Έφηβοι: τα social media αυξάνουν το άγχος και την κατάθλιψη, ποια τα συμπτώματα και τι λένε οι ειδικοί

Ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός εφήβων καταφεύγει σε ειδικούς ψυχικής υγείας σύμφωνα με τα ιδρύματα παιδιών. Άγχος, κατάθλιψη και αυτοκτονικές τάσεις είναι μόνο μερικά από τα ψυχικά προβλήματα που τους βασανίζουν.

Σε αυτά δεν οδηγούν μόνο οι ορμονικές διαταραχές που συνοδεύουν την ηλικία τους αλλά και η συνεχής χρήση των κοινωνικών δικτύων.

Πώς τα κοινωνικά δίκτυα επηρεάζουν την ψυχολογία τους;

Η προβολή της προσωπικότητάς τους και των ενδιαφερόντων τους στο facebook, το Instagram ή άλλα δίκτυα έχει γίνει τόσο απαραίτητη που τους κάνει να κυνηγούν την τελειότητα. Συνεχώς συγκρίνουν τους εαυτούς τους με άλλους χρήστες των δικτύων και ειδικά με τους λεγόμενους influencers προσπαθώντας να τους φτάσουν.

Οι επαγγελματίες πλέον των κοινωνικών δικτύων επιδιδόμενοι στο κυνήγι του εντυπωσιασμού προβάλλουν συνεχώς μία ωραιοποιημένη εικόνα στους ακόλουθους τους. Πανέμορφη εμφάνιση, ιδανικό κορμί, πλούτος, ακριβά κοσμήματα και ρούχα, έρωτες και ταξίδια είναι τα όσα φωτογραφίζουν και ανεβάζουν για να αυξήσουν την θεαματικότητα και τα κέρδη τους.

Στο αναπτυσσόμενο ακόμα μυαλό του εφήβου και ειδικά των έφηβων κοριτσιών όλα αυτά μοιάζουν αληθινά και στόχοι που πρέπει να επιτύχουν.

Ωστόσο, όταν δεν καταφέρνουν να φτάσουν το «επιθυμητό» αισθάνονται άσχημα για τον εαυτό τους αναπτύσσοντας ένα σύμπλεγμα κατωτερότητος. Αυτό δημιουργείται όταν διαπιστώνουν πως δεν έχουν τις αναλογίες που λανθασμένα θεωρούν ιδανικές.

Συμπτώματα που θα πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς

Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο για τον γονέα να αντιληφθεί το πρόβλημα και ακόμη περισσότερο να αποδεχθεί πως υπάρχει.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι:

  • Χαμηλή ενεργητικότητα
  • Δυσκολία στη συγκέντρωση
  • Υπνηλία και συνεχής κούραση
  • Αδιαφορία για πράγματα που παλιότερα απολάμβαναν
  • Αποφυγή κοινωνικών δραστηριοτήτων
  • Αυστηρές δίαιτες ή λαιμαργία
  • Προσπάθεια αυτοτραυματισμού
  • Χρήση ναρκωτικών, τσιγάρων και αλκοόλ
  • Αίσθηση ματαιότητας
  • Κρίσεις πανικού
  • Ευερεθιστότητα
  • Αποκλίνουσες συμπεριφορές
  • Αυτοκτονικές σκέψεις

Τι λένε οι ειδικοί

Άρθρα επάνω στο θέμα του άγχους και της κατάθλιψης λόγω των κοινωνικών δικτύων έχουν γραφεί τόσο από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ όσο και από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Σύμφωνα με έρευνα ειδικών της κλινικής Rogers Behavioral Health οι κλινικές περιπτώσεις των εφήβων που χρησιμοποιούν τα social media ποικίλουν. Πιστεύουν πως όταν βλέπουμε εφήβους με κατάθλιψη οι διατροφικές διαταραχές στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουν καταλήξει εκεί μετά από συγκρίσεις τον εαυτόν τους με ανθρώπους στα social media.

Τα φίλτρα που διορθώνουν τις φωτογραφίες και όλα εκείνα τα προγράμματα επεξεργασίας δημιουργούν μία πολύ διαφορετική εικόνα από την αληθινή.

Ο κίνδυνος κατά τους ίδιους να χαθεί πλέον κάθε είδος διαπροσωπικής επικοινωνίας είναι ορατός. Οι έφηβοι διαλέγουν τι θα δουν και τι θα ακολουθήσουν με κριτήρια την ομορφιά και τις τέλειες ζωές. Ξεχνούν όμως πως βλέπουν μόνο ότι ο χρήστης επιλέγει να δείξει και δεν είναι ούτε κατά το ελάχιστο πραγματικότητα.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε ειδικό

Η ανάγκη επαγγελματικής βοήθειας κρίνεται επιτακτική όταν τα συμπτώματα του άγχους ή της κατάθλιψης επηρεάσουν τόσο την ζωή του εφήβου που γίνεται δυσλειτουργικός στην καθημερινότητά του. Το πρώτο βήμα μπορεί να γίνει με μία επίσκεψη στον παιδίατρο ώστε να σας συμβουλεύσει ή με την πρόταση από το σχολείο του παιδιού κάποιου ειδικού ψυχικής υγείας.

Ειδικά η κατάθλιψη είναι ένα συναίσθημα που δύσκολα βελτιώνεται από μόνο του. Συνήθως με τον χρόνο χειροτερεύει και δημιουργεί περισσότερες αρνητικές σκέψεις.  Εάν πιστεύετε πως το παιδί σας ταλαιπωρείται από άγχος ή κατάθλιψη συζητήστε το μαζί του και με ανθρώπους που θα σας καθοδηγήσουν σωστά προς την λύση. Φυσικά αν έχετε δείγματα πως το παιδί μπορεί να πληγώσει τον εαυτό του προσπαθήστε να περνάτε όσο περισσότερο χρόνο μαζί του και να ακολουθείται πιστά τις οδηγίες του ειδικού.

Πηγές 

https://www.bbc.com/news/uk-england-northamptonshire-59261963

https://www.medicalnewstoday.com/articles/teen-anxiety-and-depression#symptoms

https://www.nbc26.com/news/local-news/the-complex-relationship-between-social-media-and-mental-health

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/teen-depression/symptoms-causes/syc-20350985

Σχετικά άρθρα