Ποιά σημάδια μας αποδεικνύουν ότι πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής;

Στις μέρες μας οι άνθρωποι ζουν ένα συνεχές άγχος προσπαθώντας να ανταποκριθούν στους γρήγορους ρυθμούς της ζωής. Η κατάθλιψη λόγω της κατάστασης έχει αρχίσει να αυξάνεται σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Ως αποτέλεσμα η δυστυχία, το αίσθημα της προσκόλλησης και η κούραση έχουν γίνει καθημερινότητα.

Τι γίνεται όμως όταν το μυαλό χτυπάει καμπανάκι πως δεν πάει άλλο; Πώς γίνεται να βρεθεί το κουράγιο για να γίνει μία αλλαγή; Συνήθως οι λόγοι για να προβεί το άτομο σε μία τόσο μεγάλη αλλαγή ζωής είναι κάποιο πρόβλημα υγείας, η απώλεια ενός αγαπημένου ή η ξαφνική ανεργία. Ωστόσο, αυτά δεν σημαίνουν πως πρέπει να συμβεί ένα τόσο τραυματικό γεγονός για να οδηγηθεί κανείς σ’ αυτή την απόφαση.

Ποια σημάδια δείχνουν πως πρέπει να αλλάξει ο τρόπος ζωής

  1. Έλλειψη επιθυμίας για ψυχαγωγία και διασκέδαση: Όταν οι μέρες μοιάζουν να είναι προβλέψιμες και νιώθετε κολλημένοι στην ίδια ρουτίνα. Δεν αισθάνεστε πως υπάρχει κάτι το σημαντικό για το οποίο πρέπει να προσπαθήσετε.
  2. Το χρόνιο στρες: Σε αυτή την περίπτωση Ακόμα και οι πιο απλές πράξεις μοιάζουν ασήκωτο φορτίο. Δεν έχετε όρεξη ούτε για τις δουλειές του σπιτιού ούτε για την επαφή με άλλους ανθρώπους.
  3. Η συνήθεια γίνεται απογοήτευση: Οι συνήθειες είναι αυτές που καθορίζουν την καθημερινότητα. Όταν αυτές δεν καλύπτουν πια τις ανάγκες σας τότε μία αίσθηση απογοήτευσης αρχίζει να δημιουργείται γύρω από αυτές.

Η δύναμη της απόφασης και της επιλογής

Εάν κάποιο ή όλα τα παραπάνω κριτήρια σας έκαναν να νιώσετε πως ζείτε κατ’ αυτόν τον τρόπο ήρθε η ώρα να αναλογιστείτε τη σημασία της αλλαγής. Σίγουρα δεν θα είναι μία εύκολη απόφαση, χρειάζεται πολύ μεγάλη θέληση και επιθυμία για βελτίωση. Σίγουρα όμως δεν χρειάζεται κινήσεις βιαστικές κινήσεις.

Οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε στιγμές αναβρασμού προέρχονται από παρόρμηση και όχι από ώριμη σκέψη. Άρα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξουν σε φιάσκο.

Οργανώστε την κάθε σας κίνηση μεθοδικά και με υπομονή. Ζητήστε και την βοήθεια ειδικού ώστε να έχετε σωστή καθοδήγηση και υποστήριξη για το νέο σας εγχείρημα. Επίσης για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα, κρατήστε ημερολόγιο και γράψτε βήμα-βήμα κάθε σας σκέψη και δυνατότητα. Συμπεριλάβετε στην όλη διαδικασία και τα άτομα του περιβάλλοντός σας καθώς η συζήτηση επάνω σε όσα σας απασχολούν βοηθά στην θετική διάθεση και την προσήλωση στο έργο.

Αφιερώστε χρόνο ώστε να μελετήσετε κάθε ευκαιρία που θα βρεθεί στο δρόμο σας. Φυσικά πρέπει να είστε προετοιμασμένοι και για τις πιθανότητες αποτυχίας. Σίγουρα θα είναι αρκετές και σίγουρα μπορούν να σας «ρίξουν». Έχετε όμως στο μυαλό σας πως όσο περισσότερες αποτυχίες έχετε στο δρόμο σας τόσο πιο κοντά βρίσκεστε στην επιτυχία γιατί πολύ απλά προσπαθείτε. Είναι μία διαδικασία συνεχούς μάθησης και ανάπλασης της ανθεκτικότητας σας.

Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος είχε πει: “Πολύ λίγα χρειάζονται για να έχεις μία ευτυχισμένη ζωή και είναι όλα μέσα σου, στον τρόπο που σκέφτεσαι”. Κάντε αυτό μότο ζωής και ακολουθήστε το, γιατί το μεγαλύτερο κίνητρο κρύβεται στο μυαλό σας.

Πρέπει συνεχώς να δουλεύετε τον εσωτερικό σας κόσμο και να ανακαλύπτετε νέα πράγματα για να τον εμπλουτίζετε. Προσπαθήστε να αφουγκράζεστε τις ανάγκες του και να κινήστε με βάση το πως θα τις ικανοποιείτε ακόμα και αν κάποια στιγμή σας λέει πως θέλει να μείνει στο κρεβάτι. Αν δεν μάθετε τον εαυτό σας θα ταλαιπωρείστε συνεχώς από τα ίδια προβλήματα σε ό,τι νέο και να κάνετε.

Τέλος, οραματιστείτε πως θα θέλατε να είστε σε 20- 30 χρόνια και δουλέψτε επάνω σ’ αυτό. Αυτό είναι το σημείο κλειδί για το νέο ξεκίνημα. Έτσι ώστε όταν τα χρόνια περάσουν να είστε σε θέση να πείτε “ευτυχώς που έκανα την αλλαγή”.

Πηγές

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/when-kids-call-the-shots/202201/3-signs-you-need-lifestyle-change 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα