Jeffrey Epstein: Ο πολυεκατομμυριούχος που αυτοκτόνησε στην φυλακή για σεξουαλική εμπορία ανηλίκων- Οι διασυνδέσεις του με ισχυρά ονόματα και η καταδίκη της Maxwell για συνέργεια σε κύκλωμα εμπορίας

Ο Epstein γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη. Εκεί δίδασκε μαθηματικά και φυσική στο ιδιωτικό σχολείο Dalton στα μέσα της δεκαετίας του ‘70. Είχε σπουδάσει φυσική και μαθηματικά. Ωστόσο δεν αποφοίτησε ποτέ.

Η καριέρα του άρχισε να ανεβαίνει όταν ένας πατέρας από τους μαθητές του εντυπωσιάστηκε με τις ικανότητές του που τον έφερε σε επαφή με έναν ανώτερο συνεργάτη στην επενδυτική τράπεζα Bear Stearns της Wall Street.

Πράγματι τον προσέλαβαν στη συγκεκριμένη τράπεζα και παρέμεινε ο συνεργάτης για τέσσερα χρόνια. Μέχρι το 1982 είχε καταφέρει να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία ονόματι J Epstein and Co.

Στην εταιρεία του διαχειριζόταν τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών του αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και γνώρισε γρήγορη επιτυχία. Σύντομα ο Epstein άρχισε να ξοδεύει την περιουσία του αγοράζοντας ακίνητα όπως έπαυλη στη Φλόριντα, ράντζο στο Νέο Μεξικό και το μεγαλύτερο κατά τις φήμες ιδιωτικό σπίτι στη Νέα Υόρκη. Ταυτόχρονα ο κύκλος του επεκτάθηκε και περιλαμβάνει διασημότητες καλλιτέχνες και πολιτικούς όπως τον Donald Trump.

Ταυτοχρόνως το 2003 έκανε μία προσπάθεια να αγοράσει το περιοδικό New York σε συνεργασία με τον παραγωγό ταινιών Harvey Weinstein. Την ίδια χρονιά έκανε μία δωρεά ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων στο Χάρβαρντ.

Παρόλα αυτά προσπαθούσε να κρατά την ιδιωτική του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας αποφεύγοντας κοινωνικές εκδηλώσεις και δίπλα σε πολυσύχναστα εστιατόρια.

Ο ίδιος δεν παντρεύτηκε ποτέ αλλά η ερωτική του ζωή περιελάμβανε μερικές από τις πιο όμορφες γυναίκες του κόσμου όπως το μοντέλο Eva Andersson Dubin νικήτρια του διαγωνισμού Miss Σουηδία και Ghislaine Maxwell, κόρη του εκδότη Robert Maxwell.

Η Rosa Monckton διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρεία Tiffany and Co είχε δηλώσει στο Vanity Fair του 2003 πως ο Epstein είχε κάτι πολύ αινιγματικό χαρακτηρίζοντάς τον ένα «κλασικό παγόβουνο».

Οι καταγγελίες και η καταδίκη του

Το 2005 οι γονείς ενός 14χρονου κοριτσιού κατέθεσαν στην αστυνομία της Φλόριντα πως ο οικονομολόγος είχε κακοποιήσει την κόρη τους στο σπίτι του στο Palm Beach. Η αστυνομία έκανε έρευνα στην έπαυλη και ανακάλυψε φωτογραφίες κοριτσιών σε όλο το σπίτι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Miami Herald οι κακοποιήσεις του σε ανήλικα κορίτσια χρονολογούνται πολλά χρόνια πριν. Μάλιστα όπως δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Palm Beach Michael Reiter επρόκειτο για περίπου 50 υποθέσεις κακοποίησης.

Δεν δίσταζε να δηλώσει πως του αρέσουν τα νέα κορίτσια. Ωστόσο οι εισαγγελείς που ανέλαβαν την υπόθεση συνήψαν συμφωνία με τον Epstein το 2008. Αυτή περιελάμβανε την αποφυγή των ομοσπονδιακών κατηγοριών που θα τον καταδίκαζαν σε ισόβια φυλάκιση και του επέβαλαν ποινή φυλάκισης 18 μηνών. Κατά τη διάρκεια της κατά πολύ μικρότερη αυτής ποινής μπορούσε να πηγαίνει στο γραφείο του 12 ώρες την ημέρα, έξι μέρες την εβδομάδα. Δεκατρείς μήνες αργότερα αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή.

Η συγκάλυψη του σκανδάλου από τον εισαγγελέα Acosta και μετέπειτα υπουργό του Trump που τελικά παραιτήθηκε

Οι εφημερίδες χαρακτήρισαν αυτή τη συμφωνία με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα Alexander Acosta «συμφωνία του αιώνα». Βέβαια δεν απέκρυψαν μόνο τα εγκλήματα του αλλά σταμάτησαν και έρευνα του FBI σχετικά με τα θύματα και το κύκλωμα που κρυβόταν από πίσω. Ο Acosta παραιτήθηκε τον Ιούλιο του 2019 λόγω του σκανδάλου που δημιουργήθηκε.

Χαρακτηριστικό της συγκάλυψης είναι πως ο Epstein διατήρησε τις περιουσίες και τα περιουσιακά τους στοιχεία μετά την ελαστική του καταδίκη. Από τα πολύ γνωστά ονόματα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση αποκαλύφθηκε το 2010 και ήταν αυτό του πρίγκηπος Andrew τρίτου γιού της βασίλισσας Ελισάβετ.

Μία φωτογραφία με τους δύο τους να κάνουν βόλτα στο Central Park προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Ο πρίγκιπας προσπαθώντας να σώσει τη φήμη του είπε πως πήγε στη Νέα Υόρκη για να διακόψει τη φιλία τους.

Μία εκ των κατηγόρων του Epstein η Virginia Roberts κατέθεσε πως την ανάγκασαν να κάνει σεξ με τον πρίγκιπα Andrew στις αρχές του 2000 όταν ήταν μόλις 17 ετών. Φυσικά ο ίδιος δεν αποδέχτηκε πότε τις κατηγορίες.

Η τελευταία πράξη της υπόθεσης γράφτηκε στις 6 Ιουλίου του 2019 όταν ο Epstein συνελήφθη στη Νέα Υόρκη αφού επέστρεψε από το Παρίσι με το ιδιωτικό του τζετ. Οι εισαγγελείς τότε ζητούσαν την κατάσχεση της έπαυλης του στη Νέα Υόρκη ως τόπο εγκλήματος για πολλά από τα φερόμενα περιστατικά κακοποίησης. Και εκείνος δεν παραδέχτηκε ποτέ τις κατηγορίες εναντίον του.

Το δικαστήριο του αρνήθηκε την απελευθέρωση με καταβολή εγγύησης και κρατήθηκε στο Μητροπολιτικό Σωφρονιστικό Κέντρο Νέας Υόρκης. Στις αρχές του Ιουλίου του 2019 λίγες ημέρες πριν καταδικαστεί επίσημα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα στο λαιμό.

Η τελευταία φορά που εμφανίστηκε στο δικαστήριο ήταν την 31η Ιουλίου 2019 όταν του κατέστη σαφές πως θα περνούσε πολύ καιρό στη φυλακή. Λίγες ημέρες μετά και συγκεκριμένα στις 10 Αυγούστου 2019 έδωσε τέλος στη ζωή του αφού βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του.

Η Maxwell ένοχη για εμπορία ανηλίκων 

Η επί χρόνια σύντροφος του Ghislaine Maxwell φέρεται να τον βοηθούσε στην κακοποίηση των κοριτσιών μετά από στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μετά την αυτοκτονία του Epstein.

Συνελήφθη τον Ιούλιο του 2020 στην έπαυλη της στο New Hampshire ως ύποπτη για συνεργεία και παροχή ανηλίκων στον σύντροφό της. Πιο συγκεκριμένα έβρισκε τις ανήλικες, τις καλλώπιζε και στη συνέχεια της του τις παρέδιδε.

Το Δεκέμβρη του 2021 δικαστήριο στη Νέα Υόρκη την έκρινε ένοχη για συνέργεια και σεξουαλική εμπορία ανηλίκων για πέντε από τις έξι κατηγορίες. Ποινή για τα συγκεκριμένα εγκλήματα ανέρχεται σε τουλάχιστον 40 χρόνια. Αυτό σημαίνει πως η 60χρονη τώρα Ghislaine αναμένεται να περάσει το υπόλοιπο της ζωής της πίσω από τα κάγκελα.

Η Maxwell είχε σπουδάσει στην Οξφόρδη και ήταν εκείνη που συνέστησε στον Epstein πολλούς από τους πλούσιους και ισχυρούς φίλους της όπως ο Clinton και ο Δούκας της Υόρκης. Πολλοί από τους φίλους της κατέθεσαν πως παρόλο που η σχέση τους κράτησε λίγα χρόνια εκείνη συνέχισε να εργάζεται μαζί του.

Στη δίκη κατέθεσαν και υπάλληλοι της έπαυλης του Epstein και περιέγραψαν την Maxwell ως διαχειριστή του σπιτιού και των οικονομικών.

Κατά τη διάρκεια της δίκης οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν πως ίδια λάτρευε να καλλωπίζει νεαρά κορίτσια πριν τα κακοποιήσει ο Epstein. Βέβαια η υπεράσπιση της ισχυρίστηκε πως απλώς χρησιμοποιούνται ως αποδιοπομπαίους τράγους για τα εγκλήματα του αποθανόντος.

Πηγή

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-48913377 

Σχετικά άρθρα