Brownies χωρίς γλουτένη, με βούτυρο αμυγδάλου, σιρόπι αγαύης, κομματάκια σοκολάτας και καρύδια: Ιδανική για όσους έχουν αλλεργία στην γλουτένη και τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη

Υλικά

1 φλιτζάνι βούτυρο αμυγδάλου

1/2 φλιτζάνι σιρόπι αγαύης

1 μεγάλο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου

1/2 κ.γλ. αλάτι

1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

1 συσκευασία κομματάκια ημίγλυκιας σοκολάτας

1 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα, ελαφρώς καβουρδισμένα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200
  2. Βάζετε λαδόκολλα σε ένα τετράγωνο ταψί
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύετε τα 5 πρώτα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν
  4. Στην συνέχεια προσθέτετε τα κομματάκια σοκολάτας και τα καρύδια
  5. Απλώνετε όλο το μείγμα στο ταψί και ψήνετε μέχρι να ροδίσουν οι άκρες, τρυπήστε αν θέλετε με μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο για να ψηθεί καλύτερα εσωτερικά για περίπου 30- 35 λεπτά
  6. Μετά το πέρας αυτού του χρόνου αφαιρέστε τα μαζί με την λαδόκολλα και αφήστε να κρυώσουν για τουλάχιστον 2 ώρες
  7. Μόλις κρυώσουν κόβετε σε μπάρες και τα αποθηκεύετε σε αεροστεγές δοχείο

Οφέλη

Αυτή συνταγή για brownies είναι ιδανική για ανθρώπους που έχουν αλλεργία στην γλουτένη καθώς τα υλικά της δεν περιέχουν αυτό το συστατικό. Περιέχει 266 θερμίδες, 19 γρ. λιπαρών εκ των οποίων τα 5 κορεσμένα, 23 γρ. υδατάνθρακες και 6 γρ. πρωτεΐνης. Μπορεί να συνοδεύσει τον καφέ σας ή τα ροφήματά σας, ενώ μπορείτε να την προσθέσετε στο πρωινό ή στο snack της ημέρας.

Καρύδια

Τα καρύδια ανήκουν στην κατηγορία των ξηρών καρπών και είναι χαρακτηριστικά εξαιτίας του μικρού κελύφους που τα περιβάλλει. Μόλις αυτό σπάσει ο θρεπτικός καρπός κρύβεται στο εσωτερικό. Συνήθως καταναλώνονται ωμά ή καβουρδισμένα όπως στην συνταγή και αποτελούν βασικό συστατικό σε αρκετά φαγητά και γλυκά, ειδικά στους λαούς της ανατολής.

Περιέχουν σημαντικά φυτοχημικά που συμβάλλον στην σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Εκείνα με την σειρά τους είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά που ενισχύουν με την δράση τους στην εγκεφαλική λειτουργία. Με τα ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα μειώνουν το οξειδωτικό στρες και βοηθούν στην παραγωγή νέων νευρώνων σημαντικών για την δημιουργία και διατήρηση των νευρικών σημάτων που λαμβάνει το κέντρου του εγκεφάλου.

Επίσης, περιλαμβάνουν στοιχεία όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Ε, φολικά, προστατευτικά φωτοχημικά και ελλαγικό οξύ που προωθούν την υγεία του μνημονικού και νευρικού συστήματος. Στα υπέρ τους έρχεται να προστεθεί και η διατήρηση της θετικής διάθεσης, αφού όπως προαναφέρθηκε τα ωμέγα- 3 λιπαρά επιδρούν έντονα στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Η δράση τους επεκτείνεται και στην καρδιά αφού σύμφωνα με το The Journal of Nutrition μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών ασθενειών. Το λάδι καρυδιού δε ενδείκνυται και για την καλύτερη λειτουργία του ενδοθυλίου το οποίο είναι η εσωτερική επένδυση του αίματος και των λεμφικών μας αγγείων. Συμπληρωματικά, ρυθμίζουν τα επίπεδα χοληστερόλης και μειώνουν της πιθανότητες φλεγμονών συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που συνδέονται με την καρδιά.

Εκτός από όλα τα παραπάνω, μία πρόσφατη μελέτη που έγινε σε ζώα απέδειξε πως η κατανάλωση καρυδιών ενισχύει την μικροχλωρίδα του εντέρου και αναπτύσσει τα «καλά» για αυτό βακτήρια. Όταν η έρευνα επεκτάθηκε και στους ανθρώπους απεδείχθη πως υπήρξε αύξηση των ευεργετικών στελεχών του οργάνου και κυρίως εκείνων που παράγουν βουτυρικό οξύ. Πρόκειται για ένα υποπροϊόν ιδιαιτέρως ωφέλιμο για το έντερο. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί πως τα καρύδια δεν πρέπει να καταναλώνονται από όλους καθώς υπάρχουν άτομα που είναι αλλεργικά σ’ αυτά και υπάρχει ενδεχόμενο υποτροπιασμού και αναφυλαξίας.

Σιρόπι Αγαύης

Η Αγαύη είναι ένα φυτό με προέλευση από την Αμερική, το Μεξικό και την Καραϊβική. Το σιρόπι της ή αλλιώς νέκταρ προέρχεται από την μπλε Αγαύη και από ένα είδος που ονομάζεται Agave Americana. Η τελευταία χρησιμοποιείται και για την παραγωγή τεκίλας. Είναι ένα γλυκαντικό που πλέον βρίσκεται και στα σούπερ μάρκετ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για ζάχαρη αφού είναι πιο υγιεινό για την υγεία. Είναι πολύ γλυκό, επομένως δεν θα χρειαστείτε πολύ για να έχετε ένα καλό αποτέλεσμα.

Περιέχει ποσότητες από πολλά σημαντικά συστατικά όπως ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6), φολικό οξύ (βιταμίνη Β9), βιταμίνη Κ. Αυτές οι βιταμίνες Β μπορεί να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα με διαφορετικούς τρόπους. Η Αγαύη έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, άρα σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη συμβάλλει στην ρύθμιση του σακχάρου τους. Ταυτοχρόνως, βοηθά στην γρήγορη λειτουργία του μεταβολισμού, διότι η βιταμίνη Β6 επιδρά στον τρόπο που ο οργανισμός διασπά τα τρόφιμα και ειδικά τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες.

Άλλο ένα θετικό χαρακτηριστικό της είναι πως μειώνει την πρωινή ναυτία των εγκύων και αναπτύσσει το νευρικό σύστημα του εμβρύου μέσω του φυλλικού οξέως. Μελέτες, επίσης, έχουν δείξει πως η βιταμίνη Κ που περιέχει σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης.

Σχετικά άρθρα