Κολοκυθοκεφτέδες με τυρί, μαϊντανό και βασιλικό: Μία συνταγή πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά και αντιφλεγμονώδη δράση

Υλικά

  • 4 κολοκυθάκια
  • 1 κ. σ. αλάτι
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 φλ. τυρί ρικότα (250 γρ.)
  • 1 φλ. ψίχα ψωμιού (115 γρ.)
  • 3 κ. σ. φρέσκος βασιλικός ψιλοκομμένος
  • 3 κ. σ. φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 κ. γλ. πιπέρι
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

Εκτέλεση

  1. Κόβετε τον πάτο από κάθε κολοκύθι και τα τρίβετε όλα σε έναν τρίφτη
  2. Αφού τελειώσετε τα μεταφέρετε σε ένα σουρωτήρι, ρίχνετε αλάτι και αφήνετε να στραγγίσουν για 20 λεπτά
  3. Στο μεταξύ προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 190
  4. Με μία πετσέτα πιάτων στρίβετε το υγρό που έχει απομείνει στα κολοκυθάκια και τα μεταφέρετε σε ένα καθαρό μπολ
  5. Εκεί προσθέτετε και το αυγό, την ψίχα του ψωμιού, την ρικότα, τον βασιλικό και τον μαϊντανό, την πιπεριά, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο
  6. Ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα
  7. Πλάθετε μικρές μπάλες και ψήνετε μέχρι να ροδίσουν για 30- 40 λεπτά και από τις δύο πλευρές
  8. Σερβίρετε και απολαμβάνετε!

Tips

Μπορείτε να συνοδεύσετε τους κεφτέδες με πατάτες, ρύζι ή ζυμαρικά ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Επίσης, το τυρί μπορούν να αντικατασταθούν και με τις χορτοφαγικές εκδοχές τους για ένα πιάτο ιδανικό και στους χορτοφάγους και vegan.

 

Οφέλη και θερμίδες

Η συνταγή αυτή είναι για 5 μερίδες και περιέχει 832 θερμίδες, 16 γρ. λιπαρά, 138 γρ. υδατάνθρακες, 8 γρ. φυτικές ίνες, 11 γρ. ζάχαρη, 31 γρ. πρωτεΐνες. Με τα λαχανικά που διαθέτει είναι μία ωραία εναλλακτική για το κρέας και ένας εύκολος τρόπος να εισάγετε τα λαχανικά στην διατροφή των παιδιών. Για το κρεμμύδι και το σκόρδο έχουμε μιλήσει και σε άλλα άρθρα αλλά εδώ μεγαλύτερη σημασία έχουν το κολοκυθάκι, ο μαϊντανό και ο βασιλικός. Όλα αυτά της προσδίδουν πολλές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Κολοκυθάκι

Το κολοκυθάκι είναι ένα καλοκαιρινό λαχανικό που φύεται τόσο στην Αμερική όσο και στην Μεσόγειο, με μία από τις πρώτες ποικιλίες να δημιουργείται στην Ιταλία το 1800. Για αιώνες χρησιμοποιούνταν στην λαϊκή ιατρική για την θεραπεία του κρυολογήματος, διαφόρων πόνων και παθήσεων.

Κάνοντας ένα γρήγορο απολογισμό των ωφέλιμων συστατικών του ανακαλύπτουμε πως είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνη Α, βιταμίνη C και Κ, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ποτάσσιο, χαλκό, φώσφορο, θειαμίνη και φολικά οξέα. Περιέχει επιπλέον, μικρότερες ποσότητες σιδήρου, ψευδάργυρου και ασβεστίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Τα κολοκυθάκια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που δημιουργούνται από τις φυτικές ενώσεις και βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από παθήσεις και ελεύθερες ρίζες. Τα καροτενοειδή που εντοπίζονται σε αφθονία στο συγκεκριμένο λαχανικό ωφελούν ιδιαιτέρως τα μάτια, το δέρμα και την καρδιά, ενώ προσφέρουν και προστασία απέναντι σε ορισμένους τύπους καρκίνων.

Επιδρούν θετικά και στην πέψη με διάφορους τρόπους. Καταρχάς περιέχουν αρκετό νερό το οποίο μαλακώνει τα κόπρανα και διευκολύνει την αποβολή τους. Οι αδιάλυτες φυτικές τους ίνες συμβάλλουν στην καλύτερη μετακίνηση των τροφίμων στον οργανισμό κατά την πεπτική διαδικασία. Έτσι, γίνονται ιδανικά για όσους υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Συμπληρωματικά, τροφοδοτούν το έντερο με ευεργετικά για την λειτουργία του βακτήρια. Αυτά με την σειρά τους παράγουν λιπαρά οξέα που τρέφουν τα κύτταρα του έντερου.

Ενδείκνυται, δε και για ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, αφού ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Με τρία γραμμάρια υδατανθράκων ανά μαγειρεμένο φλιτζάνι, αποτελούν μία πολύ καλή εναλλακτική για εκείνους που θέλουν να μειώσουν την ποσότητα αυτών στο φαγητό τους. Για τους χορτοφάγους μπορούν να αντικαταστήσουν τα ζυμαρικά καθώς με τα νέα εργαλεία μαγειρικής μπορούν να κοπούν και σπειροειδή. Επιπλέον, χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή σημαίνει χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.

Οι φυτικές ίνες του κολοκυθιού ευθύνονται και για τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών. Σε συνεργασία με το ποτάσσιο αυξάνεται και η παραγωγή αιμοφόρων αγγείων ρυθμίζοντας έτσι την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Τα καροτενοειδή, που όπως αναφέρθηκε παραπάνω είναι άφθονα εδώ, προσφέρονται για την προστασία της καρδιάς, ενισχύοντας παράλληλα και την όραση του ανθρώπου.

Πώς τα μυρωδικά δρουν αντιοξειδωτικά και ευεργετικά για το σώμα μας;

Ο μαϊντανός και ο βασιλικός είναι από τα συχνότερα μυρωδικά που χρησιμοποιούνται στην μαγειρική ειδικά στην Ελληνική κουζινά. Ξεκινώντας από τον μαϊντανό, φημίζεται για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες.

Είναι ένα φυτό που φύεται στις Μεσογειακές χώρες και με το πέρασμα των ετών έγινε πολύ δημοφιλής για την θεραπεία της αρτηριακής πιέσεως, των αλλεργιών και των φλεγμονωδών παθήσεων. Τα θρεπτικά του συστατικά είναι λειτουργούν θεραπευτικά με τουλάχιστον οκτώ τρόπους.

Αρχικά είναι αντιοξειδωτικός αφού περιέχει φλαβονοειδή, καροτενοειδή και βιταμίνη C που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Μελέτες απέδειξαν πως το αρωματικό αυτό βότανο περιλαμβάνει δύο φλαβονοειδή την μυρικετίνη και την απιγενίνη που μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, διαβήτη και καρδιακών ασθενειών. Συγχρόνως, η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύοντας από χρόνιες νόσους.

Για την καρδιά ο μαϊντανός είναι ευεργετικός καθώς την προμηθεύει με μεγάλες ποσότητες φυλλικού οξέως. Η υψηλή κατανάλωσή του απεδείχθη πως σχετίζεται με ελάχιστες πιθανότητες καρδιακών παθήσεων. Έρευνα που έγινε σε 58.000 άτομα κατέληξε πως τα άτομα που ελάμβαναν περισσότερο φυλλικό οξύ παρουσίαζαν 38% λιγότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Εκτός από τα προαναφερθέντα, τα οφέλη για την υγεία επεκτείνονται και στην καλύτερη όραση και υγεία των οστών. Σε αυτά βοηθούν η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και η βήτα καροτίνη που αποτρέπουν από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και άλλων ανίατων οφθαλμικών ασθενειών.

Τα οστά έχουν ανάγκη από βιταμίνες και μέταλλα με μεγάλο βαθμό για να παραμείνουν υγιή και δυνατά. Η βιταμίνη Κ, παραδείγματος χάριν, είναι απαραίτητο για την οικοδόμηση ισχυρότερων οστών. Εκείνη παράγει ορισμένες ποσότητες πρωτεϊνών αναγκαίες για την οστική πυκνότητα και την αποφυγή καταγμάτων.

Βασιλικός

Ο βασιλικός έχει προέλευση από την Ασία και την Αφρική και διαθέτει πολλά είδη. Προστίθεται εκτός από τα φαγητά και σε γλυκά αλλά και σε ροφήματα. Θεωρείται τονωτικός για το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα. Το κάθε ένα μέρος του συστήνεται και για την θεραπεία διαφορετικών καταστάσεων:

  • Τα φρέσκα άνθη είναι ιδανικά για την βρογχίτιδα
  • Τα φύλλα και οι σπόροι για ελονοσία σε συνδυασμό και με μαύρο πιπέρι
  • Ολόκληρο το φυτό βοηθά για την διάρροια, την ναυτία και τον εμετό
  • Σε χάπι και αλοιφή είναι κατάλληλο για έκζεμα
  • Και το αιθέριο έλαιο προτείνεται για τσιμπήματα εντόμων

Τα μέρη του βασιλικού λειτουργούν επίσης ως προσαρμογόνο. Πρόκειται για μία φυσική ουσία που βοηθά το σώμα να προσαρμοστεί στο στρες και προάγει την ψυχική ισορροπία.

Αυτή η έννοια είναι μία ολιστική προσέγγιση που σε συνδυασμό με την επιστημονική έρευνα αποδεικνύονται οι φαρμακολογικές του ιδιότητες. Είναι λοιπόν, ωφέλιμος για:

  • Την ενίσχυση του μεταβολισμού
  • Την λιγότερη βλάβη των ιστών
  • Χαμηλότερα επίπεδα στρες ειδικά σε θορυβώδη περιβάλλοντα

Τα εκχυλίσματα του βασιλικού επιταχύνουν την επούλωση των πληγών και μερικοί άνθρωποι τον χρησιμοποιούν ως αντιβακτηριδιακό, αντιικό, αντιφλεγμονώδες, αναλγητικό.

 

Σχετικά άρθρα