Υπομετάλλαξη Όμικρον BA 2: H νέα μετάλλαξη που απασχολεί τους επιστήμονες, ποια τα συμπτώματα και γίνεται να νοσήσεις δύο φορές;- Όλα τα νέα στοιχεία

Το τελευταίο διάστημα μία νέα η μετάλλαξη της Όμικρον έχει αρχίσει να μεταδίδεται σε ορισμένες χώρες ανά τον κόσμο. Οι επιστήμονες ονόμασαν αυτή την υπό μετάλλαξη BA 2.

Φαίνεται να είναι αρκετά πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος της και έχει καταφέρει να κυριαρχήσει σε 49 χώρες διεθνώς. Ωστόσο, οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί λέγοντας πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού τα ποσοστά θνησιμότητας από αυτή την υπομετάλλαξη είναι ιδιαίτερα χαμηλά.

Τι είναι η Όμικρον BA 2

Είναι η μετάλλαξη παρουσιάζει μεγάλο αριθμό αλλαγών σε σύγκλιση με την αρχική μορφή της Όμικρον. Πρόκειται για 20 περίπου διαφορές που εντοπίζονται στην πρωτεΐνη ακίδα, το τμήμα εκείνο του ιού που στοχεύεται και από τα εμβόλια.

Σε αντίθεση με την Όμικρον όμως, δεν παρουσιάζει συγκεκριμένο εργαστηριακό αποτύπωμα στις δοκιμές που γίνονται πράγμα που σημαίνει πως ίσως μοιάζει με άλλες μετάλλαξης του κορωνοϊού. Το στοιχείο εκείνο που την παρομοιάζει με τις άλλες μεταλλάξεις είναι πως δεν λείπει κανένα από τα τρία γονίδια στόχους τα οποία χρειάζονται για να εντοπιστεί από τα PCR test. Έτσι, εντοπίζεται ευκολότερα.

Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις δεν αποδεικνύουν πως προκαλείται σοβαρότερη ασθένεια από το συγκεκριμένο στέλεχος. Έκθεση που δημοσιεύτηκε από την υπηρεσία ασφάλειας υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαιώνει πως τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεση μας καταπολεμούν το ίδιο καλά και την BA 2. Μάλιστα, παρέχουν και μεγαλύτερη προστασία έναντι των συμπτωμάτων δύο εβδομάδες μετά από την αναμνηστική δόση συγκριτικά με την Όμικρον.

Η νέα μετάλλαξη εντοπίζεται κυρίως στην Δανία όπου αντιπροσωπεύει πλέον το μισό περίπου όλων των νέων κρουσμάτων, στην Ινδία, στην νότιο Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα κρούσματα της BA 2 δεν ξεπερνούν τα 100 σε μόνο 20 πολιτείες, πράγμα που σημαίνει πως αφορούν μόνο το 1% των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ποια τα συμπτώματα της νέας υπομετάλλαξης και είναι πιο σοβαρά από την αρχική;

Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο στους επιστήμονες εάν τα συμπτώματα είναι διαφορετικά από εκείνα τη πρώτης μορφής Όμικρον. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι το γεγονός πως η νόσηση δεν είναι σοβαρή και είναι μικρότερες οι πιθανότητες νοσηλείας και θανάτου.

Η διασπορά της μπορεί να είναι ευκολότερη αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να την κάνουν σοβαρότερη εκδοχή κορωνοϊού από την Όμικρον BA 1.

Τα συμπτώματα μοιάζουν με την Όμικρον και την Δέλτα και είναι:

  • Πυρετός ή ρίγη
  • Βήχας
  • Ατονία
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Σωματικοί πόνοι
  • Πονοκέφαλοι
  • Αγευσία και ανοσμία
  • Καταρροή ή μπούκωμα
  • Ναυτία ή τάση προς έμετο
  • Διάρροια

Μπορεί κανείς να νοσήσει με Όμικρον ΒΑ 2 περισσότερο από μία φορά;

Σίγουρα κάνεις θα αναρωτηθεί αν υπάρχει πιθανότητα νόσησης με την υπομετάλλαξη BA 2, αν προηγουμένως έχει νοσήσει και με το αρχικό στέλεχος. Και πάλι τα στοιχεία που έχουν οι ειδικοί στα χέρια τους είναι ελλιπή για να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση.

Παρόλα αυτά εκείνο που σίγουρα γνωρίζουν είναι πως είναι πιθανό να νοσήσει κανείς από κορωνοϊό δύο φορές. Μπορούν να ζήσουν και εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Παρόλα αυτά οι εμβολιασμένοι και πάλι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο από τη νόσηση και διασπείρουν σε μικρότερο βαθμό.

Τα εμβόλια αποδείχθηκε πως και στην συγκεκριμένη περίπτωση προστατεύουν σε μεγάλο βαθμό. Με την τρίτη δόση μάλιστα η ανοσία αυξάνεται και κατά 70% εδραιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την αποτελεσματικότητά τους. Μάλιστα παρ’ όλο που η μεταδοτικότητα είναι μεγαλύτερη με την συμβολή των εμβολίων και την μείωση της θνησιμότητας όλο και περισσότερες χώρες τερματίζουν τους περιορισμούς κατά της πανδημίας.

Σχετικά άρθρα