«Σκότωσα την αξιοπρέπειά μου» δήλωσε η 70χρονη που έκανε απόπειρα αυτοκτονίας αφού αναγκάστηκε να κλέψει κρέας και τυρί για να μαγειρέψει στα παιδιά της

Συγκλονίζει τις τελευταίες ώρες η είδηση πως μία 70χρονη γυναίκα αναγκάστηκε να κλέψει από κατάστημα των Lidl κρέας και τυρί για να μαγειρέψει για τα παιδιά της και ο υπεύθυνος της κάλεσε την αστυνομία και προχώρησε σε μήνυση. Πιο αναλυτικά, η είδηση έγινε γνωστή την Πέμπτη, ενώ το γεγονός εκτυλίχθηκε το προηγούμενο Σάββατο στο κατάστημα στο Ίλιον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ο υπεύθυνος την αντιλήφθηκε, δεν άκουσε τις παρακλήσεις των υπόλοιπων πελατών που ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν το ποσό, και έτσι μετά την καταγγελία η 70χρονη οδηγήθηκε στο τμήμα. Μάλιστα, ήταν ανένδοτος και δήλωσε πως οι εντολές που έχει για τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ αυστηρές για όλους.

Ωστόσο, οι αστυνομικοί του τμήματος προσπάθησαν και εκείνοι με την σειρά τους να μεταπείσουν τον υπεύθυνο για να μην προχωρήσει στην μήνυση, ενώ προσπάθησαν να παρηγορήσουν την γιαγιά. Εκείνη τους είπε πως αναγκάστηκε να το κάνει γιατί τα οικονομικά της προβλήματα είναι δυσβάσταχτα. Με την σύνταξή της καλύπτει το στεγαστικό δάνειο για να μην της πάρουν το σπίτι και δεν έχει χρήματα από άλλες πηγές. Η αλυσίδα των σούπερ μάρκετ όμως επέμενε και έτσι εκκινήθηκαν οι ποινικές διαδικασίες.

Το προφίλ της 70χρονης  

Ο κύριος Χαραλαμπόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ του δήμου Ιλίου, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης πως η κυρία δεν έχει δώσει το παραμικρό δικαίωμα. Δεν είναι καταγεγραμμένη σε καμία από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, όπως τα συσσίτια και τα κοινωνικά παντοπωλεία. Συμπλήρωσε δε, πως και ο δήμος ζήτησε της απόσυρση της μήνυσης.

Το θλιβερό είναι ότι η ηλικιωμένη καταβεβλημένη από την ντροπή της και από τον φόβο να μην το μάθουν τα παιδιά της έκανε απόπειρα αυτοκτονίας. Οι γείτονες ήταν εκείνοι που την αντιλήφθηκαν και την πήγαν στο νοσοκομείο, στο οποίο διαπιστώθηκε πως πήρε τρία χάπια για την πίεση για να βάλει τέλος στην ζωή της.

Η απάντηση της Lidl Ελλάς

Η εταιρία μετά την κοινωνική κατακραυγή προέβη σε επίσημη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Η Lidl Ελλάς από την έναρξη της λειτουργίας της εφαρμόζει με υψηλό αίσθημα ευθύνης αξίες και πρακτικές κοινωνικής υπευθυνότητας. Έχει αποδείξει έμπρακτα και διαχρονικά ότι στέκεται δίπλα στους συμπολίτες της με ήθος και ευθύνη, όπως πράττει πάντα σε αντίστοιχες περιπτώσεις κοινωνικής ευαισθησίας.

Συγκεκριμένα έχει μεριμνήσει με μηχανισμό υποστήριξης μέσω ΜΚΟ σε όλη την Ελλάδα ώστε να αντιμετωπίζει άμεσα αιτήματα για προϊοντική βοήθεια από ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Το πρόσφατο περιστατικό που έλαβε χώρα στο κατάστημά μας στο Ίλιον μάς λυπεί βαθιά. Ο υπεύθυνος του καταστήματος όπως και κάθε υπεύθυνος καταστήματος είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες αναφορικά με παραβατικές συμπεριφορές που ορίζει η νομοθεσία.

Η διοίκηση της εταιρείας έλαβε γνώση του περιστατικού και θα φροντίσει να μην υπάρξει συνέχεια. Η εταιρεία θα έρθει σε επικοινωνία με την πελάτισσα για να λήξει το θέμα που δημιουργήθηκε.

Η Lidl Ελλάς θα συνεχίζει να στέκεται διαχρονικά στο πλευρό όσων μας χρειάζονται, αναγνωρίζοντας την ευθύνη και τον ρόλο της στην ελληνική κοινωνία».

Τι δήλωσε η ηλικιωμένη;

Μετά την έκταση που πήρε το θέμα εξαιτίας της ποινικής δίωξης που της είχε ασκηθεί, παρενέβη το υπουργείο Ανάπτυξης και η μήνυση αποσύρθηκε. Όταν πια αποφάσισε να μιλήσει αναφέρθηκε στα οικονομικά της προβλήματα που δεν της επιτρέπουν να καλύψει ούτε τα βασικά της έξοδα.

Τα λόγια της είναι χαρακτηριστικά: «Σκότωσα την αξιοπρέπειά μου, όλο αυτό είναι ανάξιο. Είχα πεθυμήσει να πάρω δύο – τρία κιλά κρέας, να φωνάξω τα παιδάκια μου να φάμε όλοι μαζί μια μέρα, όχι να με φωνάζουν μόνο αυτά. Ήθελα να φτιάξω κάτι με τα χεράκια μου όπως παλιά. Πήγα μέχρι το ράφι, τα είδα και έφυγα και ο διάολος με γύρισε πίσω. «Άντε βρε», λέω, «πάρε να κάνεις στα παιδάκια σου ένα φαΐ».

Πριν από 15 χρόνια πήρε ένα δάνειο για να μπορέσει να παντρέψει τα παιδιά της. Είπε μάλιστα, πως αν καταφέρει να αποπληρώσει το δάνειο θα ξαναγεννηθεί. Δεν ήθελε με τίποτα να μάθουν τα παιδιά της όσα έγιναν. Τα ακριβή της λόγια είναι: «Δεν ήθελα να μάθουν τίποτα. Είναι δύο επιστήμονες, αλλά άτυχα τα φουκαριάρικα από τις δουλειές τους. Πήραν και αυτά δάνεια γιατί εγώ μέχρι τα μπετά τους έφτασα (τα σπίτια) με κάτι ψιλά που είχε αφήσει ο μπαμπάς τους και δούλεψα κι εγώ».

Επίσης, 10 χρόνια πριν έχασε σε τροχαίο τον ένα της γιο και τον σύζυγό της. Λίγο μετά αρρώστησε και χειρουργήθηκε χωρίς να το αποκαλύψει σε κανένα. Από τα 800 ευρώ τον μήνα τα 250 τα δίνει για την ένεση που πρέπει να κάνει μετά το χειρουργείο και της στέλνει ο ανιψιός της από την Αμερική. Δίνει ακόμη 400 ευρώ για τα έξοδα της υγείας της και δεν της μένουν ούτε 100 ευρώ για τα υπόλοιπα έξοδά της. Δεν την νοιάζει όμως όπως είπε και ορκίστηκε για αυτό στα κόκκαλα του παιδιού της.

Τέλος, δήλωσε: «Μπροστά στον ψυχικό πόνο που έπαθα, σκέφτηκα να κάνω ζημιά, αλλά καλά μου είπε ένας ανθρωπάκος και μου είπε ότι αν φύγω θα είναι χειρότερα τα πράγματα, να κάτσω να το παλέψω. Μου τα προσέφερε όλα η ζωή για 15-20 χρόνια και μετά μου τα πήρε όλα απότομα».

Σχετικά άρθρα