Επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο: Το χρονικό της επέμβασης, τα νέα δεδομένα στην ιατρική και τα ηθικά διλήμματα

Πρόσφατα η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Meriland πραγματοποίησε μεταμόσχευση γενετικά τροποποιημένης καρδιάς σε 57 χρόνων άνδρα από τη Βαλτιμόρη. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο ήταν η πρώτη φορά που μία γενετικά τροποποιημένη καρδιά ζώων αντικατέστησε ανθρώπινη και αφομοιώθηκε ομαλά από τον οργανισμό του ασθενούς. Αυτή η μορφή μεταμόσχευσης ονομάζεται ξενομεταμόσχευση.

Ο Dr. Bartley P. Griffith διευθυντής του προγράμματος μεταμοσχεύσεων καρδιάς και πνεύμονα και καθηγητής χειρουργικής και μεταμοσχεύσεων στο Thomas E. και η Alis Marie Hales ήταν οι χειρουργοί επικεφαλής της επέμβασης.

Ο δόκτωρ πιστεύει πως πρόκειται για μία νέα επιλογή που θα βοηθήσει τα άτομα που χρειάζονται μεταμόσχευση και θα βοηθήσει στην επίλυση της έλλειψης οργάνων. Αυτός ο τρόπος μεταφοράς ζωντανών οργάνων ιστών ή κυττάρων από ζώο σε άνθρωπο προέρχεται από στοιχεία του 17ου αιώνα.

Το ιστορικό του ασθενούς

Ο 57χρονος David Bennett από την Βαλτιμόρη συμφώνησε να προχωρήσει στην επέμβαση αφού εισήχθη στο νοσοκομείο πριν δύο μήνες με αρρυθμία. Το συγκεκριμένο καρδιολογικό πρόβλημα εμφανίζεται όταν η καρδιά του ανθρώπου χτυπά ακανόνιστα. Αυτή η επιπλοκή μπορεί να αποβεί απειλητική για τη ζωή και χρειάζεται σύνδεση με μηχάνημα ώστε να παραμείνει ο ασθενής ζωντανός.

Ο κύριος Bennett δεν βρίσκονταν στη λίστα μεταμόσχευσης καρδιάς και η σοβαρότητα της αρρυθμίας του δεν του επιτρεπόταν να τοποθετήσει αντλία τεχνητής καρδιάς.

Ωστόσο λόγω της σοβαρής κατάστασης του και του ευαίσθητου οργανισμού του στις 31 Δεκεμβρίου 2021 ο FDA παραχώρησε ειδική άδεια έκτακτης ανάγκης στη χειρουργική ομάδα για τη διεξαγωγή της εν λόγω μεταμόσχευσης.

Πως έγινε η επέμβαση και πως προχωρά η ανάρρωση

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της επέμβασης Dr Griffith τα γενετικά τροποποιημένα όργανα γουρουνιού χρησιμοποιούνται σε πολλές έρευνες για την ξενομεταμόσχευση. Ο συγκεκριμένος χοίρος υπέστη 10 γενετικές τροποποιήσεις συμπεριλαμβανομένων της απενεργοποίησης τεσσάρων γονιδίων χοίρου και της προσθήκης έξι ανθρώπινων.

Η χειρουργική ομάδα μετέτρεψε την καρδιά και με διάφορους άλλους τρόπους προσθέτοντας ή καταργώντας γονίδια και ορμόνες έτσι ώστε να τροποποιηθεί η καρδιά καταλλήλως για να μπορεί να γίνει δεκτή από το ανθρώπινο σώμα. Επιπλέον, χρησιμοποίησε ένα νέο είδος φαρμάκου σε συνδυασμό με ήδη υπάρχοντα για να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του κου Bennett να μην απορρίψει την καρδιά του χοίρου.

Έξι μέρες μετά το χειρουργείο οι αναφορές των γιατρών μιλούν για μία ομαλή ανάρρωση χωρίς σημάδια απόρριψης της καρδιάς από τον οργανισμό. Μάλιστα οι συνθήκες ανάρρωσης μοιάζουν πάρα πολύ με εκείνες της μεταμόσχευσης ανθρώπινης καρδιάς. Φυσικά του χορηγείται αντί- απορριπτική φαρμακευτική αγωγή.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Μεταμοσχεύσεων περίπου 107.000 Αμερικανοί ασθενείς βρίσκονται σε λίστα αναμονής για ένα τέτοιο όργανο. Δεκαεπτά περίπου άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά. Αυτή η εγχείρηση άνοιξε το δρόμο και για άλλους ασθενείς με παρόμοια προβλήματα ώστε να θεραπευτούν.

Ηθικά διλήμματα

Στο παρελθόν πολλές προσπάθειες ξενομεταμόσχευσης είχαν γίνει χωρίς να έχει γίνει κάποια επιτυχημένη. Όργανα μη ανθρώπινων πρωτευόντων θηλαστικών χρησιμοποιούνταν καθώς είναι οι πιο κοντινοί γενετικοί συγγενείς με τον άνθρωπο. Ωστόσο μία έρευνα σχετική με το θέμα είχε σταματήσει λόγω των άγνωστων πιθανών κινδύνων μετάδοσης ιών από τα ζώα στους ανθρώπους.

Ειδικά τώρα που βρισκόμαστε εν μέσω μιας πανδημίας covid 19 που πρόκειται για ζωονοσογόνο ιό που επηρεάζει πολλά ζωικά είδη οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι όταν σκεφτόμαστε την ξενομεταμόσχευση.

Το ηθικό ζήτημα που αναπτύσσεται δεν σχετίζεται τόσο με τη χρήση των χοίρων για τα όργανά τους Ειδικά αν αναλογιστούμε πώς χιλιάδες γουρούνια σκοτώνονται για το κρέας τους. Το πραγματικό ζήτημα προκύπτει από την διαβίωση των ζώων αυτών.

Εκείνα που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως δότες θα ζήσουν τη ζωή τους σε απομονωμένες και αποστειρωμένες εγκαταστάσεις που θα υπόκεινται σε μέτρα ελέγχου κατά των λοιμώξεων. Μάλιστα εάν χρησιμοποιούνται πολλαπλά όργανα και ιστοί τους ενδέχεται να υποστούν παρατεταμένη βλάβη λόγω των συνεχών χειρουργικών επεμβάσεων της αναισθησίας του περιορισμού των εξετάσεων και των βιοψιών.

Αναλογιζόμενοι πως οι χοίροι είναι ως ζώα κοινωνικά και συναισθηματικά αυτό το είδος η εκμετάλλευση παραβιάζει πλήρως τις τρέχουσες πρακτικές για την βελτίωση της ζωής των ζώων και τη φροντίδα τους.

Εναλλακτικές λύσεις από την ξενομεταμόσχευση μπορεί να είναι η ανεύρεση νέων θεραπειών για ασθένειες όπως ο διαβήτης οι καρδιακές παθήσεις που προκαλούν τις βλάβες των οργάνων. Επίσης θα μπορούσαν να επιταχυνθούν οι έρευνες σχετικά με την βιοεκτύπωση και την ανάπτυξη ανθρώπινων οργάνων από βλαστοκύτταρα.

Πηγές

https://www.medicalnewstoday.com/articles/first-successful-pig-to-human-heart-transplant-may-offer-new-options-for-patients#Ethical-considerations

Σχετικά άρθρα