Linda Evangelista: «Δεν μπορώ να ζω άλλο έτσι»- Η πάθηση που παραμόρφωσε το σώμα της μετά από θεραπείες κρυολιπόλυσης

Η Linda Evangelista είναι από τα πιο γνωστά μοντέλα της δεκαετίας του ’90 γράφοντας ιστορία στην πασαρέλες διεθνώς με το έντονο γαλάζιο βλέμμα της και τις ιδανικές αναλογίες της. Έγινε το πρόσωπο για πολλά εξώφυλλα γνωστών περιοδικών και δούλεψε με τους μεγαλύτερους οίκους μόδας.

Τα τελευταία χρόνια είχε αποτραβηχθεί από τα φώτα της δημοσιότητας και ζούσε απομονωνομένη. Ωστόσο, αυτές τις μέρες έκανε την πρώτη της δημόσια τοποθέτηση για όσα ζει στο Instagram και μίλησε για τον γολγοθά που ανεβαίνει τα τελευταία πέντε χρόνια εξαιτίας της παραμόρφωσης που υπέστη. Μετά από μία αποτυχημένη προσπάθεια κρυολιπόλυσης το σώμα της παραμορφώθηκε και χρειάστηκαν επεμβάσεις για να μπορεί να κινείται οι οποίες δεν έλυσαν εξ ολοκλήρου το πρόβλημα.

Η κρυολιπόλυση που δεν πέτυχε και η μόνιμη πάθηση που θα την ταλαιπωρεί

Τον Αύγουστο του 2015 αποφάσισε να προχωρήσει σε συνεδρίες μία νέας αισθητικής πρακτικής που ονομάζεται «Coolsculpting». Οι συνεδρίες ολοκληρώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2016. Η συγκεκριμένη πρακτική επεμβαίνει στον λιπώδη ιστό του σώματος και μειώνει τα λιποκύτταρα με σκοπό την μείωση του λίπους και το αδυνάτισμα.

Τρεις μήνες μετά άρχισε να εμφανίζει εξογκώματα στο στήθος, το πιγούνι και τους μηρούς. Η ίδια θεώρησε πως κάτι έκανε λάθος με την διατροφή της και ξεκίνησε αυστηρές δίαιτες και γυμναστική. Έφτασε στο σημείο να μην τρώει τίποτα. Αποτέλεσμα όμως δεν είδε με τίποτα από όσα έκανε και αφού απελπίστηκε αποφάσισε να επισκεφθεί τον γιατρό της. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει σε συνέντευξή της στο People «του έριξα την ρόμπα μου και είπα “δεν έχω φάει, πεινάω”, τι κάνω λάθος;».

Τελικώς, εκείνος ήταν που της διέγνωσε πως ανέπτυξε μία παρενέργεια που την παθαίνει μόνο το 1% των ανθρώπων που κάνουν κρυολιπόλυση, μία πάθηση που λέγεται «παράδοξη υπερπλασία του λιπώδους ιστού».

Ο γιατρός της επικοινώνησε με τον γιατρό που της έκανε την θεραπεία ο οποίος είπε πως η εταιρεία προσφέρεται να διορθώσει το πρόβλημα με λιποαναρρόφηση με χειρουργό της επιλογής τους και σύμφωνο εχεμύθειας. Αυτό δεν το δέχθηκε το 56χρονο πρώην μοντέλο και έτσι έκανε λιποαναρροφήσεις μόνη της αλλά και πάλι χωρίς επιτυχία. Η πρώτη έγινε το 2016 και η δεύτερη το 2017. Και στις δύο ήταν υποχρεωμένη να φορά ειδικά ρούχα που θα κρατούν το δέρμα της σταθερό και ιμάντα στο σαγόνι για οκτώ εβδομάδες. Για όλα αυτά έχει καταθέσει μήνυση από τον περασμένο Σεπτέμβριο εις βάρους της εταιρείας και ζητά αποζημίωση 50.000.000 δολαρίων.

Πλέον δεν μπορεί να απλώσει τα χέρια της στο πλάι και δεν περπατά χωρίς ειδική ζώνη γιατί αλλιώς η τριβή της προκαλεί αιμορραγία. Δεν αναγνωρίζει όπως λέει, τον εαυτό της και δεν κοιτάζεται στον καθρέφτη. Δεν θυμάται πια τον εαυτό της ούτε σωματικά, ούτε ψυχικά. Ο μόνος λόγος που αποφάσισε πια να μιλήσει για όσα περνά είναι για να πάψει να αισθάνεται ντροπή και να βοηθήσει ανθρώπους που βιώνουν την ίδια κατάσταση. Στην συνέντευξη ανέφερει μεταξύ άλλων «Δεν μπορώ να ζω άλλο έτσι, δεν μπορώ άλλο να ζω μες στη ντροπή και να κρύβομαι. Δεν αντέχω άλλο τον πόνο. Είμαι επιτέλους έτοιμη να μιλήσω».

Η πορεία της στις πασαρέλες

Η Linda Evangelista γεννήθηκε στις 10 Μαΐου 1965 στον Καναδά και κατατάσσεται στα κορυφαία μοντέλα όλων των εποχών. Ανήκει στην χρυσή πεντάδα με τις καλλονές της εποχής της μαζί με τις Naomi Campell, Yasmeen Ghauri, Cindy Crawford, Claudia Schiffer. Έχει γίνει εξώφυλλο για πάνω από 700 περιοδικά ενώ κρατά το ρεκόρ με τις περισσότερες εμφανίσεις στην Vogue Italia. Έχει μείνει στην ιστορία για την φράση της «δεν ξυπνάω για λιγότερα από 10.000 δολάρια την ημέρα» αλλά και ως μούσα του φωτογράφου Στίβεν Μέισελ.

Η καριέρα της ξεκίνησε το 1984 μετακόμισε από τον Καναδά στην Νέα Υόρκη και υπέγραψε συμβόλαιο με το πρακτορείο Elite Model Management. Τέσσερα χρόνια αργότερα ο φωτογράφος Πίτερ Λιντμπεργκ της πρότεινε να κόψει τα μαλλιά της. Το κούρεμα της ονομάστηκε «The Linda» καθιερώνοντας έτσι την ίδια ως μοντέλο και ανοίγοντας της τις πόρτες για εξώφυλλα και διεθνής καριέρα.

Δεν ασχολήθηκε ποτέ με οτιδήποτε άλλο εκτός από την μόδα εν αντιθέσει με άλλα μοντέλα της εποχής της. Αποσύρθηκε το 1998 και επανήλθε το 2001 δουλεύοντας σποραδικά. Τώρα πια δεν μπορεί να εργαστεί πουθενά αφού η ίδια πιστεύει πως δεν υπάρχει κανένας σχεδιαστείς που να θέλει να την ντύσει με τις ζώνες που αναγκάζεται να φορά.

Σχετικά άρθρα