Κέικ πρωτεΐνης χωρίς ζάχαρη με βρώμη, γιαούρτι, μέλι και ταχίνι: Ενδείκνυται για αύξηση της μυϊκής μάζας και την διατήρηση του σωματικού βάρους

Υλικά

  • 2 Φλυτζάνια βρώμη αλεσμένη (πίτουρο)
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2%
  • 6 ασπράδια και 1 ολόκληρο αυγό
  • 1 κ.σ μέλι
  • 1 κ.σ ταχίνι
  • 2 βανίλιες σκόνη
  • 1 κ.γ baking powder
  • 1 κ.σ ελαιόλαδο
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • Χυμό από ένα πορτοκάλι
  • 1 scoop πρωτεΐνης (προαιρετικά)
  • Μερικά καρύδια αλεσμένα
  • Κουβερτούρα σοκολάτας υγείας

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αν βγει αραιό προσθέτουμε βρώμη.
  2. Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε φόρμα για κέικ
  3. Προσθέτουμε το μείγμα
  4. Ψήνουμε στους 180 για περίπου 30 λεπτά

Οφέλη

Βρώμη

Οι συνταγές που περιέχουν βρώμη συστήνονται ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος ή να χτίσουν μυική μάζα. Γενικότερα η βρώμη μπορεί να συμπεριληφθεί σε ένα πλήθος συνταγών κυρίως σε γεύματα πρωινού.

Η βρώμη ανήκει στα ολικής αλέσεως δημητριακά τα οποία επιστημονικά ονομάζονται Avena Sativa. Συστήνεται για μία ισορροπημένη διατροφή εφόσον είναι πλούσια σε υδατάνθρακες φυτικές ίνες συμπεριλαμβανομένων των ινών της ομάδας Β- γλουκάνης. Περιέχει ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών όπως το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το ασβέστιο, ο χαλκός, ο σίδηρος, το φολικό οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Με τις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει τις επονομαζόμενες και πολυφαινόλες συμβάλλει στην μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στην διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και τη χαμηλή αρτηριακή πίεση. Η ποσότητα Β- γλουκάνης που παρέχεται στον οργανισμό από τη βρώμη είναι εκείνη που δρα εναντίον της αύξησης της χοληστερόλης και υπέρ του γρήγορου αισθήματος κορεσμού και της δημιουργίας των καλών βακτηρίων του εντέρου.

Ενδείκνυται και για τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη και ειδικά διαβήτη τύπου 2, αφού βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου. Επίσης, είναι ιδανική για τη φροντίδα του δέρματός αφού μπορεί να καταπραΰνει φαγούρα και ερεθισμούς, ενώ βοηθάς και στα συμπτώματα του εκζέματος.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι που προστίθεται στη συνέχεια στο μείγμα του κέικ προσθέτει με τη σειρά του μία σειρά συστατικών απαραίτητων για τον οργανισμό όπως πρωτεΐνες, προβιοτικά, βιταμίνη B12 και ιωδίνη.

Ο πρώτος τομέας που ωφελείται από την κατανάλωση γιαουρτιού είναι τα οστά. Οι ποσότητες ασβεστίου και πρωτεϊνών που περιέχονται είναι τέτοιες που συμβάλλουν στην υγεία των οστών και στη μείωση των κινδύνων εμφάνισης ασθενειών όπως η οστεοπόρωση. Συγχρόνως έρευνες έχουν δείξει πως ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και παρέχει στο σώμα μας τους υδατάνθρακες που χρειάζονται για την επίτευξη ενός υγιούς βάρους.

Τα προβιοτικά από την πλευρά τους είναι αυτά που βοηθούν το έντερο να παράξει τα βακτήρια που χρειάζεται για την πρόληψη των ασθενειών που το αφορούν. Επιπλέον και τον γιαούρτι ενδείκνυται για τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη αλλά και για εκείνους που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ταχίνι

Το ταχίνι θεωρείται μία υπερτροφή με πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και πολλές θρεπτικές ιδιότητες. Είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών Β1, Β2 και Ε και πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Τέτοια είναι τα ω-3 και ω-6 λιπαρά που ρυθμίζουν η χοληστερίνη στο αίμα μας. Υδατάνθρακες που περιέχει έχει αποδειχθεί μέσω ερευνών πώς συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού.

Συμπληρωματικά, το ταχίνι είναι σύμμαχος για την θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αποφυγή καρκίνου παθήσεων της καρδιάς, διαβήτη αλλά και του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον. Καταπολεμά και τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις λεγόμενες ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό οι οποίες ευθύνονται για καταρράκτη, καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο του μαστού και για τις ασθένειες που προαναφέρθηκαν. Σε σύγκριση με άλλα γλυκαντικά, όπως η σοκολάτα η ζάχαρη και τα παράγωγά της, το ταχίνι κερδίζει έδαφος καθώς περιέχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά.

Το μέλι κατά την ελληνική μυθολογία ήταν η αποκλειστική τροφή των θεών του Ολύμπου και οι μέλισσες ήταν σύμβολα υγείας, ευζωίας και μακροβιότητας. Στη μεσογειακή διατροφή βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των ανθρώπων και είναι η μοναδική φυσική γλυκαντική ουσία πού χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια σε όλο τον κόσμο χωρίς να λήγει. Σε ανασκαφές σε τάφους στην Αίγυπτο, βρέθηκε ένα βάζο μέλι τεσσάρων χιλιάδων ετών άθικτο μέχρι τις μέρες μας.

Μέλι 

Ειδικά το ελληνικό μέλι είναι το καλύτερο σε ολόκληρο τον κόσμο εξαιτίας της γνησιότητας του, του χρώματος, της γεύσης, της πυκνότητας και της φυσικότητας του. Διαθέτει ένα πλήθος ιδιοτήτων που έχουν αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, επουλωτικές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις, ανοσοκατασταλτικές και καρδιοπροστατευτικές δράσεις.

Τα συστατικά του ξεπερνούν τα 200, περιλαμβάνοντας βιταμίνες του συμπλέγματος του Β και C, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο, το κάλιο και το νάτριο. Έτσι, δρα κατά των ασθενειών του γαστρεντερικού συστήματος αλλά και της αλλεργικής ρινίτιδας.

Είναι διάσημο και για για τα οφέλη του στο δέρμα αφού συστήνεται για μάσκες ομορφιάς και περιλαμβάνεται σε πολλά καλλυντικά προσώπου και σώματος. Και αυτό είναι λογικό αφού σκοτώνει τα βακτήρια καταπραΰνει τους ερεθισμούς, μειώνει τον κνησμό και δρα κατά της ακμής.

Γιάννης Βελέντζας 

Personal Trainer

Black and White Fitness Club 

Γαζίας 14, Ιλίσσια

Τηλέφωνο: 2107779880

Σχετικά άρθρα