Χάρης Καρώνης: Ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας της Viva Wallet που ξεκίνησε από το Περιστέρι και έκλεισε την χρυσή συμφωνία των 1.5 δισ. με την JP Morgan

Ο Χάρης Καρώνης είναι ο συνδημιουργός της Viva Wallet του μεγαλύτερου παρόχου ηλεκτρονικών υπηρεσιών και χρηματικών συναλλαγών στην Ελλάδα. Η πορεία της εταιρείας ξεκίνησε το 2000 με την επωνυμία Realize και το 2006 ιδρύθηκε η Viva Numbers ως θυγατρική της πρώτης. Οι αρχικές υπηρεσίες της αφορούσαν την τηλεφωνία και στην συνέχεια επεκτάθηκε και στο αναπτυσσόμενο τότε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Haris Karonis (@haris_karonis)

Το επόμενο επιχειρηματικό βήμα της εταιρείας έγινε με την επέκτασή της στον ταξιδιωτικό τομέα, με πακέτα που περιελάμβαναν την online κράτηση πτήσεων, ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ξενοδοχείων και ενοικιάσεων αυτοκινήτων. Επίσης, μέσω της πλατφόρμας ο χρήστης μπορεί να κλείσει εισιτήρια για πολιτιστικά δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες.

Σήμερα, η εταιρεία έχει επεκταθεί σε 23 χώρες διεθνώς, ενώ είναι επίσημο μέλος της Mastercard και της Visa. Το αξιοσημείωτο είναι πως ο συνιδρυτής της Χάρης Καρώνης δεν έχει πτυχίο και δεν προέρχεται από πλούσια οικογένεια. Αντιθέτως, ξεκίνησε από το Περιστέρι, μία συνοικία της Δυτικής Αττικής, και κατάφερε να ανελιχθεί φθάνοντας στην Silicon Valley της Καλιφόρνια.

Το παιδί από το Περιστέρι

Το 1991 αποφοίτησε με άριστα από το 11ο Λύκειο Περιστερίου και εισήχθη στο τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών του ΤΕΙ Πειραιώς. Ωστόσο, δεν αποφοίτησε ποτέ και όσες επιχειρηματικές απόπειρες έκανε αργότερα απέτυχαν πράγμα. Όλα αυτά ανησύχησαν την μητέρα του.

Μία από τις πρώτες προσπάθειες να εισαχθεί στον επιχειρηματικό κόσμο έγινε στα 18 του χρόνια. Τότε προσπάθησε να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία παραγωγής κινουμένων σχεδίων, αλλά απέτυχε.

Από μικρός είχε επηρεαστεί από τον πατέρα του που ήταν ηλεκτρολόγος και ήταν εξοικειωμένος με τις τεχνολογίες των ηλεκτρονικών. Από πολύ νεαρή ηλικία είχε συνειδητοποιήσει τι ήθελε να κάνει και όπως λέει, ήξερε ότι θα δουλεύει για τον εαυτό του.

Όταν πια τη δεκαετία του 2000 το διαδίκτυο είχε αρχίσει να αναπτύσσεται στην Ελλάδα ο ίδιος άρπαξε την ευκαιρία και ξεκίνησε την εταιρεία Realize που σήμερα ονομάζεται Viva Wallet Holdings. Έως το 2008 ανέπτυσσε συστήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών και η κρίση του τότε αυξάνονταν στάθηκε σε μία πολύ καλή ευκαιρία.

Με τη διορατικότητα του διέκρινε πως λόγω της κρίσης oι τράπεζες θα έπαυαν να επενδύουν στην ανάπτυξη νέων προϊόντων. Έτσι, με την ομάδα του δημιούργησαν ένα project βάσει των νέων πλαισίων που δημιουργούνταν από την κρίση και κατάφερε να λάβει άδεια ιδρύματος πληρωμών. Επρόκειτο για μία πρωτότυπη ιδέα που κατάφερε να καθιερώσει τη Viva ως πρωτοπόρο των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην Ελλάδα της οικονομικής ύφεσης.

Ο ανταγωνισμός που δημιούργησε με τις τράπεζες ήταν τόσο μεγάλος που κατάφερε να αναρριχηθεί ψηλά στις προτιμήσεις του κόσμου και να τραβήξει το ενδιαφέρον των επενδυτών διεθνώς.

Οι διασυνδέσεις και το Λονδίνο ως σημείο καμπής

Το 2015 στην Viva επένδυσε o όμιλος Λάτση που κατάφερε να μπει στους βασικούς μετόχους της σε ένα διάστημα 14 μηνών. Ο όμιλος απέκτησε μετοχές του 20%.

Το 2018 ο επιχειρηματίας Δημήτρης Δασκαλόπουλος επένδυσε 15 εκατομμύρια ευρώ στη Viva Wallet και απέκτησε μειοψηφικό μετοχικό μερίδιο. Η επιτυχία ολοκληρώθηκε όταν πήρε άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος ως διαπιστευμένο ηλεκτρονικό πιστωτικό ίδρυμα. Απέκτησε κατ’ επέκταση την δυνατότητα να εξυπηρετεί πληρωμές επιχειρήσεων ελεύθερων επαγγελματιών και ιδιωτών σε Ελλάδα και άλλες 30 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Με στόχο πια την εξωστρέφεια ο Χάρης Καρώνης είχε καταλάβει πως η επέκταση στο εξωτερικό θα γινόταν μόνο μέσω του Λονδίνου. Αυτό γιατί το Λονδίνο είναι το επίκεντρο της οικονομικής ζωής της Ευρώπης και διαθέτει το μεγαλύτερο επενδυτικό target group. Πράγματι καταφέρνει να εδραιωθεί στην Αγγλική πρωτεύουσα και να ανοίξει τα πρώτα γραφεία της εταιρείας του εκτός Ελλάδος. Τα επόμενα έγιναν στις Βρυξέλλες αφού είναι το διοικητικό επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ταξίδι στη Silicon Valley

Πριν από κάποια χρόνια είχε ταξιδέψει στη Silicon Valley της Καλιφόρνια και παρευρέθηκε σε μία ομιλία των συνιδρυτών του YouTube. Εκεί ήρθε σε επαφή με μία τάση που στην Αμερική είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια το “early retirement”.

Πολυεκατομμυριούχοι επιχειρηματίες και επενδυτές έχοντας πια καταφέρει να εξασφαλίσουν μία πλούσια ζωή και να εδραιωθούν, αποσύρονται από στον επιχειρηματικό στίβο σε πολύ νεαρή ηλικία.

Μολαταύτα για τον Καρώνη αυτό δεν ήταν μία επιλογή. Όπως έχει πει σε συνεντεύξεις του θα ήταν βαρετά. Παρόλα αυτά κατάφερε να αποκομίσει όσα θα του ήταν ωφέλιμα για τις δικές του επιχειρηματικές κινήσεις στον κόσμο της τεχνολογίας.

Η χρυσή συμφωνία των 2 δισεκατομμυρίων με την JP Morgan

Μετά την επικερδή επέκταση της εταιρείας στο εξωτερικό ο Καρώνης εξαγοράζει την Praxia Bank.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Haris Karonis (@haris_karonis)

Η ιεραρχική δομή της εταιρείας, τα αποδεδειγμένα αποτελεσματικά συστήματα της, η διεθνής παρουσία της και η τραπεζική άδεια έκαναν την Viva Wallet Holdings μία διαφορετική fintech εταιρεία. Για την ακρίβεια την καθιέρωσαν ως την πρώτη ευρωπαϊκή NeoBank που διαθέτει υποδομή στο Microsoft Azure Cloud και απασχολεί πάνω από 600 υπαλλήλους.

Τα έσοδα της εταιρείας το 2020 ανέρχονταν στα 44 εκατομμύρια ευρώ και το 2021 τριπλασιάζονται αγγίζοντας τα 130 εκατομμύρια.

Την περασμένη χρονιά η Viva απέκτησε μερίδιο μετοχών 33,5% στην Πολωνική N7 Mobile εταιρεία που αναπτύσσει προγράμματα λογισμικού. Μάλιστα, έχει συνεργαστεί με κολοσσούς όπως η Microsoft, η Orange, η T- Mobile και η Dolby.

Η επιτυχημένη και συνεχώς ανερχόμενη πορεία της εταιρείας τράβηξε τα βλέμματα των επενδυτών της JP Morgan. Για καιρό είχε προσεγγίσει τον συνιδρυτή της και τελικώς απέκτησε μετοχές το 48,5% της Viva. Από αυτή την επιτυχημένη συναλλαγή ωφελήθηκαν και οι κύριοι μέτοχοι της εταιρείας, δηλαδή η οικογένεια Λάτση αλλά και η Deca του Δασκαλόπουλου.

Η JP Morgan αποτίμησε τις μετοχές της Viva Wallet στο 100% τους, αξία που ισούται με 1.5 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Σχετικά άρθρα