Super smoothie για γρήγορο μεταβολισμό με τρία φρούτα, δύο λαχανικά και λιναρόσπορο

Υλικά

  • 1/2 πράσινο μήλο
  • 1/2 παγωμένη μπανάνα
  • 1/4 μέτριο παντζάρι βρασμένο στον ατμό και κρυωμένο
  • 1/2 φλιτζάνι κατεψυγμένα βατόμουρα
  • 1/4 φλιτζανιού λάχανο
  • 1 κ.σ λιναρόσπορο
  • 1 φλιτζάνι νερό ή νερό καρύδας

Εκτέλεση

  1. Βάζετε τα πρώτα 6 υλικά στο μπλέντερ
  2. Προσθέτετε το νερό και ανακατεύετε στη χαμηλότερη ταχύτητα
  3. Σιγά-σιγά αυξάνετε την ταχύτητα μέχρι να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο
  4. Ανακατεύεται περίπου ένα λεπτό μέχρι να γίνουν όλα τα υλικά ένα ομοιόμορφο μείγμα

Σερβίρετε και απολαμβάνετε!

Οφέλη

Τα smoothie έχουν πλέον γίνει καθημερινή συνήθεια για εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό κρύο ρόφημα που δημιουργείται στο μπλέντερ και περιλαμβάνει διάφορα υλικά ανάλογα με τις προτιμήσεις και τον στόχο του ανθρώπου που το πίνει.

Μπορεί να συνδυάζει φρούτα με λαχανικά, γιαούρτι, ξηρούς καρπούς, γάλα ή νερό. Έχουν τη δυνατότητα να αυξάνουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, την πρόσληψη φυτικών ινών ενώ μπορούν να αντικαταστήσουν ένα πλήρες γεύμα. Επιπλέον βοηθούν στη διαχείριση της επιθυμίας για φαγητό και στη διατροφική ισορροπία αφού παρέχουν ένα σύνολο από πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα.

Τα μήλα και οι μπανάνες είναι δύο πολύ καλές πηγές θρεπτικών συστατικών που προμηθεύουν τον οργανισμό με ενέργεια, κυρίως με υδατάνθρακες. Περιέχουν μία μικρή ποσότητα πρωτεΐνης και σχεδόν καθόλου λίπος ενώ σε μεγάλες ποσότητες περιέχουν φρουκτόζη ένα σπιτικό γλυκαντικό που υπάρχει στα φρούτα. Και τα δύο Αυτά έχουν χαμηλές θερμίδες περίπου 95 με 105 και το σώμα μας τα μεταβολίζει πάρα πολύ γρήγορα. Έτσι γίνονται ιδανική τροφή για πριν ή μετά την άσκηση αφού μας προμηθεύουν άμεσα με ενέργεια.

Όπως πολλά άλλα φρούτα τα μήλα και οι μπανάνες παρέχουν βιταμίνες Α και σε και μικρές ποσότητες βιταμινών B. Οι μπανάνες μάλιστα είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε φολικό οξύ και μία βιταμίνη του συμπλέγματος B απαραίτητη για την ανάπτυξη των εμβρύων, των βρεφών και των νηπίων. Στους ενήλικες χρειάζεται για την συνεχή παραγωγή νέων κυττάρων. Επιπλέον, μέταλλα που περιέχονται είναι το ασβέστιο, ο σίδηρος, ο φώσφορος, το μαγνήσιο. Οι μπανάνες περιέχουν και κάλιο συστατικό απαραίτητο για τα νεύρα και τους μύες που βοηθά στην αποβολή των ρύπων από τα νεφρά.

Σειρά έχουν τα βατόμουρα ένα φρούτο με τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών που μπορεί να βρεθούν στα φρούτα και τα λαχανικά. Είναι πλούσια σε φοιτητικές ενώσεις και φυτοχημικά όπως το ελλαγικό οξύ και οι ανθοκυανιδίνες. Αυτά είναι υπεύθυνα και για το μπλε χρώμα τους.

Συμβάλλουν στην πρόληψη καρδιακών ασθενειών λοιπόν αφού υποστηρίζουν το καρδιαγγειακό σύστημα και την υγεία των αιμοφόρων αγγείων. Έτσι μειώνουν την αρτηριακή ακαμψία η οποία σχετίζεται με τη γήρανση.

Υψηλή είναι και η περιεκτικότητα τους σε φλαβονοειδή που βοηθούν στη βελτίωση της ευαισθησίας του οργανισμού στην ινσουλίνη άρα και στη διαχείριση του σακχάρου. Σημαντικά είναι και για τη διατήρηση της υγείας των ματιών. Πιο συγκεκριμένα, προστατεύουν από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που δημιουργείται με τα χρόνια και βοηθούν στη βελτιωμένη ροή του αίματος και του οξυγόνου στα μάτια. Ταυτοχρόνως ανακουφίζουν από γαστρεντερικά προβλήματα και ουρολοίμωξης. Για αυτό η παραδοσιακή ιατρική τα προτείνει ως φάρμακο για τις παθήσεις του στομάχου και του ουροποιητικού.

Ήδη από το σκούρο μπορντώ χρώμα του καταλαβαίνουμε πως το παντζάρι περιέχει διαφορετικά είδη θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών αναγκαία για τον οργανισμό. Αυτή η ιδιαίτερη ρίζα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη διατήρηση του υγιούς βάρους. Η τακτική κατανάλωση τους μπορεί να μειώσει και τη χοληστερόλη.

Συμπληρωματικά περιέχουν νιτρικά άλατα τα οποία βοηθούν στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και τις αθλητικές επιδόσεις. Επίσης είναι μία καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων όπως η βιταμίνη B ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και καλίου, φολικού οξέος, μαγνησίου και βιταμίνης C.

Με τη σειρά του το λάχανο περιέχει βιταμίνη Α, C και Κ που είναι απαραίτητες για την υγεία των ματιών των οστών και την δημιουργία ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη Κ είναι υπεύθυνη και για την καλή πήξη του αίματος.

Το φολικό οξύ του εν λόγω λαχανικού βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη που οφείλονται για το σκούρο πράσινο χρώμα του προστατεύουν και αυτές από την εμφάνιση ωχράς κηλίδας και καταρράκτη. Επιπλέον συστατικά που περιέχει το λάχανο είναι ο φώσφορος, το κάλιο, το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος.

Αυτή η συνταγή για smoothie ολοκληρώνεται ιδανικά με τον λιναρόσπορο. Πρόκειται για ένα είδος σπόρο που έχει τις ρίζες του στην αρχαία Αίγυπτο και την Κίνα. Από Ανατολή το χρησιμοποιούσαν συχνά ως φάρμακο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Περιέχει υδατάνθρακες φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο  φώσφορο, φολικα οξέα, ποτάσιο λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.

Με τόσα ωφέλιμα για το σώμα συστατικά μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου ειδικά του μαστού και του εγκεφάλου. Μελέτη που έγινε το 2018 απέδειξε ότι η κατανάλωση λιναρόσπορου βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση.

Μεγάλη είναι και η επίδραση του στο καρδιαγγειακό σύστημα. Σύμφωνα με το American Heart Association (AHA) ο λιναρόσπορος είναι σημαντικός σύμμαχος εναντίον των παθήσεων της καρδιάς. Συγχρόνως περιέχει φυτοστερόλες συστατικό με παρόμοια σύσταση με την χοληστερόλη που βοηθούν στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων λιποπρωτεΐνης δηλαδή της «κακής» χοληστερόλης.

Ορισμένοι επιστήμονες έχουν συνδέσει το συγκεκριμένο σπόρο και με τα Ω3 λιπαρά που υπάρχουν στα ψάρια. Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να τα καθιερώσει ως μία εναλλακτική λύση στις θαλάσσιες πήγες Ω3 για τα άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή.

Πηγές

https://www.oprah.com/food/berry-green-smoothie-recipe

https://www.sapnamed.com/blog/what-happens-to-your-body-when-you-drink-a-smoothie-every-day/

https://healthyeating.sfgate.com/benefits-eating-bananas-apples-pears-3539.html

https://health.clevelandclinic.org/the-health-benefits-of-beets/

https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-blueberries

https://www.webmd.com/food-recipes/kale-nutrition-and-cooking

https://www.medicalnewstoday.com/articles/263405#nutrition

Σχετικά άρθρα