Flurona: η νέα μετάλλαξη- συνδυασμός κορονοϊού και γρίπης που βρέθηκε στο Ισραήλ και ποια τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται

Στις αρχές του έτους μία μόλυνση με κορονοϊό και γρίπη που βρέθηκε στο Ισραήλ δημιούργησε νέα δεδομένα για την πανδημία. Πιο συγκεκριμένα στη χώρα εντοπίστηκε το πρώτο άτομο το οποίο μολύνθηκε από κορονοϊό και γρίπη ταυτόχρονα. Η παραλλαγή ονομάστηκε “flurona”.

Επρόκειτο για μία ανεμβολίαστη, έγκυο γυναίκα γύρω στα 30 η οποία εισήχθη στο νοσοκομείο Beilinson αλλά βρισκόταν σε καλή γενική κατάσταση. Φαρμακευτική αγωγή που της δόθηκε περιελάμβανε ένα συνδυασμό φαρμάκων που στοχεύουν τόσο στον covid- 19 όσο και στη γρίπη.

Τι είναι και πώς επηρεάζει ο συνδυασμός κορονοϊού και γρίπης

Σύμφωνα με τον Nadav Davidovitch διευθυντή του τμήματος School of Public Health του Πανεπιστημίου Ben Gurion στο Ισραήλ η εν λόγω περίπτωση οφείλεται στο γεγονός της πολύ υψηλής μεταδοτικότητας της γρίπης σε συνδυασμό με την υψηλή μεταδοτικότητα του κορονοϊού.

Μπορεί να μην είναι μία πολύ κοινή μετάλλαξη αλλά σίγουρα αξίζει ιδιαίτερη προσοχή. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως η καραντίνα και οι μάσκες στην αρχή της πανδημίας συνέβαλαν στον περιορισμό της γρίπης. Ωστόσο με την επαναφορά της κοινωνίας στην πρότερη καθημερινότητα οι περιπτώσεις των δύο ασθενειών αναπτύσσονταν παράλληλα.

Έτσι, μετά από περίπου ένα χρόνο χαμηλής μεταδοτικότητας της γρίπης τώρα έχουμε ένα συνδυασμό που κάνει τους ανθρώπους περισσότερο επιρρεπείς στο να κολλήσουν. Όμως τα άτομα που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα και έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει -και για τις δύο ασθένειες- είναι απίθανο να μην επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από αυτή την μετάλλαξη.

Ομάδες που διατρέχουν περισσότερο κίνδυνο

Τα συμπτώματα κορονοϊού και γρίπης είναι πολύ κοινά και περιλαμβάνουν βήχα, καταρροή, ξηρό λαιμό, πυρετό, πονοκέφαλο και ατονία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο τρόπος διασποράς τους είναι μέσω του αέρα και ανθρώπων που νοσούν και το μεταδίδουν μέσω της αναπνοής της ομιλίας και του βήχα.

Το αξιοσημείωτο είναι πως το να νοσήσει κανείς με γρίπη και κορονοϊό συγχρόνως, μπορεί να αποβεί καταστροφικό για το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Ο Dr. Andrian Burrowes γιατρός ειδικός στην οικογενειακή Ιατρική και βοηθός καθηγητής οικογενειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα πιστεύει πως η συμμόλυνση του ατόμου από τους δύο αυτούς ιούς μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα θνησιμότητας.

Ο Davidovitch από την πλευρά του, συμπληρώνει πως δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν την αύξηση των επιπέδων νοσηλείας σε αυτές τις περιπτώσεις.

Υπερφορτωμένο σύστημα υγείας

Η εμφάνιση της μετάλλαξης ο ανησύχησε τις κυβερνήσεις παγκοσμίως. Τώρα με την εμφάνιση αυτής της νέας μορφής μόλυνσης θα είναι και πάλι στο προσκήνιο η απορία για το κατά πόσο θα αντέξουν τα συστήματα υγείας τους χειμερινούς μήνες.

Το χειμώνα ο κόσμος μένει πολύ περισσότερο στο σπίτι λόγω των καιρικών συνθηκών. Άρα ο κίνδυνος διάδοσης αυξάνεται. Στην ακραία περίπτωση που η μετάλλαξη κορονοϊού και γρίπης επικρατήσει το σύστημα υγείας δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει.

Αυτό που οι ειδικοί συμβουλεύουν για να προστατευτεί η δημόσια υγεία είναι να εμβολιαστεί όσο περισσότερος κόσμος γίνεται και ειδικά οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας. Συμπληρωματικά, είναι απαραίτητο να τηρούνται όλα τα μέτρα κοινωνικής ασφάλειας που η κάθε χώρα έχει δημοσιεύσει όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, η απομόνωση όταν υπάρχουν συμπτώματα, ο αερισμός των χώρων και η τήρηση αποστάσεων μεταξύ των ανθρώπων.

Πηγές

https://edition.cnn.com/2022/01/04/health/flurona-flu-covid-explainer-scli-intl/index.html

 

 

Σχετικά άρθρα