Maskne: Ποια είναι η νέα μορφή ακμής που προκαλείται από τις μάσκες

Οι μάσκες πλέον αποτελούν βασικό μέρος της καθημερινότητάς μας. Μετά και τα νέα κυβερνητικά μέτρα είμαστε υποχρεωμένοι να τις φοράμε μέσα αλλά και έξω όταν βρισκόμαστε με κόσμο. Όμως ενώ μας προστατεύουν από τη διασπορά του κορονοϊού ερεθίζουν το δέρμα και προκαλούν την έκκριση σμήγματος. Τη νέα αυτή μορφή ακμής οι δερματολόγοι ονομάζουν “maskne”.

Ο λόγος που δημιουργείται είναι γιατί κάτω από τη μάσκα υπάρχει υγρασία η οποία δεν απελευθερώνεται. Σε συνδυασμό με την τριβή παγιδεύεται ακόμη περισσότερο και αυξάνεται με την αναπνοή, την ομιλία και την εφίδρωση. Με τη σειρά τους όλα αυτά, οδηγούν σε διάφορες δερματικές παθήσεις που κατατάσσονται όλες κάτω από την νέα κατηγορία.

Τι είναι;

Ο όρος «maskne»  περιλαμβάνει αρκετές παθήσεις του δέρματος που προκαλούνται από τη χρήση μάσκας τέτοιες είναι:

  • Ακμή: Δημιουργείται όταν οι δερματικοί πόροι φράξουν με βρωμιά, νεκρά κύτταρα και λιπαρότητα. Μπορεί να προκληθούν και μαύρα στίγματα, σπυράκια ή κύστες που δημιουργούν πόνο. Εμφανίζεται σε άτομα όλων των ηλικιών.
  • Ροδόχρους ακμή: Πρόκειται για μία ιδιαίτερα διαδεδομένη μορφή δερματικής πάθησης που προκαλεί ερυθρότητα, πρήξιμο και εξάρσεις που μοιάζουν με την κλασική ακμή.
  • Θυλακίτιδα: Η θυλακίτιδα αφορά την μόλυνση των θυλάκων της τρίχας. Δημιουργεί εξογκώματα που μέσα τους έχουν φυλακισμένη την τρίχα και μπορεί να είναι επώδυνα ή  κνησμώδη.
  • Ατοπική δερματίτιδα: Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν τύπο εκζέματος κατά τον οποίο οι άνθρωποι παρουσιάζουν κηλίδες ξηρότητα και κνησμό δέρματος που μπορεί να μολυνθούν να αιμορραγούν ή να ραγίσουν.
  • Περιστοματική δερματίτιδα: Προκαλεί εξανθήματα γύρω από το στόμα
  • Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα: Φλεγμονώδης πάθηση που κάνει το δέρμα κόκκινο, ξεφλουδισμένο και με φαγούρα.
  • Δερματίτιδα εξ επαφής: Τύπος πάθησης που κάνει το άτομο ευαίσθητο στο υλικό της μάσκας και αναπτύσσει δερματίτιδα εξαιτίας της τριβής. Κατατάσσεται στα εκζέματα και σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζει ερεθισμό και φουσκάλες.

Αξίζει να αναφερθεί πως τα άτομα που έχουν ήδη τέτοιου είδους δερματικές παθήσεις, μπορεί να αντιληφθούν πως η χρήση μάσκας επιδεινώνει τα συμπτώματα τους.

Αίτια και τρόποι θεραπείας

Καθώς προαναφέρθηκε το υγρό περιβάλλον της μάσκας είναι υπεύθυνο για τον ερεθισμό του προσώπου. Ο ιδρώτας και υγρασία που προκαλούνται χειροτερεύουν από την συνεχή τριβή του υλικού επάνω στο δέρμα.

Η κλειστή ατμόσφαιρα που δημιουργείται είτε επιδεινώνει το υπάρχον πρόβλημα, είτε προκαλεί εκ νέου έξαρση. Πιο συγκεκριμένα, εντείνεται η ξηρότητα, η φαγούρα και η ερυθρότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η τριβή προκαλεί ξεφλούδισμα του δέρματος που οδηγεί σε πληγές.

Επιπλέον, όταν το άτομο είναι αλλεργικό στα υλικά της μάσκας γίνεται πιο επιρρεπές στον δερματικό ερεθισμό και στην ανάδειξη αλλεργικών εστιών. Για τις μάσκες που επαναχρησιμοποιούνται μετά το πλύσιμο το απορρυπαντικό μπορεί να είναι υπεύθυνο για τα δερματικά προβλήματα.

Καλώς ή κακώς η μάσκα πρέπει να φορεθεί για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού και να υπάρξει μείωση των κρουσμάτων. Για την αντιμετώπιση της «maskne» οι δερματολόγοι προτείνουν:

  1. Καλό πλύσιμο του προσώπου: Με ένα ήπιο gel καθαρισμού χωρίς άρωμα, πλένετε το πρόσωπο ώστε να απομακρυνθούν η βρωμιά, τα νεκρά κύτταρα, λιπαρότητα και οι ρύποι της μάσκας. Ξεπλένετε με χλιαρό νερό και ταμποναριστά σκουπίζετε με καθαρή πετσέτα.
  2. Ενυδάτωση: Μία ενυδατική κρέμα με υαλουρονικό οξύ, ceramides και διμεθικόνη θα δώσει στο δέρμα την αναζωογόνηση και την λάμψη που αναζητά. Η επιλογή της ενυδατικής γίνεται ανάλογα με τον τύπο δέρματος και τις ανάγκες του.
  3. Θεραπεία: Στο σημείο αυτό ακολουθούν τα σέρουμ, οι κρέμες ή τα αντιβιοτικά που θα σας δώσει ο δερματολόγος ανάλογα με την μορφή της πάθησης.

Ο γιατρός σας είναι πάντα ο καλύτερος σύμβουλος για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε επιτυχώς το πρόβλημα. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο για αυτό όταν έρχεται η ώρα της θεραπείας χρειάζεται εξατομικευμένη καθοδήγηση. Έτσι, θα έχετε τα καλύτερα και πιο σίγουρα αποτελέσματα.

Σχετικά άρθρα