Πανακότα με γιαούρτι, φράουλες και μούρα: Επιδόρπιο για διατροφή ειδική για διαβητικούς, μόνο με 140 θερμίδες

Aκόμα και αν πρέπει να ακολουθείτε μια ειδική διατροφή εξαιτίας των ιδιαίτερων αναγκών που μπορεί να έχετε, τότε μην ανησυχείτε, γιατί ακόμα και έτσι μπορείτε να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας γλυκά. Σήμερα σας παρουσι΄ζουμε μια πανεύκολη συνταγή για πανακότα με γιαούρτι και φρούτα του δάσους, κατάλληλη για άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

Βάλτε την μαγειρική σας ποδιά και πάμε να μαγειρέψουμε!

Υλικά

  • 4 φύλλα ζελατίνης
  • 30 γρ ζάχαρη άχνη
  • 4 κ.σ γάλα
  • 600 γρ. γιαούρτι
  • 2 κ.σ εκχύλισμα βανίλιας
  • 200 γρ. φράουλες
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • 200 γρ. σμέουρα
  • 100 γρ. βατόμουρα

Εκτέλεση

  1. Σε ένα βαθύ πιάτο βάζετε τα φύλλα της ζελατίνης σε κρύο νερό
  2. Βάζετε τη ζάχαρη άχνη και το γάλα σε ένα μικρό τηγάνι και τα ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά ώστε η ζάχαρη να αφομοιωθεί πλήρως
  3. Μόλις βγάλετε το μείγμα από το μάτι προσθέτετε τη ζελατίνη και αφήνετε να κρυώσουν για 10 λεπτά
  4. Χτυπήστε στο μίξερ τη βανίλια και το γιαούρτι και στη συνέχεια χωρίστε τα σε 6 μερίδες
  5. Τα αφήνετε στο ψυγείο για τρεις ώρες
  6. Μέχρι να κρυώσουν κάντε τις φράουλες έναν πουρέ μαζί με το χυμό λεμονιού και σουρώστε τον ώστε να φύγουν τα κουκούτσια
  7. Μόλις βγάλετε την πανακότα από το ψυγείο βάζετε σε κάθε μερίδα λίγο από τη γαρνιτούρα που φτιάξατε

Tips

Τα φρούτα που χρησιμοποιούνται στη συνταγή είναι ενδεικτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια φρούτα προτιμάτε. Ταιριάζουν ιδιαίτερα τα μάνγκο, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα αλλά και τα κεράσια.

Οφέλη

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι ιδανική για τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη και προσέχουν τα λιπαρά και τη ζάχαρη.

Περιέχει 137 θερμίδες, 3,7 γρ. λιπαρά, 7 γρ. πρωτεΐνης και 17,8 γραμμάρια ζάχαρης. Είναι ιδιαίτερα ελαφρύ πιάτο το οποίο συστήνεται και για επιδόρπιο. Μαζί με τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα προσφέρει και μία σειρά άλλων οφελών στον οργανισμό από το γιαούρτι, τα φρούτα και το γάλα.

Γιαούρτι και γάλα

Το γιαούρτι είναι μία πολύ καλή πηγή μαγνησίου, βιταμίνης Β12 και ιωδινής. Μάλιστα το ελληνικό γιαούρτι περιέχει τη μισή ποσότητα υδατανθράκων και ζάχαρης σε σύγκριση με τα άλλα είδη γιαουρτιού ενώ περιέχει δύο φορές περισσότερη ποσότητα πρωτεΐνης.

Η επεξεργασία που υφίσταται του αφαιρεί μεγάλο μέρος της λακτόζης που περιέχει αλλά και ποσότητες νατρίου και ασβεστίου. Έτσι μειώνονται και υδατάνθρακες και τα σάκχαρα.

Είναι πλούσιο σε προβιοτικά τα οποία βοηθούν στη διατήρηση του μικροβιώματος του εντέρου και στη μείωση των κινδύνων φλεγμονής και εντερικών παθήσεων. Συστήνεται για τους ανθρώπους που έχουν αλλεργία στη λακτόζη.

Συμπληρωματικά το γιαούρτι μπορεί να βελτιώσει την καρδιακή υγεία και να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, αρτηριακής πίεσης και χοληστερίνης. Γενικώς η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί παρόμοια ζύμωση σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο συσσώρευση πλάκας και ακαμψίας των αρτηριών άρα και με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Το γάλα είναι το βασικό συστατικό του γιαουρτιού και απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Με τις πρωτεΐνες που διαθέτει την συμβάλει στην δημιουργία και ανανέωση των κυττάρων του οργανισμού και στην ανθρώπινη ανάπτυξη. Συγχρόνως είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου που είναι απαραίτητο για την υγεία και την ενδυνάμωση των οστών και των δοντιών ειδικά για παιδιά και εφήβους.

Αποτελεί δε έναν ιδανικό σύμμαχο για την πρόληψη παθήσεων των οστών, όπως η οστεοπόρωση και η οστεοαρθρίτιδα. Επίσης περιέχει φώσφορο, βιταμίνες του συμπλέγματος Α και D, ριβοφλαβίνες, ποτάσιο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο συστατικά που αυξάνουν την αντιφλεγμονώδη δράση του για το ανθρώπινο σώμα.

Σμέουρα και βατόμουρα

Τα δύο αυτά είδη φρούτων κατατάσσονται στα πιο υγιεινά και απαραίτητα για τον άνθρωπο. Έχουν πάρα πολλά κοινά συστατικά όπως οι ανθοκυανίνες και η δράση τους για τον οργανισμό παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες.

Τα σμέουρα σε σύγκριση με τα βατόμουρα είναι μία καλύτερη πηγή φυτικών ινών που μπορούν να βοηθήσουν στην ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα στη χαμηλότερη χοληστερόλη και στο αίσθημα γρήγορου κορεσμού.

Τα βατόμουρα από την άλλη υπερτερούν στην ποσότητα βιταμίνης Κ απαραίτητης για την αποφυγή δημιουργίας θρόμβων στο αίμα. Ταυτοχρόνως βοηθά στην ανάπτυξη των κυττάρων και την μυϊκή ενδυνάμωση.

Ωστόσο και τα δύο φρούτα περιέχουν ίσες ποσότητες βιταμίνης C ιδανικής για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Επίσης η βιταμίνη C συμβάλλει την δημιουργία ισχυρών οστών, δοντιών, την αύξηση των αγγείων του αίματος και την φρεσκάδα του δέρματος.

Φράουλες

Οι φράουλες είναι ένα φρούτο που στο μεγαλύτερο μέρος του συγκροτείται από νερό. Τα άλλα βασικά συστατικά της είναι οι υδατάνθρακες και μία μικρή ποσότητα λιπαρών και πρωτεΐνης.

Στα θρεπτικά συστατικά τους κατατάσσονται η βιταμίνη C, το μαγγάνιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και το ποτάσιο. Έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση καθώς περιέχουν ελλαγικό οξύ, μία πολυφαινόλη απαραίτητη για την ανθρώπινη υγεία και ανθοκυανίνες. Η δράση τους συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς και στη μείωση της κακής χοληστερόλης και της πίεσης.

Επιπροσθέτως, βοηθούν στην ρύθμιση του ζαχάρου στο αίμα αφού αυξάνουν τα κύτταρα της ινσουλίνης. Εκείνη είναι υπεύθυνη για τη μείωση του σακχάρου το οποίο με τη σειρά του ευθύνεται για το διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις.

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα