Πώς να θεραπεύσετε τις πληγές από τα τραύματα του παρελθόντος;- Αποδεχθείτε το χρόνο που πέρασε για να ανοίξετε τον δρόμο προς την αυτοβελτίωση

Πολύ συχνά οι άνθρωποι αισθάνονται ένα συναίσθημα άγχους ή μελαγχολίας που αδυνατούν να αντιληφθούν από που προέρχεται. Είναι σαν μία πληγή μέσα τους που ματώνει κάποιες φορές, χωρίς όμως να είναι εμφανές τι είναι αυτό που την ξανανοίγει. Σε άλλους αυτή αίσθηση μπορεί να μοιάζει με ένα σκούντημα, αλλά σε άλλους σαν να ένα δυνατό χτύπημα.

Αυτό συμβαίνει γιατί το υποσυνείδητό μας έχει μνήμη και ανακαλεί συγκεκριμένα συναισθήματα μετά από συγκεκριμένα ερεθίσματα. Παρ’ όλο που μπορεί να μην θυμόμαστε την πηγή που στο παρελθόν γέννησε αυτά τα συναισθήματα.

Άλλες φορές βέβαια είναι γνωστό το αγκάθι που μας ταλαιπωρεί. Μπορεί να είναι η προδοσία από έναν αγαπημένο φίλο πριν κάποια χρόνια, η στεναχώρια από τον τελευταίο χωρισμό, αφού μας θυμίζει την ανεκπλήρωτη αγάπη ή μπορεί να είναι η απώλεια του πρώτου έρωτα από την εφηβική ηλικία. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να πονούν ακόμα και για τις πιο μακρινές παιδικές αναμνήσεις τότε που ένιωθαν μόνοι, απροστάτευτοι ακόμα και κακοποιημένοι.

Όλα αυτά τα θέματα επαναλαμβάνονται κατά τη διάρκεια της ζωής και βγαίνουν συνεχώς στην επιφάνεια με την παραμικρή αφορμή. Χαρακτηρίζουν τις νέες εμπειρίες και την πορεία του ανθρώπου που τις ζει. Δεν είναι όμως ένα εύκολο φορτίο για να το σηκώσει κάνεις και είναι εξίσου δύσκολο να το συνειδητοποιήσει και να το ξεφορτωθεί.

Η επούλωση των συναισθηματικών πληγών μοιάζει με εκείνη των σωματικών τραυμάτων

Η συνειδητοποίηση των πραγμάτων που πληγώνουν και η απόφαση να επουλωθούν οι πληγές και να αφήσουμε πίσω το παρελθόν είναι μία δύσκολη αλλά λυτρωτική διαδικασία. Απαιτεί:

  1. Να διακρίνονται τα συναισθήματά του παρελθόντος από εκείνα του παρόντος
  2. Να ανιχνεύεται η αρχική μνήμη που κρύβεται πίσω από το συναίσθημα
  3. Να εκθέτονται οι μνήμες και τα συναισθήματά χωρίς φόβο στα άτομα του περίγυρου που νοιάζονται
  4. Να εισακουστεί το παιδί που κρύβεται μέσα στην ψυχή, αφού εκείνο δημιούργησε τις μνήμες ο ενήλικος χαρακτήρας προστατεύει
  5. Να γίνει αντιληπτό πώς η εμπειρία είναι κάτι που συνέβη και δεν αλλάζει και απελευθερώσουμε αυτή τη συνειδητοποίηση

Αυτά είναι τα βασικά βήματα που θεμελιώνουν την αρχή μιας πολύπλοκης θεραπευτικής πορείας. Οι τρόποι που θα ακολουθηθούν για την ψυχική επούλωση εναπόκεινται στο τι θέλει ο θεραπευόμενος και στο τι ταιριάζει στην περίπτωσή του. Υπάρχουν βιβλία και διαδικτυακές πήγες, αλλά όλα αυτά συνδυάζονται και λειτουργούν καλύτερα με τη συνεργασία ενός ψυχολόγου.

Εύλογα θα αναρωτηθείτε, εάν είναι τόσο απλό γιατί εξακολουθούμε να κουβαλάμε και να επηρεαζόμαστε από παλιές πληγές; Η συχνότερη αιτία εντοπίζεται στην έλλειψη υποστήριξης και φροντίδας τη στιγμή που είναι περισσότερο απαραίτητη. Όταν κανείς δεν στέκεται στο πλευρό του ανθρώπου που έχει ανάγκη να θεραπευτεί τότε το συναίσθημα εντείνεται και η αίσθηση της μοναξιάς αυξάνεται.

Σίγουρα και αυτή η σκέψη πληγώνει και θυμώνει τον άνθρωπο που είναι ήδη πληγωμένος αλλά είναι εκείνη ακριβώς τη στιγμή που πρέπει να αντιληφθεί ότι αξίζει φροντίδα και προστασία και πρώτα από όλα από τον ίδιο του τον εαυτό. Όταν συνεχίζει και υποβαθμίζει το θέμα τότε βουρκώνει όλο και περισσότερο σε μία επιδημία κατάσταση και υποβαθμίζει το ίδιο του το πρόβλημα.

Πιστεύοντας πώς για κάποιο λόγο του αξίζει να παραμένει σε αυτή την κατάσταση ξεχασμένος από τον περίγυρό του κράτα ζωντανή την οδυνηρή μνήμη και την απώλεια ως ένα τέρας που τρέφεται από την θλίψη. Τέτοια παράδειγμα είναι ένας γονιός που ξαφνικά έχασε το παιδί του από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Του είναι δύσκολο να συμφιλιωθεί με αυτή την έλλειψη και όταν αυτό γίνει θα αποτρέπει ο ίδιος τον εαυτό του από την θεραπεία πιστεύοντας πως αν πάψει να νιώθει πόνο θα υποβαθμίσει την σημασία του χαμένου του παιδιού. Ανάγεται δηλαδή η θλίψη ως απόδειξη αγάπης που πρέπει να παραμείνει ζωντανή.

Το σημείο κλειδί

Αυτές οι συναισθηματικές πληγές της απώλειας ενός ανθρώπου, της προδοσίας ή της απόρριψης έχουν βεβαιωθεί στο μυαλό και την ψυχή ως καταστάσεις που πρέπει να πονάνε. Αυτή η συναισθηματική φούσκα λειτουργεί σαν αντίβαρο την επιθυμία του ανθρώπου να θεραπευτεί και τον κράτα ακίνητο στο σημείο του πόνου. Υποτίθεται ότι δεν πρέπει να ξεχαστεί ότι γίνεται αναπόσπαστο μέρος της προσωπικότητάς του.

Σε πολύ βαριές περιπτώσεις τραυμάτων του παρελθόντος εκτός από την ψυχή επηρεάζεται και το σώμα. Το κακό συναίσθημα σωματοποιείται και από τη στιγμή που δεν υπάρχει χώρος να εξαπλωθεί και να θεραπευτεί ψυχικά υπενθυμίζει την ύπαρξή του μέσω το σώματος.

Μόλις γίνει αντιληπτό ότι όλο αυτό είναι απλά ένας φαύλος κύκλος με σκοπό τη στασιμότητα τότε θα γίνει και το πρώτο βήμα προς τη θεραπεία και την αυτοβελτίωση. Γιατί όλη αυτή η διαδικασία αυτό έχει ως στόχο την ψυχική ωρίμανση, την κοινωνική ανάπτυξη και την προσωπική βελτίωση.

Επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής και οδηγεί σε ένα περισσότερο αγάπη, το συμπονετικό και θετικό άτομο. Η ανάκτηση της ψυχής είναι μία ισχυρή η διαδικασία που ευθυγραμμίζει τον ενσυνείδητο εαυτό μας, με τον υποσυνείδητο και το σώμα.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X