Σολωμός με σκόρδο, πιπέρι και λεμόνι: Συνταγή για δίαιτα χαμηλή σε νάτριο, πλούσια σε ωμέγα 3, ιδανική για καρδιοπαθείς και υπερτασικούς

Υλικά

  • 4 φιλέτα σολομού
  • 4 πράσινες πιπεριές
  • 4 φέτες λεμονιού
  • 4 κουταλιές της σούπας φρέσκος βασιλικός
  • 4 κουταλιές της σούπας φρέσκος μαϊντανός
  • Μαύρο πιπέρι
  • Μία σκελίδα σκόρδο
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού
  • Ελιές πράσινες

Εκτέλεση

  1. Ανάψτε το φούρνο σας στο γκριλ στους 200
  2. Αλείψτε το ταψί με λάδι ή μαγειρικό spray
  3. Ένα μικρό μπολ ανακατέψτε το χυμό λεμονιού, το βασιλικό, τον μαϊντανό και το ψιλοκομμένο σκόρδο και στο τέλος ρίξτε το μαύρο πιπέρι
  4. Με αυτό το dressing αλείψτε κάθε φιλέτο σολωμού
  5. Στη συνέχεια τοποθετήστε τα φιλέτα στο ταψί και βάλτε το στο φούρνο
  6. Όταν οι άκρες ασπρίσουν αναποδογυρίστε το ψάρι και βάλτε από πάνω αλουμινόχαρτο τότε χαμηλώστε και την θερμοκρασία στους 180
  7. Ψήστε μέχρι το ψάρι να γίνει άσπρο και τσιμπήστε στη μέση του με ένα μαχαίρι για να δείτε αν ψήθηκε και εσωτερικά

Αφαιρείται σερβίρετε στα πιάτα και γαρνίρετε με πράσινες ελιές και φέτες λεμονιού.

Οφέλη

Στο συγκεκριμένο πιάτο τα οφέλη δεν προέρχονται τόσο από τα συστατικά του όσο και από την έλλειψη αλατιού. Ενδείκνυται δηλαδή για τους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν μία διατροφή χαμηλή σε νάτριο αφού περιέχει μόλις 143mg αυτού. Επίσης, περιέχει 214 θερμίδες, 10 γρ. λιπαρών -εκ των οποίων μόλις ένα κορεσμένο, 3 γρ, υδατανθράκων, 28 γρ. πρωτεΐνης και 0,5 γρ. λοιπών σακχάρων.

Εκτός από τη χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο η συγκεκριμένη συνταγή περιέχει πολλά θρεπτικά για τον οργανισμό συστατικά και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που περικλείονται στον βασιλικό και τον μαϊντανό.

Τι προσφέρει μια δίαιτα χαμηλή σε νάτριο;

Το νάτριο περιέχεται κυρίως στο επιτραπέζιο αλάτι, τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν αλάτι ή άλλες ενώσεις νατρίου και στο μαλακό νερό (πρόκειται για ένα είδος νερού με λίγα ή καθόλου επιπλέον στοιχεία πού μπορεί να είναι φυσικό η επεξεργασμένο και έχει αλμυρή γεύση).

Οι άνθρωποι που επιλέγουν να απομονώσουν αυτό το στοιχείο από τη διατροφή τους μπορεί να υποφέρουν από ηπατική κίρρωση, ηπατικό κώμα, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο ή υπέρταση. Μία χαμηλή σε νάτριο δίαιτα συστήνεται από τους ειδικούς και για την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη, των νεφρολιθιάσεων και τον περιορισμό των πιθανοτήτων εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αυτή η δίαιτα δεν απαιτεί υψηλού κόστους τρόφιμα ή εξεζητημένη μαγειρική. Αντιθέτως, επικεντρώνεται στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά τα οποία διαθέτουν τα φυσικά τους επίπεδα νατρίου και αποκλείει το αλκοόλ, το μαλακό νερό και την πρόσθεση αλατιού την ώρα της κατανάλωσης του φαγητού. Πρέπει, ωστόσο, να διευκρινιστεί πως η χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο δεν σημαίνει μηδενική πρόσληψη αυτού καθώς στις φυσιολογικές του ποσότητες είναι απαραίτητο για την υγεία του οργανισμού και την ωραία γεύση των τροφών.

Σολωμός

Ο σολωμός συγκαταλέγεται στα πιο θρεπτικά τρόφιμα του πλανήτη. Δεν παρέχει μόνο πολλά θρεπτικά και απαραίτητα για τον οργανισμό συστατικά, αλλά μειώνει και τους επικίνδυνους παράγοντες για την εμφάνιση πολλών ασθενειών.

Είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για την διατροφή καθώς το σώμα μας δεν μπορεί να τα παράγει μόνο του. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) ο σολωμός έχει εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία. Μειώνει τις φλεγμονές, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου και βελτιώνει τη λειτουργία των κυττάρων που καλύπτουν τις αρτηρίες.

Είναι μία σπουδαία πηγή πρωτεϊνών οι οποίες βοηθούν τον οργανισμό να αναρρώσει από τραυματισμούς προστατεύουν και ενδυναμώνουν τα κόκκαλα και ενισχύουν τη μυική μάζα ειδικά για τους ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος. Επίσης, είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β12, Β6), νιασίνη, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, θειαμίνη και φολικό οξύ. Όλα αυτά τα στοιχεία μετατρέπουν το φαγητό σε ενέργεια, δημιουργούν, και επανορθώνουν το DNA και μειώνουν τις χρόνιες φλεγμονές που οδηγούν σε ασθένειες. Σύμφωνα με έρευνες, οι βιταμίνες Β συνεργάζονται βελτιώνοντας την εγκεφαλική λειτουργία και το νευρικό σύστημα.

Σημαντική όμως είναι η επίδραση του και στην υγεία της καρδιάς. Η κατανάλωση του σε συχνή βάση ενισχύει τα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών στο αίμα τα οποία συνεργάζονται με τα ω6 και μέσω της ισορροπίας που δημιουργούν μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών.

Τέλος, είναι περιέχει μεγάλες ποσότητες καλίου οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος και μειώνουν τις πιθανότητες εγκεφαλικού. Το κάλιο μαζί με το νάτριο που φυσικά περιέχει ο σολωμός ελαχιστοποιούν την πίεση αποτρέποντας τον οργανισμό από την υπερβολική κατακράτηση υγρών.

Το σκόρδο ως σύμμαχος για την καρδιά

Ο λόγος που το σκόρδο είναι διάσημο είναι η δράση του εναντίον των καρδιακών παθήσεων. Αυτό συμβαίνει διότι μειώνει τα επίπεδα κακής χοληστερίνης στο αίμα και τριγλυκεριδίων, δύο παραγόντων που οφείλονται για τις ασθένειες της καρδιάς. Ωστόσο, εκείνο που είναι λιγότερο γνωστό αλλά εξίσου σημαντικό είναι ότι λειτουργεί αποτρεπτικά για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και την άνοια.

Παρέχει στον οργανισμό αντιοξειδωτικές ουσίες που ενισχύουν τους προστατευτικούς μηχανισμούς του απέναντι στην οξειδωτική βλάβη και την γήρανση των ιστών. Την ίδια στιγμή δρα κατά του κρυολογήματος και των ασθενειών που προέρχονται από ιούς μειώνοντας τη διάρκεια ασθένειας και τις πιθανότητες επανανόσησης. Περιέχει μαγνήσιο, βιταμίνη Β6 και C, σελήνιο και φυτικές ίνες.

Σε υψηλότερες δόσεις οι θειούχες ενώσεις του σκόρδου προστατεύουν από την βλάβη των οργάνων και την τοξικότητα των βαρέων μετάλλων. Έρευνα που έγινε σε υπαλλήλους του εργοστασίου κατασκευής μπαταριών αυτοκινήτου διαπίστωσε, ότι η κατανάλωση σκόρδου για ένα μήνα μείωσε τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα τους κατά 19%. Επιπροσθέτως, μείωσε τους πονοκεφάλους και την αρτηριακή πίεση.

Όλα αυτά εξηγούν για ποιο λόγο πολλοί λαοί αλλά και ηλικιωμένοι θεωρούν το σκόρδο υπεύθυνο για τη μακροζωία τους και την καλή τους υγεία.

 

Σχετικά άρθρα