρεαλιστικό, και σίγουρα θα σας οδηγήσει στον ακριβώς αντίθετο δρόμο της υπερκατανάλωσης. Σε περίπτωση που υπάρχουν ακόμα στο ντουλάπι σας Χριστουγεννιάτικα γλυκά, μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση τους σταδιακά. Για παράδειγμα ένα μελομακάρονο αντί για τρία την ημέρα.

Για επιδόρπιο προτιμήστε, γιαούρτι με φρούτα, φρούτα με λίγο φυστικοβούτυρο ή ταχίνι, γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς, λίγο γλυκό του κουταλιού ή μαύρη σοκολάτα . Έτσι, θα ικανοποιήσετε και τη λαχτάρα σας για γλυκό αλλά συγχρόνως θα κερδίσετε αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες!

6. Κατανάλωσε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε προβιοτικά

Η καλή υγεία του εντέρου είναι βασικό σημείο όταν αναφερόμαστε στη φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού. Τα εντερικά κύτταρα έχουν ένα σύστημα αποτοξίνωσης και απέκκρισης που προστατεύει το έντερο και το σώμα μας από επιβλαβείς τοξίνες.

Η καλή υγεία του εντέρου ξεκινά με τα προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι «φιλικά» βακτήρια παρόμοια με αυτά που φυσιολογικά κατοικούν στο γαστρεντερικό σύστημα, τα όποια όταν χορηγηθούν σε επαρκείς ποσότητες, επιφέρουν ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό.

Οι τροφές πλούσιες σε προβιοτικά αποτελούν «συμμάχους» της φυσικής αποτοξίνωσης του οργανισμού. Καλές πηγές προβιοτικών είναι το γιαούρτι, το κεφίρ, οι ελιές, τα μαλακά ωριμασμένα τυριά καθώς και διάφορα τουρσιά (ξινολάχανο, πίκλες κ.α.).

 7. Μην ξεχνάτε την φυσική δραστηριότητα

Σίγουρα δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να απολαμβάνουμε ένα κρύο χειμωνιάτικο απόγευμα στον καναπέ μας, μετά τη δουλειά παρέα με ένα ζεστό ρόφημα. Ήρθε η ώρα όμως και πάλι να δραστηριοποιηθούμε είτε επιστρέφοντας στο γυμναστήριο είτε στο αγαπημένο μας χόμπι.

Ωστόσο, ακόμα και οι πιο μικρές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην προσπάθεια μας να χάσουμε τα περιττά κιλά, όπως για παράδειγμα ένα απλό περπάτημα 15- 20 λεπτά ημερησίως ή το ανεβοκατέβασμα της σκάλας αντί για το ασανσέρ.

Και μια συμβουλή: Προτιμήστε να κάνετε το πρώτο σας ζύγισμα μια εβδομάδα μετά τις γιορτές γιατί σίγουρα δεν θα είναι αντιπροσωπευτικό το νούμερο που θα δείτε λόγω των κατακρατήσεων!

 

Ρούσσου Πολυξένη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc.
MSc. Εφαρμοσμένης Διαιτολογίας & Διατροφής 
Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

e-mail: [email protected]
Κιν.: 6945627133
Instagram : https://www.instagram.com/xroussou_dietitian/
Fb: https://www.facebook.com/roussouxenia

Σχετικά άρθρα