Η ζωή μας καθορίζεται από τον τρόπο που σκεφτόμαστε και τις προτεραιότητες που θέτουμε. Η σύγχρονη καθημερινότητα για τους περισσότερους ανθρώπους είναι αρκετά γρήγορη και αγχώδης με αποτέλεσμα το στρες να μας κατακυριεύει. Αποδομώντας τον ορισμό του άγχους θα δούμε πως στον πυρήνα του κρύβεται το συναίσθημα του φόβου. Πρόκειται για ένα νέο είδος φόβου που δημιουργήθηκε από τη σύγχρονη εποχή που θέλει να μας προστατεύσει από τις «συναισθηματικές» απειλές.
Εξαιτίας αυτού γεμίζουμε αρνητικά συναισθήματα και μπαίνουμε σε καταστάσεις οι οποίες είναι επιζήμιες για την ζωή μας. Ο φόβος όπως και κάθε τι άλλο έχει τη θετική και την αρνητική του πλευρά. Όταν λειτουργεί θετικά βοήθα στο να προστατεύουμε τον εαυτό μας από ενδεχόμενους κινδύνους.
Όταν όμως λειτουργεί αρνητικά δρα σαν τροχοπέδη στους στόχους που έχουμε θέσει και δημιουργεί γύρω μας τη λεγόμενη «ζώνη ασφαλείας», από την οποία πολύ δύσκολα απογαλακτιζόμαστε. Δημιουργούμε έτσι μία αντίληψη που πρεσβεύει δεν χρειάζεται να θέλουμε πολλά γιατί σίγουρα θα χάσουμε και ότι το καλύτερο είναι να αποκρύπτουμε τα συναισθήματά μας για να μην φανούμε αδύναμοι.
Ωστόσο, η ποικιλία των συναισθημάτων είναι εκείνη που καθορίζει την ζωή μας. Η πρόκληση έρχεται όταν συνειδητοποιήσει πια το άτομο ότι παραμένει στάσιμο εξαιτίας των πεποιθήσεων του. Εκεί είναι που καταλαβαίνει πως ουσιαστικά δεν έχει τον έλεγχο του εαυτού του.
Αδύναμος χειρισμός των συναισθημάτων
Ο ανεξέλεγκτος συναισθηματικός κόσμος έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχολογική κατάσταση του ανθρώπου. Είναι εκείνος που ευθύνεται για τον λάθος τρόπο ζωής για τις επιλογές μας, για τις προσωπικές και επαγγελματικές αποτυχίες. Ο θυμός, η θλίψη, η απογοήτευση, ο ενθουσιασμός γενικότερα η έκφραση έντονων συναισθημάτων έχει συνδυαστεί με αδυναμία.
Μερικές από τις πιο κοινές και μη χρήσιμες αντιλήψεις που υπονομεύουν την ικανότητα του ατόμου να χειριστεί τον εαυτό του είναι:
- Τα συναισθήματα είναι αμετάβλητα και συνήθως εκφράζεται με την φράση «δεν μπορώ»
- Τα αρνητικά συναισθήματα είναι κακά και οπωσδήποτε πρέπει να αποφεύγονται
- Τα συναισθήματα είναι σημάδι αδυναμίας
- Οι άνθρωποι πρέπει οπωσδήποτε να είναι πάντα χαρούμενοι
- Τα συναισθήματα υπάρχουν μόνο για να χάνουμε τον έλεγχο
- Οι σωστοί άνθρωποι δεν θυμώνουν και δεν μιλούν για το τι νιώθουν
- Κανείς δεν πρέπει να ξέρει για τα συναισθήματα του άλλου γιατί θα τον κρίνει αρνητικά
Όλα τα προαναφερθέντα είναι οι λόγοι για τους οποίους το άτομο μένει στάσιμο και δεν είναι πραγματικά ευτυχισμένο με τη ζωή και τις επιλογές του.
Πως η αλλαγή σκεπτικού επιδρά στην ευτυχία μας;
Σύγχρονες μελέτες έχουν αποδείξει πως ο άνθρωπος που καταφέρνει να ελέγχει τα συναισθήματά του διαθέτει υψηλό επίπεδο ενσυναίσθησης και η ζωή του διέπεται από ευεξία και ψυχολογική σταθερότητα.
Το μυστικό εν προκειμένω κρύβεται την υιοθέτηση μιας πιο ολοκληρωμένης και υγιούς άποψης για το ρόλο των συναισθημάτων και την ικανότητα ρύθμισης τους. Για να επιτευχθεί μεγαλύτερη ευημερία θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι:
- Όλα τα συναισθήματα προσαρμόζονται τις καταστάσεις που τα προκαλούν
- Είναι απολύτως ελεγχόμενα
- Δεν χρειάζονται τρίτοι για να ελέγξει κάποιος τα συναισθήματά του
- Εκεί να μπορούν να ρυθμιστούν και να βελτιωθούν
- Τα αρνητικά συναισθήματα από την άλλη, είναι επίσης ένα φυσιολογικό μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας
- Ωστόσο ελέγχονται δυσκολότερα όταν το άτομο είναι κουρασμένο καταπονημένο ή πεινασμένο
- Τα αρνητικά συναισθήματα αποσκοπούν την καλύτερη λειτουργία της ζωής και τα θετικά στην ανθεκτική αντιμετώπιση
- Το να ξέρω πώς νιώθω είναι μία υγιής πρακτική
- Είναι απολύτως φυσιολογικό να μην αισθάνομαι πάντα καλά
- Είναι υγιές να μοιράζομαι τα συναισθήματά μου μόνο με ανθρώπους που εμπιστεύομαι
- Το να αναζητώ υποστήριξη σε περιπτώσεις θλίψης ή αναστάτωσης είναι μία ανθεκτική στρατηγική
Εν κατακλείδι, η λύση για την ευημερία και την προσωπική ευτυχία δεν βρίσκεται στην εξάλειψη των αρνητικών συναισθημάτων ούτε στην απόλυτη παράδοση στον φόβο και απαιτεί αποφασιστικότητα. Ο δρόμος προς μία υγιή αντιμετώπιση των συναισθημάτων ξεκίνα με την συνειδητοποίηση της σημασίας τους, την αλλαγή του τρόπου σκέψης και των προτεραιοτήτων. Έτσι λοιπόν την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε θυμό άγχος η στεναχώρια αντί να καταπιέζετε τον εαυτό σας αφήστε του χώρο για να εκφραστεί ελεύθερα και στη συνέχεια προσπαθήστε να βρείτε ποια είναι η καλύτερη αντίδραση για εσάς.