Γάμος χωρίς σεξ: Μήπως η έλλειψη επικοινωνίας επιδεινώνει το πρόβλημα και τι ρόλο παίζει ο θυμός; – 7 τρόποι για να ανακτήσετε την χαμένη σεξουαλικότητα

Οι γάμοι χωρίς σεξ περικλείουν μία απώλεια η οποία είναι δύσκολο να συζητηθεί μεταξύ του ζευγαριού. Όταν η σεξουαλική σύνδεση και η επαφή παύουν να υπάρχουν, συχνά οι σύζυγοι μένουν παγιδευμένοι σε συναισθήματα απόρριψης, θυμού και απογοήτευσης τα οποία δεν εκφράζουν. Η πραγματική παγίδα σε όλο αυτό δεν είναι η έλλειψη της επαφής, αλλά η έλλειψη επικοινωνίας που αποτρέπει το ζευγάρι από την πραγματική αλληλοκατανόηση.

Η απώλεια του σεξ προϋποθέτει πως το ζευγάρι συνευρίσκεται λιγότερο από μία φορά το μήνα ή λιγότερο από 10 φορές το χρόνο. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι η συχνότητα αλλά η απώλεια της οικειότητας, της επιθυμίας και της αδυναμίας να υπάρχει συνεργασία ώστε να επανακτηθεί η έλξη. Η κατάσταση επιδεινώνεται όταν η σιωπή προσλαμβάνεται με έναν αρνητικό τρόπο και όχι ως σημάδι αφύπνισης.

Η ζώνη ασφαλείας της σιωπής

Ένας από τους λόγους, που δεν βρίσκονται τρόποι για να συζητηθεί και να επανακτηθεί η σεξουαλική οικειότητα, είναι πως δεν υπάρχει καμία εγγύηση για το αν αυτή η κίνηση θα αποφέρει αποτελέσματα. Ο φόβος της αποτυχίας προσέγγισης του στόχου είναι εκείνος που κρατά τα στόματα κλειστά.

Είναι ευκολότερο για τα ζευγάρια να κάνουν πιο σπάνια σεξ από όσο θα ήθελαν ή να αρνηθούν να κάνουν, παρά να συζητήσουν για αυτό. Ο σύντροφος πολύ συχνά δεν θέλει να ντροπιάσει το ταίρι του ή να το πληγώσει για αυτό και δεν αναφέρεται στα πράγματα που μειώνουν τη σεξουαλική του επιθυμία, όπως π.χ. μία παλιά ρόμπα ή μία σεξουαλική ρουτίνα που δεν τον καλύπτει. Επίσης, η έλλειψη φιλοφρονήσεων είναι ένας λόγος που συχνά οι σύντροφοι απομακρύνονται ο ένας από τον άλλον.

Η κατάληξη είναι πως ο εγωισμός και ο φόβος πως θα εκτεθούν καθιστούν δύσκολο στους συντρόφους να μοιραστούν τα σωματικά και σεξουαλικά τους προβλήματα. Τέτοια μπορεί να είναι είτε ο πόνος στις γυναίκες, είτε στυτική δυσλειτουργία στους άντρες.

Πώς η καθημερινότητα επηρεάζει την επαφή;

Η ρουτίνα του γάμου, η δουλειά, υποχρεώσεις των παιδιών και των ηλικιωμένων είναι παράγοντες που φθείρουν τη σεξουαλική έλξη. Αυτό είναι απολύτως λογικό καθώς ένα τόσο δυνατό συναίσθημα χρειάζεται συνεχή προσπάθεια για να παραμείνει ζωντανό. Όπως γράφει η Esther Perel το βιβλίο της “Mating in captivity” όλες οι προαναφερθείσες απαιτήσεις είναι ικανές να κάνουν το ζευγάρι να εγκαταλείψει, ασυνείδητα συνήθως, τον σεξουαλικό δεσμό ή να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο που εκφράζει την επιθυμία του.

Λόγου χάρη μπορεί να αντικαταστήσει την σεξουαλική επαφή με χειρονομίες, όπως μία γρήγορη αγκαλιά και σημειώματα που γράφουν “σ’ αγαπώ πολύ, μου λείπεις” και αλλού τέτοιου είδους εκφράσεις. Μολαταύτα, όταν και αυτού του είδους η επαναπροσαρμογή της σχέσης δεν ξεκαθαρίζει τον τρόπο που ο ένας επιθυμεί τον άλλον το τοπίο θολώνει ακόμα περισσότερο.

Ο ρόλος του θυμού

Ένας επιπλέον λόγος, που φάνηκε από έρευνες ότι αποτελεί τροχοπέδη και για τους άντρες και για τις γυναίκες για να εκφράσουν η σεξουαλικότητά τους, είναι ο θυμός.

Αυτό το συναίσθημα είναι κοινό σε όλους τους γάμους που λείπει το σεξ. Μάλιστα, παρατηρήθηκε πως υψώνει έναν ακόμα μεγαλύτερο τοίχο που εμποδίζει τη συζήτηση και την επανασύνδεση. Έτσι, είναι απαραίτητο να γίνει σαφές πως ο θυμός είναι ένα δευτερεύον συναίσθημα που χρησιμοποιείται για να υπερκαλύψει άλλα -φόβο, ευαλωτότητα, ντροπή, κατάθλιψη, ενοχές, έλλειψη αυτοεκτίμησης- τα οποία οι σύντροφοι δυσκολεύονται να μοιραστούν μεταξύ τους.

Πόσο σπάνιοι είναι τελικά οι γάμοι χωρίς σεξ;

Όλα τα παντρεμένα ζευγάρια έρχονται κάποια στιγμή αντιμέτωπα με την πρόκληση του να συνεργαστούν για να διατηρήσουν το πάθος της σχέσης τους. Η ανοικοδόμηση της έλξης προϋποθέτει πως το ζευγάρι είναι διατεθειμένο να προσπαθήσει από κοινού να βρει τη λύση, δουλεύοντας προς αυτή την κατεύθυνση σε καθημερινή βάση.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ζωντανέψει και πάλι η σεξουαλική επιθυμία. Μπορεί να είναι μία νέα συνήθεια που θα κάνει το ζευγάρι μαζί όπως ένας περίπατος ή μία βόλτα για καφέ σε ένα ήσυχο μέρος.

Έχοντας αυτό τον ποιοτικό χρόνο για να έρθουν κοντά και να συζητήσουν, υπάρχει περίπτωση ο σύντροφος ρωτήσει για ποιο λόγο γίνεται όλο αυτό. Η απάντηση θα πρέπει να είναι «επειδή σε αγαπώ και θέλω να είμαστε μαζί», «γιατί θέλω να κάνουμε πράγματα μαζί», «διότι έχεις σημασία για μένα».

Αν σε αυτά τα ερωτήματα βρίσκουν και οι δύο απάντηση τότε υπάρχει θέληση και τρόπος για να επανακτηθεί η χαμένη σεξουαλικότητα. Στην πορεία αυτή θα διακρίνεται όλο και πιο εύκολα το ρίσκο που αξίζει να πάρουν και ποιοι οι κίνδυνοι που ενέχουν.

Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα όλες αυτές οι προσπάθειες να βρουν ελάχιστη ή καμία ανταπόκριση από κάποιον από τους δύο. Εκεί είναι ένα σημείο καμπής που αξίζει προεπισκόπησης και περισυλλογής. Αξίζει να προσπαθήσεις και άλλο; Μήπως τελικά ο γάμος έκανε τον κύκλο του; Μήπως πρέπει να ακολουθηθούν διαφορετικά βήματα; Ένας σύμβουλος γάμου θα συνέβαλλε προς την επίλυση του προβλήματος;

Ως προς το τελευταίο ερώτημα, η απάντηση μπορεί να επηρεάσει και τα υπόλοιπα. Ο σύμβουλος μπορεί να προσφέρει τις καλύτερες συμβουλές για τα ζητήματα που αφορούν τον γάμο και ειδικά για την έλλειψη σεξ που είναι πολύ κοινό.

7 τρόποι για να ενισχυθεί η σεξουαλικότητα και η επαφή

Υπάρχουν, βέβαια, μερικοί τρόποι που μπορείτε να δοκιμάσετε πριν να απευθυνθείτε στον ειδικό. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Μην περιορίζετε την επιθυμία σας και τους τρόπους που την εκφράζετε

Εδώ προϋποθέτει την αγάπη προς το σώμα σας και της ανάγκης σας να ανακαλύψετε τον σεξουαλικό σας εαυτό. Μην διστάσετε να μοιραστείτε αυτή την ανακάλυψη με τον σύντροφό σας. Έτσι, θα τον βοηθήσετε να λυθεί και πιθανώς θα ικανοποιήσετε κάποια επιθυμία που ο ίδιος διστάζει να εκφράσει.

  1. Συντονίστε τις επιθυμίες με το σώμα σας και με εκείνες του συντρόφου

Σκεφτείτε τι είναι εκείνο που αναζητά να ικανοποιηθεί και μέχρι τώρα δεν έχετε προσέξει. Οι ανάγκες και τα “θέλω” αλλάζουν με τον καιρό. Αναλογιστείτε τις φαντασιώσεις σας, τον τρόπο που σας αρέσει να συνευρίσκεστε και αν όλα αυτά πραγματοποιούνται.

  1. Να είστε υπομονετικοί στα προκαταρτικά

Μην περιμένετε πως η διάθεση είναι διακόπτης που ανάβει και σβήνει εύκολα. Θέλει χρόνο και προσπάθεια για να έρθει η διέγερση. Και αφήστε την ταχύτητα για άλλες στιγμές, επιβραδύνετε και ακολουθήστε το ένστικτό σας. Το σεξ είναι σαν τον χορό, ο ένας παρτενέρ οδηγεί τον άλλο.

  1. Αφήστε τα λόγια

Την ώρα την συνεύρεσης υπερβείτε τα λόγια και επικοινωνήστε με τις αισθήσεις. Το κοίταγμα στα μάτια, το χάιδεμα και η αγκαλιά είναι σύμμαχοι που ξυπνούν την επιθυμία και τις αισθήσεις. Θα εκπλαγείτε αν δείτε πόσο καλύτερα λειτουργείτε με αυτά.

  1. Πάρτε ρίσκα

Πολλές φορές ανησυχούμε για σημεία του σώματός μας που μπορεί να μην αρέσουν, για εμπειρίες που δεν έχουμε ή για πράγματα σχετικά με το σεξ που δεν γνωρίζουμε. Αυτά μαθαίνονται μόνο με την αρωγή του συντρόφου αφού εκείνος είναι που βρίσκεται μαζί μας. Δεν είναι θεός, σίγουρα υπάρχουν πράγματα που και εκείνος θέλει να μοιραστεί ή να μην ξέρει. Αντιμετωπίστε, λοιπόν, αυτή την εμπειρία σαν ένα ταξίδι που κάνετε μαζί για να εξερευνήσετε νέους ορίζοντες.

  1. Δώστε προτεραιότητα στην ευχαρίστηση

Καλλιεργήστε το περιβάλλον ώστε το σεξ να παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην ζωή σας. Έρευνες έχουν δείξει πως μία υγιής σεξουαλική ζωή βοηθά και στην βελτίωση άλλων τομέων της καθημερινότητας και αυξάνει την ευτυχία.

  1. Αφεθείτε στα συναισθήματα και αγκαλιάστε την μεταμορφωτική δύναμη του σεξ

Τελευταίο αλλά όχι αμελητέο, επιτρέψτε στον εαυτό σας να νιώθει. Έχουμε αναφέρει και σε άλλο άρθρο πως η σύγχρονη ζωή ενοχοποιεί τα βαθιά συναισθήματα, την στιγμή που εκείνα είναι απαραίτητα για την ποιότητα της ζωής μας. Το σεξ είναι μία κατάσταση που συνδυάζει την φυσική υπόσταση με τον ψυχικό κόσμο προκαλώντας όλα τα συναισθήματα.

Για αυτό είναι δύσκολο κάποιες φορές να ανεχθούμε αυτό φορτίο, να καταλάβουμε πως εμείς μπορούμε να νιώθουμε αυτά τα τόσο έντονα αισθήματα. Παρ’ όλα αυτά πρόκειται για την πιο απτή μορφή σύνδεσης που αναζωογονεί το μυαλό, την ψυχή και το πνεύμα. Είναι μία πηγή ενέργειας που τονώνει το ανοσοποιητικό και δίνει χαρά.

Σχετικά άρθρα