Αποφρακτική υπνική άπνοια: Η διαταραχή που εντοπίζεται σε 936 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως- Τι υποδηλώνει το ροχαλητό και πότε χρειάζεται η συμβουλή ειδικού

Το ροχαλητό είναι ο βραχνός και συχνός ήχος που ακούγεται όταν ο αέρας απελευθερώνεται από τον λαιμό προκαλώντας τη δόνηση των ιστών μέσω της ανάσας.

Όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους ροχαλίζουν. Ωστόσο για μερικούς μπορεί να είναι ένα χρόνιο πρόβλημα. Το ροχαλητό μπορεί να υποδεικνύει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας ενώ είναι ενοχλητικό και για τους ανθρώπους γύρω σας. Η υπνική άπνοια είναι ένα από τα προβλήματα που υποδεικνύει το ροχαλητό, κατά την διάρκεια της σταματά η αναπνοή για 10 δευτερόλεπτα ή περισσότερα. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες περισσότερα από 936 εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως υποφέρουν από υπνική άπνοια.

Αλλαγές που μπορούν να επηρεάσουν το ροχαλητό ή να το σταματήσουν είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής, η απώλεια βάρους, η αποφυγή του αλκοόλ πριν τον ύπνο και ο ύπνος στο πλάι. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας έχουν κατασκευαστεί και οι ιατρικές συσκευές που μπορούν να μειώσουν το ροχαλητό. Για κάποιες περιπτώσεις ενδείκνυται και η χειρουργική επέμβαση.

Ποιά τα δύο είδη άπνοιας;

Το κυριότερο είδος είναι η κεντρική υπνική άπνοια κατά την οποία ο εγκέφαλος περιστασιακά παραλείπει να δώσει στο σώμα την εντολή να αναπνεύσει. Το δεύτερο είδος είναι η αποφρακτική υπνική άπνοια που είναι πιο συχνή στους ανθρώπους που ροχαλίζουν.

Πρόκειται για μία διαταραχή κατά την οποία οι αεραγωγοί φράσσουν εξαιτίας των αδύναμων, χαλαρών ή βαρέων μαλακών ιστών. Αυτό το είδος προκαλεί:

  • Δυνατό ροχαλητό
  • Συνεχή επεισόδια κατά την διάρκεια του ύπνου που η αναπνοή σταματάει
  • Ξηρό στόμα και λαιμό
  • Συνεχή ανάγκη ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Πρωινούς πονοκεφάλους
  • Καταθλιπτικές τάσεις και ευερεθιστότητα
  • Αδυναμία συγκέντρωσης
  • Υψηλή πίεση του αίματος
  • Μειωμένη λίμπιντο

Πότε το ροχαλητό υποδεικνύει έλλειψη ύπνου και την ύπαρξη πάθησης;

Αρχικά η δύναμη του ήχου που παράγεται κατά τη διάρκεια του ροχαλητού είναι εκείνη που αποδεικνύει αν υπάρχει πρόβλημα. Σύντροφοι ανθρώπων που ροχαλίζουν δυνατά αναφέρουν συχνά πως δεν πρόκειται για έναν απλό ρόγχο αλλά για ροχαλητό αρκούδας ή θηρίου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν καμία ιδέα για ποιο λόγο ροχαλίζουν το βράδυ. Πολλές φορές δεν καταλαβαίνουν καν ότι σταματούν να αναπνέουν κατά τη διάρκεια της νύχτας εκτός αν ξυπνήσουν εξαιτίας της έλλειψης αέρα.

Η κούραση σαφώς αποτελεί έναν παράγοντα που μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο.  Σε συνδυασμό με το ροχαλητό μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη υπνικής άπνοιας. Ειδικά όταν το άτομο κοιμάται κάθε στιγμή που είναι χαλαρό κατά τη διάρκεια της ημέρας τότε σίγουρα είναι μία ένδειξη ύπαρξής της.

Η αποφρακτική υπνική άπνοια μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως κάθε φορά που η διαδικασία της αναπνοής σταμάτα έστω για λίγα δευτερόλεπτα, το νευρικό σύστημα του ανθρώπου λειτουργία τα ανακλαστικά προκαλώντας αντίδραση και αυξάνοντας την ροή του αίματος.

Συμπληρωματικά παράγονται οι ορμόνες που προκαλούν το στρες επονομαζόμενες και κατεχολαμίνες που είναι υπεύθυνες για την διατήρηση υψηλής πίεσης σε βάθος χρόνου. Σίγουρα από μόνο του αυτό το σύμπτωμα δεν μπορεί να υποδηλώσει την ύπαρξη του συγκεκριμένου προβλήματος. Αλλά όταν συνδυάζεται με τα υπόλοιπα σημάδια ή με κάποια από αυτά τότε σίγουρα είναι μία ισχυρή ένδειξη πως το άτομο πάσχει από υπνική άπνοια.

Ο ρόλος του βάρους, της ηλικίας, του φίλου και της κατατομής του λαιμού

Το αυξημένο βάρος μπορεί να προκαλέσει υπνικές διαταραχές καθώς είναι εκείνο που χαλαρώνει τους μύες του στόματος του λαιμού και της γλώσσας που στη συνέχεια φράσσουν τους αεραγωγούς. Για αυτό και στις περισσότερες περιπτώσεις οι γιατροί υποδεικνύουν στους ασθενείς την απώλεια βάρους για να ανακουφιστούν από την άπνοια.

Η ηλικία από την πλευρά της είναι εκείνη που φυσικά επηρεάζει τους μύες του σώματος, του ουρανίσκου και του λαιμού. Επιπροσθέτως ο λαιμός επηρεάζει τα συμπτώματα λόγω του μεγέθους του. Οι άντρες τείνουν να έχουν μεγαλύτερο μέγεθος λαιμού από τις γυναίκες οπότε τα περιστατικά άπνοιας αυξάνονται.

Το φύλο επηρεάζει σημαντικά την αποφρακτική υπνική άπνοια. Οι άντρες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκτήσουν αυτή την πάθηση. Ήδη προαναφέρθηκε το μέγεθος του λαιμού που τους επηρεάζει. Εκτός από αυτόν διαθέτουν μεγαλύτερη γλώσσα, περισσότερο λίπος στο πάνω μέρος του σώματός τους και ειδικά στου λαιμού. Περισσότερο λίπος υπάρχει και στην περιοχή της κοιλιάς για αυτό και γίνεται δυσκολότερη η αναπνοή.

Πότε υπάρχει ανάγκη ειδικού;

Αν κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα ή όλα σας θύμισαν παρόμοιες δικές σας καταστάσεις τότε καλό είναι να ζητήσετε τη βοήθεια του γιατρού σας. Φροντίστε να του αναφέρετε όλα τα σημάδια που παρατηρήσατε εσείς οι οικείοι σας και ειδικά το μέγεθος του ροχαλητού.

Αναφερθείτε επίσης σε άλλα προβλήματα ύπνου που μπορεί να έχετε που προκαλούν ατονία, υπνηλία και ευερεθιστότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αναφερθείτε σε κάθε ένα σύμπτωμα ξεχωριστά χωρίς να παραλείψετε κάποιο, καθώς μεμονωμένα σημάδια μπορεί να υποδεικνύουν άλλου είδους διαταραχές, όπως η ναρκοληψία.

Θεραπεία

Η απώλεια βάρους είναι η νούμερο ένα συμβουλή που δίνουν οι γιατροί για την μείωση ή την εξάλειψη της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας. Η απώλεια μάζας ιστών από το στόμα, τη γλώσσα και το λαιμό τα μειώσουν την πίεση στον αεραγωγό.

Πολλοί γιατροί επίσης συνταγογραφούν μία στοματική συσκευή ειδικά σχεδιασμένη για να διευρύνει τον αεραγωγό μετακινώντας τη γλώσσα από τη γνάθο προς τα εμπρός. Σε περιπτώσεις ανατομικών προβλημάτων όπως οι ρινικοί πολύποδες, οι διευρυμένες αμυγδαλές, η απόκλιση του διαφράγματος ή οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις μπορεί να συνίσταται χειρουργική επέμβαση.

Ωστόσο, στις πιο ήπιες περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να ανταποκρίνεται στη θεραπεία θέσης. Πρόκειται για έναν τρόπο που προτείνει να παραμένει ο κοιμώμενος στο πλάι αντί για την πλάτη του κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ως απόρροια θα βελτιωθεί η ροή των αεραγωγών και να μειωθεί το ροχαλητό.

Πηγές 

https://edition.cnn.com/2021/11/12/health/snoring-danger-sleep-apnea-wellness/index.html

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/obstructive-sleep-apnea/symptoms-causes/syc-20352090

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα