Καμίλα Βαλίεβα: Θετική σε έλεγχο ντόπινγκ η 15χρονη που έγινε η πρώτη αθλήτρια που πετυχαίνει τετραπλό άλμα- «Πλήρη εικασία» χαρακτηρίζει τις φήμες ο εκπρόσωπος της Ολυμπιακής Επιτροπής

Η 15χρονη Ρωσίδα Καμίλα Βαλίεβα κέρδισε μαζί με το χρυσό και τις εντυπώσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Κατάφερε δε, να γίνει η πρώτη γυναίκα που εκτέλεσε επιτυχώς τετραπλή περιστροφή χωρίς να πέσει. Μάλιστα, ξεκίνησε το σόου της με αυτό το άλμα και το επανέλαβε στην συνέχεια.

Η νεαρή αθλήτρια από το Καζάν έκανε το ντεμπούτο της στον στίβο ενηλίκων (!) πέρυσι στην Φινλανδία. Παρ’ όλο που βρίσκεται στην ομάδα μόλις 6 μήνες κάνει την μία επιτυχημένη εμφάνιση μετά την άλλη. Τον Ιανουάριο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Εσθονία έσπασε το ρεκόρ στο «clean skate» και κατάφερε να κάνει και το axel jump. Η επιτυχία ολοκληρώθηκε στον Πεκίνο που ξεπέρασε τους 90 πόντους και άφησε πίσω της την Αμερικανίδα Κάρεν Τσεν.

Ωστόσο, την λάμψη του χρυσού μεταλλίου της επισκίασαν τα αποτελέσματα του τεστ ντόπινγκ. Η Βαλίεβα βρέθηκε θετική στο τεστ αφού εντοπίστηκε στον οργανισμό της η ουσία τριμεταζιδίνη.

Τι είναι η τριμεταζιδίνη και που βοηθά;

Πρώτη αποκάλυψε το περιστατικό η ρωσική εφημερίδα RBC που ανέφερε πως η αθλήτρια βρέθηκε ντοπέ από την εν λόγω ουσία. Πρόκειται για διεγερτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσει συμπτώματα ιλίγγου, εμβοών και στηθάγχης. Ρυθμίζει τις ποσότητες αίματος και οξυγόνου των κυττάρων, επιτυγχάνοντας να διατηρήσει την ισορροπία.

Η τριμεταζιδίνη εντάχθηκε στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών το 2014 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA) και απαγορεύεται εντός και εκτός των αγωνιστικών χώρων. Ταξινομήθηκε αρχικά ως διεγερτικό και ένα χρόνο αργότερα μπήκε και στην κατηγορία των μεταβολικών ρυθμιστών. Έτσι, κρίθηκε παράνομη.

Οι γιατροί την χρησιμοποιούν ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση της στηθάγχης κατά την οποία ο πάσχων χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο για να επιτελέσει το έργο που πρέπει. Αυτό προκύπτει, αφού δεν παρέχεται επαρκής ποσότητα αίματος στην καρδιά και οι στεφανιαίες αρτηρίες είναι στενωμένες αδυνατώντας και παράγουν αίμα. Ο πόνος δημιουργείται όταν τα νεύρα μεταδίδουν μηνύματα πόνου στον εγκέφαλο. Διαρκεί από 2 έως 15 λεπτά και δεν επιτρέπει στον αγωνιζόμενο την ολοκλήρωση της άσκησης.

Ως μεταβολικός παράγοντας ορίζεται, γιατί επιδρά στην διαδικασία διάσπασης ουσιών του μεταβολισμού, ενώ έχει προστατευτικές ιδιότητες απέναντι στην ισχαιμία του μυοκαρδίου. Επίσης θεωρείται θεραπευτική για την ζαλάδα και τις εμβοές που προκαλούνται από τον ίλιγγο, αλλά και την θολή όραση.

Οι νέες εξελίξεις στην υπόθεση

Η 15χρονη είχε βρεθεί «θετική» ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο στην ουσία πριν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Αυτό αναφέρουν οι ρωσικές εφημερίδες RBC και Kommersant επισημαίνοντας πως οι αθλητές μπορούν να την καταναλώσουν για να αυξήσουν τις επιδόσεις τους.

Ο δημοσιογράφος του αθλητικού ρεπορτάζ Βασίλι Κόνοφ έρχεται να υπερασπιστεί την νεαρή αναφέροντας πως η τριμεταζιδίνη δεν επιδρά στις επιδόσεις των αθλητών, συμπληρώνοντας πως στον δείγμα της τον Δεκέμβριο βρέθηκε ελάχιστη ποσότητα.

Στο Reuters η καρδιολόγος και επίκουρη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Feinberg δρ. Σαντίγια Χαν δήλωσε, πως αυτή η ουσία θεωρητικά μπορεί να βελτιώσει την ροή του αίματος ενός υγιούς ατόμου πέρα από φυσιολογικά όρια. Η βασική επιδίωξη τότε θα μπορούσε να είναι πως όταν ένα άτομο παίρνει τριμεταζιδίνη, το κάνει για να ενισχύσει την κυκλοφορία του αίματος. Άρα θα μπορεί να ανταποκριθεί άνω των φυσιολογικών. Τα οφέλη, επισημαίνει η Χαν, είναι διαφορετικά και μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, αφού αποδείξεις για τέτοια δράση του φαρμάκου δεν υπάρχουν.

Απούσα η ΔΟΕ

Η αναταραχή γύρω από θέμα είναι μεγάλη ειδικά μετά το απίστευτο ρεκόρ της Βαλίεβα. Ο Μαρκ Άνταμς εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής σε δηλώσεις του ανέφερε πως δεν έχει κάνενα σχόλιο να κάνει αφού πρόκειται για μία κατάσταση με πολλές επιπτώσεις. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως χαρακτήρισε τις φήμες περί ντόπινγκ «πλήρη εικασία».

Η Διεθνής Ομοσπονδία Πατινάζ από την πλευρά της ανακοίνωσε σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε πως δεν αποκαλύπτονται πληροφορίες για πιθανές παραβιάσεις των κανονισμών ντόπινγκ.

Σχετικά άρθρα