Μετάλλαξη Όμικρον: Τα συμπτώματα και οι οδηγίες των ειδικών

Κορωνοϊός έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας εδώ και δύο χρόνια. Οι μεταλλάξεις του είναι πολλές με την τελευταία την Όμικρον να κερδίζει έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες.

Πρώτη αναφορά έγινε από μελετητές στην Νότια Αφρική και στην συνέχεια στις 26 Νοεμβρίου του 2021 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας της έδωσε το εν λόγω προσωνύμιο. Τα στοιχεία που μας δίνουν οι ειδικοί αναφέρονται κυρίως σε ήπια νόσηση η οποία στους ανεμβολίαστους μπορεί να γίνει σοβαρότερη.

 Τα συμπτώματα

  • Βήχας
  • Συμφόρηση και καταρροή
  • Κόπωση και κούραση
  • Ξηρός λαιμός
  • Φτέρνισμα

Όλα τα παραπάνω παραπέμπουν σε ένα κοινό κρυολόγημα που πολύ εύκολα μπορεί να παραπλανήσει τον ασθενή. Σε αντίθεση με άλλες παραλλαγές, σε αυτή δεν παρουσιάζεται αγευσία και ανοσμία. Επίσης ο χρόνος επώασης του ιού περιορίζεται στις 2- 4 μέρες. Στην δέλτα ο χρόνος αυξάνεται στις 4 με 7 μέρες, ενώ στην πρωταρχική μορφή του ο covid χρειαζόταν μέχρι και 15 μέρες. Ωστόσο, η μεταδοτικότητά της είναι αρκετά μεγαλύτερη, γεγονός που δύναται να αυξήσει τα κρούσματα, τις νοσηλείες αλλά και τους θανάτους.

Οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες δεν ξεφεύγουν από την ασθένεια, αν και η σοβαρότητα της είναι ελάχιστη και μπορεί να μην εμφανιστούν συμπτώματα. Ο Dr. William Schaffner ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες και καθηγητής του Πανεπιστημίου Vanderbilt συμφωνεί με αυτή την άποψη.

Καραντίνα και ανάρρωση

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες η καραντίνα των ανθρώπων που νοσούν από Όμικρον εκτείνεται σε πέντε ημέρες. Εάν τα συμπτώματα και ιδιαίτερα ο πυρετός παραμένουν, τότε η καραντίνα αυξάνεται στις 10 μέρες. Όταν το διάστημα αυτό παρέλθει το άτομο υποχρεούται να φορά μάσκα υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα όπου κυκλοφορεί ακόμα στο σπίτι όταν έρχεται σε επαφή με τρίτους.

Τα εμβολιασμένα άτομα και με τρίτη δόση που ήρθαν σε επαφή με θετικό κρούσμα πρέπει και εκείνα να ακολουθούν τις οδηγίες για την μάσκα που αναφέρθηκαν παραπάνω και πέντε μέρες μετά την έκθεση θα πρέπει να κάνουν τεστ κορονοϊού. Σε ό,τι αφορά στους ανεμβολίαστους και εμβολισμένους με μία ή δύο δόσεις οι οδηγίες αρχικά αναφέρουν παραμονή στο σπίτι για πέντε μέρες. Μετά το πέρας των ημερών πρέπει να πραγματοποιηθεί διαγνωστικό τεστ PCR ή Rapid. Σε περίπτωση που βγει θετικό τότε ισχύει ότι αναφέρεται πιο πάνω.

Πηγές

https://www.nbcnews.com/health/health-news/omicron-symptoms-covid-what-to-know-rcna9469

https://www.who.int/news/item/28-11-2021-update-on-omicron

https://www.ethnos.gr/health/article/188990/metallaxhomikron5hmereskarantinagiaasymptomatikoystiisxyeigiaygeionomikoys

Σχετικά άρθρα