Bertrand Russell

Μια καλή ζωή είναι αυτή που εμπνέεται από αγάπη…

Μπέρτραντ Άρθουρ Γουίλιαμ Ράσελ (1872- 1970)

Ο Μπέρτραντ Ράσελ ήταν Βρετανός συγγραφέας και φιλόσοφος που γεννήθηκε στο Τρέλεκ του Μονμαουθσάιρ γόνος αριστοκρατικής οικογένειας. Ακολούθησε την παράδοση της οικογένειάς του και ασχολήθηκε με τα κοινά και την πολιτική. Γεννήθηκε όταν η Βρετανία ήταν ακόμη αυτοκρατορία και στην μακρόχρονη πορεία του έζησε δύο Παγκοσμίου Πολέμους, την άνοδο των πυρηνικών και την εισβολή της Αμερικής στο Βιετνάμ.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ με υποτροφία και στο Πανεπιστήμιο του Τρίνιτι μαθηματικά έως το 1893 και το 1902 παντρεύτηκε. Για χρόνια ταξίδευε και δίδασκε στην Ρωσία, την Ιαπωνία και την Κίνα. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ξεκίνησε να διδάσκει σε πανεπιστήμια των Η.Π.Α καταδικάζοντας απερίφραστα την εισβολή στο Βιετνάμ.

Έχοντας μελετήσει κάθε ένα θέμα από αυτά κατέκρινε τα πολιτικά πράγματα διεθνώς χωρίς να είναι δογματικός για οτιδήποτε. Μάλιστα απεχθανόταν τους φανατικούς ανθρώπους. Στις αναλύσεις τους φαινόταν να κλίνει προς τον αναρχισμό έχοντας παράλληλα ασχοληθεί και με τον σοσιαλισμό, τον αναρχοσυνδικαλισμό και ήταν υπέρ της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Απεβίωσε στις 2 Φεβρουάριο του 1970 από γρίπη έχοντας φτάσει τα 98.

Σχετικά άρθρα