Bella Hadid: το γνωστό μοντέλο αποκαλύπτει πως δίνει μάχη με την κατάθλιψη εδώ και τρία χρόνια

Η Bella Hadid μίλησε ανοιχτά για τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζει στη συνέντευξή της στο περιοδικό Wall Street Journal.

Αφορμή για αυτήν τη συνέντευξη στάθηκε η κυκλοφορία της σειράς «My Monday Morning» μέσα στην οποία διηγείται την καθημερινότητά της με ψυχολογικά προβλήματα. Αποκάλυψε πως εδώ και περίπου δύο χρόνια ακόμα και η επαφή της με τη μόδα που είναι το επάγγελμα της έχει αλλάξει.

Το παγκοσμίου φήμης μοντέλο έπαψε να χρησιμοποιεί στυλίστα. Προσπαθεί με το ντύσιμο της να αντικατοπτρίζει την ψυχική της κατάσταση και όχι να αισθάνεται πως φορά μία στολή για να φαίνεται καλά λόγω των παπαράτσι.

Η καθημερινότητα της με κατάθλιψη και η αλλαγή της στάσης της απέναντι στη μόδα

Τον περασμένο Νοέμβριο μία ανάρτηση της στο Instagram όπου έκλαιγε στάθηκε αφορμή να εξομολογηθεί τελικά όσα βιώνει. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά όταν περνούσε τα καταθλιπτικά της επεισόδια και η μητέρα της είναι γιατρός της ρωτούσαν πως είναι τους απαντούσε με μία φωτογραφία. Έτσι, κινήθηκε και σε αυτή την ανάρτηση διότι ήταν πιο εύκολο για εκείνη από το να εκφράσει με λόγια το πως νιώθει.

Τα τρία τελευταία χρόνια έμαθε να ζει με την κατάθλιψη. Ένιωθε ένα βασανιστικό και εξουθενωτικό ψυχικό και σωματικό πόνο που δεν ήξερε από που προέρχεται.  Κλήθηκε ξαφνικά να μάθει να αντιμετωπίζει το άγχος της και τις υπόλοιπες διαταραχές της.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία άλλαξε οπτική για το επάγγελμά της. Έμαθε να αγκαλιάζει την μόδα με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο.

Όταν πια αποφάσισε να αποκαλύψει στους θαυμαστές της όσα πέρνα το έκανε για να τους δώσει ένα μήνυμα πως είναι εντάξει να αισθάνονται έτσι. Ήθελε να τονίσει πως τα πράγματα δεν είναι όσο όμορφα φαίνονται στο Instagram.

Πώς είναι η κατάσταση της σήμερα;

Πλέον αισθάνεται πολύ καλύτερα ψυχολογικά. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι ακόμα δεν κάνει προσπάθεια για να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες.

Χαρακτηριστικά είπε πως την ημέρα που έγινε τη συνέντευξη ήταν μία καλή μέρα για εκείνη. Ωστόσο, την επόμενη θα μπορούσε να ξυπνήσει και να νιώθει εντελώς το αντίθετο. Μετά και την ανάρτηση της εξήγησε ότι αισθάνθηκε λιγότερο μοναχική, διότι πολλοί από τους ακόλουθούς της έγραφαν ότι νιώθουν το ίδιο.

Νιώθει καλύτερα όταν ξέρει πως υπάρχουν άνθρωποι που ζουν παρόμοια πράγματα με εκείνη. Για την Hadid τώρα πια η πραγματικότητα της είναι άσχετη με το Instagram και νιώθει πως η νέα πραγματικότητα αυτό είναι ό,τι πιο σημαντικό για την ίδια.

Ψυχικές διαταραχές στην βιομηχανία μόδας

Ο κόσμος της μόδας συνδέεται τόσο έντονα με τα φλας και τις μεγαλειώδεις πασαρέλες που σπάνια κανείς διανοείται πως υπάρχει περίπτωση τα μοντέλα να μην είναι καλά ψυχικά. Και όμως παρ’ όλο που η επιτυχία τους είναι μεγάλη δεν είναι ικανή να αποτρέψει τα ψυχικά τραύματα.

Στις μέρες δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις μοντέλων που μιλούν ανοιχτά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η Kaia Gerber, η Paloma Elsesser, η Alessandra Garcia, η Mika Schneider και άλλες έχουν αναφερθεί στην ψυχική τους κατάσταση και στην ωραιοποιημένη εικόνα του κόσμου.

Είναι πολύ λογικό αυτή η πίεση να είναι εξοντωτική για τις αντοχές τους. Κάθε τους κίνηση παρακολουθείται από χιλιάδες ανθρώπων, σχολιάζεται το ντύσιμό τους, η εμφάνισή τους, τα κιλά τους. Κρίνονται ανά πάσα στιγμή χωρίς πολλές φορές να έχουν άποψη για πράγματα που τις αφορούν.

Την ώρα που τα ψυχολογικά προβλήματα αυξάνονται διεθνώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η βιομηχανίας της μόδας έχει αναδειχθεί πρόσφορο έδαφος για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Πηγές 

https://people.com/style/bella-hadid-opens-up-about-mental-health/

https://www.vogue.com/article/the-model-docs-episode-2-mental-health

Σχετικά άρθρα