Κομφούκιος

Όλα έχουν ομορφιά, αλλά δεν την βλέπουν όλοι

Κομφούκιος

Ο Κομφούκιος γεννήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου του 551 π. Χ στην πόλη Κιούφου του κρατιδίου Λου. Ανήκε σε μία ξεπεσμένη αριστοκρατική οικογένεια. Η μητέρα του έμεινε έγκυος εκτός γάμου σε ηλικία 15 ετών ενώ ο πατέρας του ήταν 70 ετών.

Μεγάλωσε σε μία μεταβατική για την Κίνα εποχή, αφού συντελούνταν αλλαγές στου φεουδαρχικό σύστημα της χώρας και χωριζόταν σε επιμέρους κρατίδια. Αυτό συνετέλεσε και σε μία κρίση παραδοσιακών αξιών. Η εσωτερική του αναζήτηση και η εργατικότητά του τον γέμισε με σοφία και αν και ήταν πολύ φτωχός πάντοτε επιζητούσε να παρηγορήσει τους άλλους ανθρώπους.

Την ζωή του καθόριζε η σκληρή εργασία και διακήρυττε πως οι κυβερνήτες θα έπρεπε να έχουν ως βασική επιδίωξη την ευτυχία των πολιτών. Όμως παρόλους τους κόπους του διαπίστωσε πως η δυσμενής κατάσταση της χώρας του δεν άλλαζε και έτσι παραιτήθηκε από την δουλειά του. Αμέσως μετά ξεκίνησε μία περιπλάνηση στην Κίνα για να πείσει του τοπικούς ηγέτες να δουν την πραγματικότητα που διήρκησε 12 χρόνια. Απογοητεύθηκε όταν διαπίστωσε πως δεν κατάφερε να τους μεταπείσει και γύρισε στην πατρίδα του, διδάσκοντας παράλληλα του μαθητές του ώστε να γίνουν καλοί και ενάρετοι άνθρωποι.

Στην κομφουκιανή σκέψη, ο ουρανός δεν φυλά τους θεϊκούς νόμους που διέπουν την κοινωνία αλλά τοποθετεί τον άνθρωπο στον επίκεντρο του κόσμου, ο οποίος πρέπει να προσαρμόζει την συμπεριφορά του για να ζει αρμονικά με τον εαυτό του και τους άλλους ανθρώπους.

Κύριες αξίες του κομφουκιανισμού είναι η σοφία, η αλληλεγγύη, η καλοσύνη, η ανδρεία και η αγάπη μεταξύ των συγγενών. Αυτά αποτελούν τα θεμέλια της σημερινής κινεζικής κοινωνίας.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X